zondag 31 augustus 2014

Regen, vis en frisse zeelucht

De Nationale Feestdag dreigde in het water te vallen. Het goot. Gewapend met plu stapte ik toch de tram in om naar de festiviteiten te gaan bij Clark Adám tér.
Het was sneu. Heel erg sneu. De tentjes stonden er wel, vol goede moed opgezet met de mooiste broden omwikkeld met rood wit en groen.
Dikke druppen spatten op het lege podium. Plu's raakten in elkaar verstrikt.
Binnen 5 minuten was ik klaar en omdat ik toch al nat was tot op de huid liep ik richting burcht voor al het mooie Hongaars handwerk. Een man in blauw hemd hield me tegen en vertelde dat ik eerst een kaartje moest kopen om binnen te komen. Voor 2000 HUF.
Waarom zou je dat ook veranderen? Waarom zou je ook proberen om in plaats van een man en een halve paardenkop families te trekken of een Nederlandse vrouw met plu die toch al kleddernat is en het best wilde proberen? Dat is een te commerciele gedachte blijkbaar en al had de man met het blauwe hemd die gedachte misschien wel gehad, dan had hij het plan in 20 voud moeten indienen bij al zijn bazen en bazinnen die waarschijnlijk thuis met hun familie aan de zelfgestookte Palinka zaten.

Terug met de tram en thuis aan de koffie na een verkleding in droge spullen. En toch ging ik natuurlijk 's middags nog een keer. Nog steeds dreiging in de lucht, miniplu in de tas maar toch, als ik dan in BP ben op de 20e wil ik het niet missen. Ik betaalde netjes de 2000HUF, keek naar al het moois en scoorde zelfs nog een leuk wijwaterbakje voor in de Pastorie.
En 's avonds zaten we bij Palack voor de wijn en zaten we vlakbij de Donau voor het prachtige vuurwerk en was de regen al weer een ver verleden.

Op vrijdag probeerden we de Kina Weber samen met vrienden en dat was leuk. De Weber deed het goed en dankzij donderdag visdag bij de Lidl hadden we zelfs forel in Hongarije.

De hele afgelopen week zat ik bij de collegae in het Noorden. Op 2 uurtjes vliegen en een echt totaal andere wereld. De lucht was zeefris, de zon scheen en zoals altijd lijkt iedereen opgewekter, doelgerichter en cooperatiever dan hier en ik weet nog steeds niet waarom ik dat zo zie en of ik het ook goed zie. In ieder geval is het goed dat ik een weekend heb om er van af te kicken en terug te denken aan alle leuke momenten.
De bloemenwinkels bijvoorbeeld, het grote fietsenpark op de straten, de internationale huidskleuren en zelfs op kantoor een mengelmoes aan talen en nationaliteiten. Eind van de maand ben ik er weer een paar dagen en dat is een mooi vooruitzicht.
En in between gaat het druk worden, heel druk met veel veranderingen die er hopelijk voor zorgen dat er wat van de Nordic opgewektheid H binnensluipt......

De forel gevuld met citroen en peterselie

Vis en knoflookdingetjes

rood wit groen

warm en heel nat

en veel lege tafeltjes

somber maar natuurlijk nog steeds prachtig en droog....

2 opmerkingen:

 1. Mooie blog K. Het geeft stof tot nadenken. Vooral als je dan van die mooie voorbeelden op twee uur vliegen hier vandaan meemaakt. Ik wens je in ieder geval veel sterkte met het in gang zetten van een nieuwe gedachtestroom. Dat is volgens mij bij jou wel in goede handen.

  Jammer van de regen op de 20e, maar gelukkig werd het ook weer droog. BP blijft mooi, ook bij regen.

  Ik wens je een mooie werkdag toe.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het weer heb je helaas niet in de hand nee, jammer maar helaas. Vandaag arriveren twee oud-collega's in Göteborg: zij vertrokken gisteren met de nachttrein en gaan voor minimaal een half jaar daar wonen/werken. Ik weet niet hoe zij het weer op dit moment aldaar ervaren: op tv zag ik de gevolgen van hevige plensbuien in Malmö, mijn hemel! Wij zaten gisteren nog heerlijk op het terras en om 17.00 uur stortte de inhoud van de hemel ineens over west Nederland neer: wij waren net thuis, poehee. Vandaag prima en in de loop van de week wordt het steeds zomerser.
  Het overkomt ons en we gaan er van genieten! Zo veranderlijk als het weer kan zijn; een mentaliteits/bedrijfscultuur verandering gaat helaas niet zo snel als menigeen zou willen. Daar zul je nog een hele kluif aan hebben en ja, dat noemt men een Uitdaging:succes ermee!!!
  Wij zitten ook volop in verandering en omdat filiaal Den Haag hierin voorop loopt mogen wij de spits afbijten met een volgende stap, en ik vind het leuk! Dinsdag 9 september komen alle EM's van ons filiaal een dag bijeen in het Efteling Hotel: we zijn benieuwd en we gaan ervoor!
  Vanavond lekker kneuterig samen aan de rauwe andijvie stamppot met sucadelap, mmmmm. Fijne avond, Barbara.
  Dinsdag

  BeantwoordenVerwijderen