zondag 30 november 2014

Een beetje anders

Gisteren zijn we teruggekomen uit het platteland.
We hadden een weekje vakantie gepland en niets leek er op dat het zou misgaan. En toch, het liep een beetje anders. De 5 dagen vakantie werden er uiteindelijk 2 en de rest werd bij de laptop doorgebracht en aan de telefoon.
En zo belangrijk ben ik echt niet hoor.....maar soms moeten er gewoon dingen gebeuren die geen uitstel kunnen hebben of die gewoon beter meteen afgehandeld kunnen worden.

Het begon al een beetje anders. Iedereen die op het platteland woont weet dat er in een huis dat maanden leeg staat dingen gebeuren. De bewoners die er altijd wel zijn maar zich schuil houden of voor de mens vluchten, pakken de gelegenheid en nemen de boel over. Dat weten we en daarom hadden we overlegd met mensen uit ons dorp die onze sleutel hebben.
Natuurlijk wilden ze polshoogte nemen, natuurlijk ook alles schoonmaken en natuurlijk zouden ze de uren goed bijhouden en als ze wat nodig hadden, schoonmaakspul naar eigen keuze dan zouden ze dat gewoon kopen.
Waar het nou is misgegaan.....we weten het niet, ergens in de communicatie zullen we maar zeggen.

Vliegenlijken, spinnepoepjes, muizenkeutels, spinnewebben, stofwolken in bedompte geuren, muf vermengd met muizenpies.
Wat het blote oog kon zien hebben we zelf gedaan en voor de rest laten we het maar voor de volgende keer. Eigen vuil in eigen huis is tenslotte minder erg.

F en D waren blij. De hele dag bloot, tuigjes aan de kapstok, naar believen naar buiten en blaffen naar de maan in de boventuin.
Wat ook nog een beetje anders was, de magnetron, de vaatwasser, de trafo van het internetmodem en de wasmachine deden het niet. In augustus is er een plotselinge extra stoot electriciteit door de leidingen gestuurd als gevolg van een bliksem inslag in een EON kast hier in de buurt. Het dorp wist er van en had ons al ingelicht, iedereen had schade aan apparatuur en iedereen had ideeen over hoe het geld terug te krijgen.
Omdat we er van wisten hadden we de magnetron uit BP ingeladen, ideaal omdat we ook voor 2 dagen Thai hadden meegenomen. Zonder Thai kan een week bijna niet goed gaan. P had een andere trafo aangesloten en we hadden Internet want zonder Internet kan een week al helemaal geen succes worden. Na 4 dagen ging de wasmachine het gewoon uit zichzelf weer doen en de afwas deden we met de hand.

Alles valt in het niet en lijkt volkomen onbelangrijk naast de echte reden waarom we een verblijf op het platteland niet langer wilden uitstellen. Het gaat niet goed met onze vriend M. Om eerlijk te zijn, het gaat heel slecht. Jaren geleden was er een hele foute moedervlek en de chemo deed goed werk. Een tijdje geleden werd er wat nieuws gevonden, in de buikholte en dat lijkt M nu fataal te worden. Het is treurig. Een man, altijd buiten, handen nooit zonder gereedschap, sterk als een paard, nu als een klein hoopje mens op de bank, moeite met opstaan, niet omdat de benen het niet meer doen, maar omdat hij zo moe is, zo verschrikkelijk moe. Afgelopen donderdag was zijn verjaardag. Wat moet je iemand geven op zijn laatste verjaardag? Wat geef je iemand die best van snoepen hield en een glaasje koffielikeur maar nu niets meer binnen kan houden?
M en M zijn realistisch en houden niet van neuzelen. Dat is fijn want daar houd ik ook niet van. Dingen die iedereen weet hoeven niet te worden gezegd en als het moment daar is, is het vroeg genoeg. Wij hebben afscheid genomen alsof we elkaar snel weer zien en we wisten allemaal dat de kans daarop heel klein is.

Het was grijs in het dorp toen we wegreden. Alles was wel grijs eigenlijk in ons en om ons heen.
In BP aangekomen klaarde het wat op. Thuis wachtte ons een grote verrassing. De hulp die voor de eerste keer bij ons zou schoonmaken en zich ziek had gemeld was toch gekomen. Hoe blij kun je zijn met een schoon huis en met wat uren die opeens over zijn en voor wat anders gebruikt kunnen worden? 's Avonds besloten we onszelf te verwennen in mijn favoriet, met peszgő en oesters en nog meer lekkers, en gewoon weer wijn voor ons allebei omdat de tram en bus konden rijden.

Vandaag nog 1 dagje voordat er een drukke week begint, een extra drukke deze keer maar met een goed vooruitzicht op Sinterklaas aanstaande vrijdag. Misschien nog naar de antiekmarkt waar we de vorige keer een leuke prent kochten? Vrijwel zeker een sonkatál en een glas wijn bij Palack, samen met F en D die daar ook gewoon welkom zijn.

Omdat het zo lekker was, 2 x 6 deze keer

Steak tartare voor ons samen

Een big voor P, beetje onscherp....

en mosselen met veel knoflook voor mij

de prent van de antiekmarkt, toch wat platteland in de stad

2 opmerkingen:

 1. Een beetje onscherp is nog zachtjes uitgedrukt: ik zie wit, wit, wit, hihi.
  Oh nee, twee foto's komen alsnog tevoorschijn: wat een leuke winterse prent zeg!
  MMM, de mosselen, maar naar mijn mening juist jammer van de vele knoflook: verdrijft de heerlijke zachte mosselsmaak...
  En jij bent de eerste in mijn leven die mosselen met mes en vork eet....bijzonder!
  Raar hoe iets kan lopen; soms valt en tegen en dan ineens mee, het is in ieder geval nooit saai!
  Triest van M en M. Wat je zegt; ze houden niet van geneuzel en hij heeft een heel leven achter de rug, maar toch...
  Hier is het grauw en waterkoud, niet prettig; ga zo maar strijken: krijg ik 't nog warm ook, hihi.
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie jullie gezichten al voor me. Alles lekker opgeruimd, schoongemaakt en daarom even helemaal niets doen in die zin. Ik kan niet helemaal inschatten of het aan de communicatie ligt of aan een beetje gemakzucht. En omdat alles eigenlijk toch al heel anders liep dan in de planning zat, kan dit er natuurlijk ook nog wel bij. Maar balen is het natuurlijk wel.
  De "hapjes" foto's zien er weer verrukkelijk uit maar inderdaad Ba, mosselen eten met vork en mes lijkt me een hele kunst. Maar je doet er wel lekker lang mee.

  En dan M. Wat een klote bericht. Natuurlijk gaan we allemaal dood op een dag, maar mag het wat minder aan kanker zijn?

  Ik wens jullie voor een volgend bezoek aan het platteland iets meer plezier en gezelligheid toe. En inderdaad, afwas kan ook gewoon met de hand gedaan worden. Maar een automaatje blijft toch fijner.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen