zondag 14 december 2014

Een week zoals een stadse week kan zijn

Het was een goede week. Een week met van alles wat. Uiteraard de hele week werk maar op zo'n manier dat er nog veel tijd was voor wat anders.

P een gezellige afspraak op maandag in Palack en wij samen de wijnproef in Palack op woensdag, met vriend B. Bordeaux achtige wijnen deze keer en zoals altijd vol met Hongaarse proevers.
Vrijdag aten we snel wat kleins en vervoegden we ons tegen 7 uur bij de Opera voor een dansvoorstelling, de Notenkraker van Tsjaikovsky. Prachtig was het. Alles eigenlijk. De weg ernaartoe, mooi versierd met lichtjes. De boom ervoor, leuk versierd met brooddeegfiguren, de slee naast de voorgevel voor een foto momentje. Uiteraard het gebouw van binnen dat al een voorstelling op zichzelf is.
En de Notenkraker was mooi, heel mooi en indrukwekkend, de muziek, het ballet, de prachtige decors in Kerstsfeer. En de ogen uitgekeken naar de mensen om ons heen in avondtoilet, de haren netjes, fonkelende sieraden en tasjes.
Helaas mochten we geen foto's maken van de voorstelling en toen P het toch probeerde was er razendsnel een man die hem op de arm tikte en vermanend toesprak.

Na de cultuur voor een Schots biertje naar een café in de buurt, waar de NL borrel was die avond. De opkomst is tanend, waarom is niet helemaal duidelijk, misschien omdat iedereen zo geintegreerd raakt dat een samenkomst met alleen landgenoten op een vrijdagavond niet op nummer 1 staat. Na 2 bier besloten we een stukje verderop bij de NL snackbar de avond goed af te sluiten met een heerlijke KROKET.

Zaterdag was hier een werkdag omdat we allemaal de 24e vrij hebben en die dag moet worden gecompenseerd. Toch was ik vroeg thuis en maakten we ons op voor alweer een hoogtepunt van de week. Ik had net gelezen dat de Geweldige Authentieke Chinees Wang Mester een nieuw concept restaurant heeft geopend op slechts 4 bushaltes van ons vandaan en samen met vriendin G gingen we dat uitproberen.
Wang Mester voert de Szechuan keuken en dit nieuwe restaurant wil de gast een reis door heel China aanbieden, ik begreep uit 8 provincies. Ze hebben een niet al te grote kaart die ze elke 2 weken willen wisselen en ze hebben een 5 gangen keuze menu en daar gingen we voor.
Het was een belevenis, mooi, leuk en erg lekker. Voor elke 2 weken gaat het de begroting wat te boven maar we zullen er zeker vaker komen. Meneer Wang was er zelf ook en was blij met onze feedback.

En nu is het alweer zondag. Een rustige zondag, beetje uitslapen, met FD naar het park om andere hondjes en baasjes te ontmoeten en de rommeldingetjes die altijd wachten in het weekend. En de week die gaat komen.....die wordt vast weer net zo prettig.
de boom voor de Opera

samen in de Kerstslee

zo prachtig

salade van mosselen en een loempia

extraatje van meneer Wang, ganzenlever, zalig gemarineerd

soepje met garnaal en tofu en knapperige paksoi

zalig gemarineerde garnalen en een mooie dim sum

Lieveling van de kok

het dessert

Daksi in zijn park

de kroket van vrijdagavond

Eend voor P

zondag 7 december 2014

Terug naar normaal

We zijn aan het bijkomen.
Bijkomen van de extra drukke week die achter ons ligt. Zowel P als ik hadden van alles buiten het normale en zelfs F en D werden twee dagen door onze buurvrouw naar buiten gelaten omdat wij zo laat waren. F en D houden hier niet van. Mensen zijn prima als ze langs komen, visite, kop koffie, iets te eten, maar mensen die binnen komen als wij er niet zijn en ze dan ook nog manen om naar buiten te gaan.....
Dag 1 weigerde D naar buiten te gaan en dag 2 F weer terug naar binnen.

Alles is goed gegaan, voorspoedig, naar wens en zelfs boven verwachting dus na de drukte van het werk kwam de drukte van het verwennen van onszelf. We waren uitgenodigd om Sint te vieren en dat was heel gezellig. Na jááááááren weer eens gevulde speculaas gegeten en bedolven onder de pepernoten van de Strooi Piet. Ook hier speelt de discussie over de Pietenkleur en Sint hield een korte discussie met onze ambassadeur Scheltema en de schrijver Jaap Scholten. Voor de zekerheid waren ook hier de Pieten een afspiegeling van de diversiteit in onze samenleving. Ik werd door Sinterklaas uitgenodigd naar voren te komen, blijkbaar toch best lief geweest en ik mocht van Piet een Echte Droste K in ontvangst nemen.
Op de terugweg even gestopt bij Nemo visbar voor inktvis met heel veel knoflook.

Een dag later weer Sinterklaas, nu met en bij vrienden. Lootjes getrokken en gedichten. Zeer gezellig, hoge kwaliteit dichtkunst en omlijst door echte eigengemaakte erwtensoep, echte eigengemaakte speculaasbrok met een echt eigengemaakt speculaaskruidenmengsel dat hier in H toch best een uitdaging is. En er was drank, veel drank, Bisschopswijn, wijn met en zonder bubbels, Bisschopswijn met een flinke scheut rum en toch bereikten we zonder gestruikel de taxi.

Zo'n feestje verdient wel een evaluatie en daarom zaten we een dag later, toen iedereen weer was uitgeslapen aan het Belgische Bier en de mosselen bij Mosselen in een regenachtige stad die alweer prachtig is versierd voor de Kerst.
En vandaag is een lekker rommeldagje. Gewandeld in de regen met FD, koffie met een marsepeinstol, P ondergedompeld in één van zijn gedownloade series en ik bijna in een boek. En straks gewoon weer even eten regelen via de laptop of de telefoon.
Wat een gemak, het is bijna weer normaal.

We maken ons nu op voor de Kerst. De boom hangt aan de wand en de kaarsen liggen klaar. Over Kerstdiners maken wij ons geen zorgen, we gaan dankbaar gebruik maken van wat anderen hebben bedacht en misschien zelfs al hebben klaargemaakt.
Morgen gaat de wekker weer vroeg en maken we ons op voor een gewone week die hier gelukkig, net als alle andere weken nooit saai zal zijn.

Bij Mosselen, een selfie

Sint in gesprek met de ambassadeur

Jaap Scholten en de Sint

Onze boom

Kerstbeestjes