zondag 19 april 2015

On y va

On y va, zo heette de schoolboeken reeks waarmee ik Frans leerde. Na school deed ik er niet veel meer mee, het Frans werd verdrongen door het Duits en Engels en weer veel later door het Hongaars. Het redelijk vloeiende is er totaal af en toch....toch lijkt het nog steeds dichterbij en makkelijker aan te leren dan de taal van mijn huidige omgeving.
Vorig weekend was ik in Lyon. Samen met vrienden op bezoek bij vrienden die we kennen uit Budapest en een maand of 8 geleden verhuisden. We beloofden langs te komen, om de Franse wijn te drinken en bij te kletsen en na wat geschuif met data was het dan zo ver. Helaas zjn BP en Lyon niet verbonden door een rechtstreekse vlucht, P paste op FD en ik pakte het handbagage koffertje voor de heenvlucht via Frankfurt en terug via Zürich.

De wijnreis begon al in het vliegtuig, Lufthansa schenkt nog gewoon gratis en in Frankfurt was er genoeg overstaptijd om te proeven en daarna nog een keer in het vliegtuig. De stem van de piloot klonk OK en toen hij ons plotseling attent maakte op het prachtige uitzicht op de Matterhorn, hieven wij ons glas nog maar een keertje en keken elkaar in de ogen.

Het weekend was in 1 woord geweldig.
On y va, van terras naar leuk restaurant. De hartelijke ontvangst bij onze vrienden. Ontbijt met mooi uitzicht. Samen op de fiets in een met de BUBI vergelijkbaar fietsenplan. Een geweldige markt met artichokken, mooi fruit, supermooie worstjes en kaasjes en natuurlijk VIS. VIS waar je maar keek. Terrasjes waar de oesters en champagne al klaarstonden. Mosselen, ook met champagne.
Lyon is een prachtige stad, pleinen, kerken, onverwachte mooie hoekjes, leven dat zich buiten afspeelt. We kochten van alles in op de markt voor bij de wijn van zaterdagavond en die inkoop ging zonder al te veel stuntelarij, dankzij mijn On y va verleden.
De wijn was van de streek en smaakte prima, zeker samen met de garnalen, de geschifte maar heerlijke aioli van M en de zalige salade met venkel en koriander van J.
Zondagmorgen wilden we niet weg, wilden we nog wat bijboeken, maar braaf stapten we toch in de taxi en namen we er in Zürich nog maar een wijntje op dat daar fortuinen bleek te kosten.
Lyon, stad om naar terug te keren.

De stad hier ligt overhoop. Tramrails is opgebroken, op diverse plekken. Graafmachines staan midden op straat en versperren de weg naar het werk. Diverse pleinen worden onder handen genomen. De grootste klus lijkt wel het Szell Kálmántér. Dat moet een prachtig nieuw knooppunt worden in plaats van het verloederde gebouw en de mierenhoop van mensen dat het was. Het stoorde mij nooit, mooi was het niet, maar het voldeed uitstekend. Over een jaar moet het klaar zijn en tot die tijd is het behelpen met steeds een andere looproute, met bussen in plaats van trams en met waaiend zand dat overal in trekt. De informatie voorziening is prima, verkeerd lopen kan bijna niet, tenminste als je een beetje H kunt lezen en luisteren.

In de Pastorie is mijn verzameling wijwaterbakjes gestaag groeiend, ik had er meer kunnen kopen, maar kieskeurig als ik ben, koop ik alleen diegene die ik echt leuk vind.

Net als in Lyon schijnt de zon. Tijd voor een terras. On y va.
de verzameling wijwaterbakjes

champagne in Lyon

Wie kan er nog wijs uit?

De metro werkt gewoon.....

1 opmerking:

  1. En wij maar denken dat je voor je werk naar het buitenland moest!!!! Lyon is daadwerkelijk een prachtige stad en volgens mij is het één van de culinaire hoofdsteden van Europa, buiten San Sebastián in Spaans Baskenland. Jammer dat veel mensen vaker om Lyon heen rijden dan het bezoeken, zij weten niet wat ze missen. Dat jullie genoten hebben is jullie gegund!
    Tja, dat Zürich en heel Zwitserland trouwens zo duur is zorgt er weer voor dat veel mensen hier omheen of slechts doorheen rijden. Wij genieten bijvoorbeeld ontzettend van bergwandelingen in combinatie met af en toe iets stads/dorps. Dit vinden we dan wel in het Italiaanse Südtirol: natuur prachtig, goedkoper en lieve hardwerkende mensen die gelukkig Duits spreken!
    Werkelijk prachtig, al die wijwaterbakjes. En terecht; alleen diegenen kopen die je echt leuk vindt. Zo hebben wij van jou het idee overgenomen om oude gravures aan de wand te hangen. En aangezien ons huis kleiner is hebben wij ook onze prioriteiten: natuurlijk mooi maar de prenten moeten een link hebben met ons leven. Nou, dat is gelukt en de gang hangt vol (jaja, wij worden ook ouder, haha)
    Het gebouw moet wijken voor een mooi knooppunt: helemaal mee eens. Maar jij schrijft dat het gebouw voldeed dus er was iets te doen in het gebouw: waar gaat dit voortaan plaatsvinden? Barbara.

    BeantwoordenVerwijderen