zondag 4 januari 2015

Einde en Begin

Ik las een stuk in de krant. Het ging over voornemens en waarom mensen nooit in staat zijn om voornemens waar te maken. Het sneed wel hout dat stuk en het was herkenbaar.
Een dag later las ik een stuk in dezelfde krant. Over bewegen en afvallen en dat die samenhang, die al jaren mensen dwingt om een sportschool abonnement te nemen, niet zo stevig lijkt als altijd gedacht. Dat is wel een opluchting.
En toch is zo'n eind van een jaar een nieuw begin om het anders te willen doen. Aanpassingen in dagelijks leven, plannetjes voor de toekomst. Onze fruitschaal ligt vol, voller dan hij in maanden is geweest en als het goed is, moeten we snel een nieuwe voorraad halen. De blender voor een smoothie of een shake komt waarschijnlijk naar het aanrecht in plaats van op het bovenste keukenkastje achteraan tegen de muur.
In dit begin van het jaar hebben we een einde in zicht. P is vandaag een dag op en neer naar het platteland. Onze oude vriend M ligt te wachten. Te wachten op de Dood die hem in zijn greep heeft maar nog laat lijden alvorens het Leven echt af te sluiten. In december vierden we zijn verjaardag en we wisten allemaal hoe laat het was en toch wensten we een fijne Kerst en een Gelukkig Nieuwjaar.
Dat M 2015 heeft gehaald was niet de verwachting en ook niet zijn wens maar wat doe je eraan als je het lot niet mag, wilt of kunt helpen? De dokter is een paar weken geleden al afgehaakt, kan niks meer voor U doen meneer, fijn dat medeleven en dat begrip dat hij misschien voor mevrouw nog wat zou kunnen betekenen.......

Dit jaar was het eerste jaar in mijn werkzame leven dat ik werkte tussen de Feestdagen door, in mijn business is December topdrukte. Wij hadden geen taken voor Kerst, geen diner, geen gasten, dus tijd genoeg om de beigli en de vis in huis te halen. P was een week in NL voorafgaand aan de Kerst en genoot daar van vrienden en familie. De Kerst zelf was heerlijk rustig, het leek een koude Lente, het park was vol hondjes en op 2e Kerstdag genoten we alweer van de Stad en de IJsbaan en de heerlijke winterse drankjes.
Onze vrienden M en J waren weer in het land en dat betekent proosten op het Einde en natuurlijk op het Begin. In onze stamplaats Palack en de avond daarna in de nieuwe wijnbar Etap op de Kiraly utca, ook weer een aanwinst.
Voor Oud en Nieuw trokken we naar het platteland, niet ons eigen, maar dat van vrienden J en L in het Hoge Noord Oosten. Met z'n 17en waren we en onze F en D waren welkom. Een super feest, gezellig, internationaal, sinds 30 jaar weer gesjoeld, net zo fanatiek als ik mij herinner, in een geweldig sfeervol huis met zalig ambachtelijk bier, uiteraard wijn en peszgő en met een Arabisch diner en oliebollen om 12 uur.
Inmiddels hebben we zoals het hier hoort linzen gegeten, niet op de 1e maar gisteravond bij de Indier, die zo lekker was dat er spontaan een nieuw voornemen ontstond dat wij vast kunnen invullen de komende maanden.
Een heel gelukkig Nieuwjaar!

De Indier met een emmertje heerlijke rode linzen

Falaffel in wording

Shakshuka

Nog in 2014


sjoelen op een net gewaxte bak

Een morgenselfie

Bij Varosliget
Bij Etap

Palack

1 opmerking:

 1. Ik ben natuurlijk razend benieuwd naar dat spontane, nieuwe voornemen!?? Wij hebben er geen, nooit gehad...
  Sportschool hoeft niet: na de lunch vanmiddag (gezonde groenten/kippenbouillon) fietsten we naar Kijkduin.
  Even naar de zandmotor gelopen en weer terug. Vervolgens weer door de duinen terug maar niet gelijk naar huis hoor:
  Net als jullie hebben wij ook een stamkroeg: het alom bekende Brouwcafé in de Scheveningse haven!
  Daar was zelfs het terras vol: prachtig weer, dus poepie druk, kanonne!
  Maar ons vaste plekje aan de bar was precies vrij: wat kan een mens zich nog meer wensen...
  Heerlijk een La Trappe Blond en Mi zijn vertrouwde Scheveningse Tripel, daarbij een portie bitterballen en daarna weer sportief terug naar huis.
  Het gewone leven begint weer, na alle feestdagen, behalve voor M&M, hij heeft een heel leven achter zich; zij moet nog door, want de wereld
  draait door, hopelijk pakt zij het goed op, ondanks het grote verdriet.
  Sjoelen: geweldig hoe fanatiek een mens daarin kan zijn op een middagje hè, haha. Is het eigenlijk een oer Hollands gezelschapsspel?
  De laatste was van dit weekend draait alweer in de machine en Mi is aan het keutelen in de keuken: vanavond wordt het, super Hollands, rauwe andijvie stamppot met sukadelappen, wat een zaligheid.
  Voor een ieder: een fantastisch 2015 toegewenst, wacht niet af maar maak er zelf iets van!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen