donderdag 11 september 2014

110 Jaar

Mijn oma zou vandaag 110 jaar geworden zijn. Mijn Hongaarse oma. Geboren in de stad waar ik nu woon en voor de liefde verhuisd naar mijn geboorteland.
Sommige mensen zouden het eeuwige leven moeten hebben. Ik denk dat mijn oma daar niet zo over dacht, maar ik had het haar gegund en eerlijk gezegd had ik het mijzelf gegund om nog veel langer van haar te mogen genieten.
Ik heb altijd veel aan haar gedacht, uiteraard toen ze leefde maar ook toen ze er niet meer was. Nu ik hier ben is dat alleen maar meer geworden. Hoe leuk zou het geweest zijn om samen een taartje te eten bij Auguszt. Een hoedje te passen op de markt. Samen die nieuwe 4e metro te ontdekken. En natuurlijk ook van mening te verschillen over de kert cafées die ik leuk vind en zij vast en zeker niet.

Ik hoop dat ze boven meegeniet. Zelf geloofde ze daarin en wie ben ik om daar dan aan te twijfelen. Misschien moppert ze op me dat ik zo weinig tijd in de kerk doorbreng en op vrijdag gewoon vlees eet. En wij zijn blij voor haar dat ze de schandalen in de kerk niet heeft meegemaakt.
Misschien vindt ze het dom dat ik zo weinig naar musea ga en dat ik de opera alleen heb bezocht voor het gebouw in plaats van de voorstelling.
Maar boven alles denk ik dat ze hartstikke blij en trots is dat ik zo geniet van haar stad. Dat ik er de weg weet en ik weet zeker dat ze mij boven zal verbeteren voor elke fout die ik maak in mijn Hongaars.
Oma met haar 3 zusjes

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto! En ik zie gelijkenis. Jij lijkt duidelijk op jouw moeders/oma's zijde.
  In de ogen van jouw oma zie ik nog sterker Ilonka, heel bijzonder.
  Wat een zegen dat mensen zo vol lof en vooral met veel liefde over hun grootouder(s) kunnen praten.
  Welterusten en geniet van komend weekend, waarin beslist weer het een en ander te doen is in jullie mooie stad,
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De foto is inderdaad heel erg mooi. En bedenk daarbij dat dit plaatje zo ongeveer 100 jaar oud moet zijn. Mooie vrouw, je oma en ik zie gelijkenissen met de neus en de vorm van het gezicht. Mooi verhaal waaruit blijkt dat je liefde voor je oma nog steeds springlevend is.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen