maandag 8 oktober 2012

Net terug van een verre reis

Dit weekend gebeurde het me nog, op een prachtig en gezellig verjaardagsfeestje werd ik aangesproken op het feit dat ik nu veel in de stad zit, en hoe ik dat in Godsnaam leuk kan vinden en dat het toch zo geleken had dat ik het romantische platteland voorrang zou geven, te allen tijde, boven die stad die alleen maar druk en vies is.

Ik ben graag op het platteland, alhoewel ik het alles behalve romantisch vind, keihard is het bij tijd en wijle, maar als ik niet af en toe naar de stad zou kunnen.....dan zou ik het platteland misschien wel gaan haten. En vice versa wellicht ook.
Juist die afwisseling is zo ideaal en aangezien ik een reiziger ben, vooral in mijn hoofd, ben ik graag in de stad. Bij elke bocht kies ik voor een reis, voor een land of een werelddeel en soms land ik ergens per ongeluk en eigenlijk is het altijd een succes.

Reizen in je hoofd en reizen in een stad, geen koffers pakken, niet vliegen, niet lang onderweg, maar de wereld in een avondje en weer slapen in je eigen bed. Zo mooi kan toch alleen een wereldstad zijn!

Ik ben net weer terug van een reis. Een reis in het Midden Oosten deze keer. Ik kwam net terug uit Bangkok, Thailand en omdat het nu zulk heerlijk koel weer is, liep ik een eind door Hongarije, langs mooie koffiehuizen, uitstellingen met Hongaars gebak. Ik pikte een klein stukje Turkije mee, alleen de geuren, en was op zoek naar een warm plekje voor een espresso.
In mijn hoofd had ik een klein Hongaars tentje waar ik ooit, meer dan 35 jaar geleden met mijn vader een ijsje heb gegeten en waar de 2 dames die hielpen net zo heetten als mijn zus en ik. Ik kwam aan en het zag er niet zo gezellig meer uit, het tentje ernaast wel en bijna was ik al naar binnen, totdat......
Aan de overkant, kroonluchters, tapijten, goud, rood, gelaqueerde stoelen en een bord met Kelet Csillaga, ster van het Oosten, koffie en thee huis.
Als een megasterkte magneet trok het pand mij naar zich toe en in no time was ik binnen. Heerlijk warm en een super aardig meisje.
We maakten een praatje. Net een maand open. Hartstikke nieuw dus. De eigenaar komt uit Jordanie, de meubels zijn daar ook vandaan en wat uit Turkije. Ze kunnen veel, natuurlijk heerlijke koffie en thee zetten, maar ook voor groepen, cateren bijvoorbeeld voor verjaardagen, voor vrienden en vriendinnenclubs, voor high teas, in een andere stijl. Ik kreeg een rondleiding inclusief de eerste verdieping die ook nog eens veel mensen kan herbergen.

Daarna de kaart. Theeen in alle kleuren en smaken en uit alle werelddelen, binnen Jordanie even een reisje op reis, en ik koos voor een Orosz, Russische, blend. Mijn tafeltje kreeg een place mat, een lepelje in een servetje, een schoteltje met een mooi sesamkoekje en een prachtige dadel. Reizen is soms gevaarlijk en dat bleek ook hier want ik kon de verleiding en het verhaal van het meisje niet weerstaan en nam er een pistachekoekje bij.

Zalig was het in een woord, zowel de thee, krachtig en zeer smaakvol, de dadel, nog nooit zo'n lekkere geproefd en het sesam en pistache koekje.
Ik vind het een aanrader. Als je zin hebt in een reisje Midden Oosten, met mooie muziek omlijst, of gewoon zin in lekkere thee, in amandelen, pistachegebakjes, in een aangeklede koffie of thee andere stijl, ga dan naar Kelet Csillaga. Uitstekend, ook als je met veel bent! En uiteraard makkelijk te bereizen met bus of metro op de Semmelweis utca 1-3, elke dag open van 12-24.
Op Facebook staan ze ook en daar heb ik even de foto's van gepikt.
Een goede reis, veel plezier, deze locatie verdient een boel klanten!5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie zaak en wat een mooie recensie! Krijg gelijk zin om af te reizen naar Budapest en me mee te laten slepen door geuren en beelden.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha! Waar zo'n vraag op zo'n feestje al niet toe leidt....mooi verhaal over reizen in je hoofd! Kan er helemaal in meekomen, behalve dat ik helaas niet meer op twee benen in een grote stad kan rondstruinen zoals jij dat doet. Ik reis in boeken en woorden en taal (en dus met jou mee in de stad bv.)
  Een gedicht van Jules Deelder sluit wat mij betreft heel erg bij deze reismethodes aan:
  Ik citeer: BINNEN DE PERKEN ZIJN DE MOGELIJKHEDEN EVEN ONBEPERKT ALS DAARBUITEN
  Dank voor je mooie verhaal en geniet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi verhaal! Ik ken je nog niet persoonlijk, maar van je verhalen word ik al enthousiast! Ik ga zeker een keer theedrinken daar, met man en kinderen...!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Groot gelijk, waarom zou je kiezen als je het zo mooi kunt combineren als jij.
  Prachtig verhaal weer en het zier er allemaal mooi uit op de foto's.
  Blijf vooral reizen en vertellen,ik geniet ervan.
  liefs,lin

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik dit lees duurt het nog verrekte lang voordat we komen, wat wordt een mens hier ongeduldig van!
  In Hamburg zijn wij eens in een Libanees/Syrisch(Salibah)restaurant wezen eten: goddelijk, niet alleen wat het eten betreft maar ook de sfeer; helemaal top!
  Waar je ook bent in de wereld; alles heeft haar/zijn charme. De ene mens waardeert echter andere dingen dan de andere mens. En uiteindelijk is dat maar goed ook: dat houdt de diversiteit van onze wereld in stand!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen