zondag 9 augustus 2015

Dromen van storm

Op dit moment zitten we alweer in de 4e officiele hittegolf. Waarschuwingen over genoeg drinken, rustig aan doen, niet te veel in de zon zitten komen tot ons via de media. Op het werk worden aanpassingen gedaan om het leven zo draaglijk mogelijk te maken.
Eigenlijk wist ik het al wel, maar nu weet ik het echt zeker, ik ben een herfst en winter type. Ik ben aan het dagdromen over een herfststorm die de takken laat zwiepen en over grote regendruppels die tegen het raam spatten.
En de zomer dan met terrasjes? Die is prachtig en ik ben gek op terrasjes maar als het voor de zoveelste keer veel te warm is om een terrasje op te zoeken, als het binnen in het donker eigenlijk beter toeven is dan buiten, dan verlang ik naar een winter terras in broek en trui, samenhokkend onder één van de warmtelampen en zeggen dat het nog best kan zo buiten.

Een paar weekenden geleden waren we in het platteland. Ook om te stikken, maar ons huis met muren van een meter is een goed toevluchtsoord en 's avonds koelt het voldoende af om het smeltingsproces te stoppen.
Eigenlijk wist ik het al wel, maar nu weet ik het echt zeker, ik ben een stadsmens. Als ik de pastorie kon oppakken en in de Grote Stad zou kunnen neerzetten, dan zou ik het vandaag nog doen. De heerlijke kamers met hoge plafonds, de lange gang met zoveel muur om leuke dingen op te hangen, en vooral de ruimte, de ruimte voor onszelf en al onze boeken en andere spullen.

Het is nu eenmaal zo als het is. Platteland is voor als we tijd hebben en stad omdat we werken en het is goed zo, maar dromen over hoe het nog beter zou kunnen mag natuurlijk.
We waren even op bezoek bij M. Ze is nog verdrietig na het overlijden van M, maar zoals we haar kennen gaat ze voortvarend door met haar leven en wordt alles dat het leven wat makkelijker kan maken gewoon gedaan.
Hek op slot zodat niet iedereen meer naar binnen kan lopen voor een Palinka, voor wat Forinten of voor een praatje. Het bad eruit en een mooie douchecabine erin. De moestuin grotendeels om zeep geholpen en de kippen opgedoekt. Brood bij de broodbus. Er blijft nog genoeg werk over, koken en bakken voor de familie, het gras maaien met een zware maaier en het huis zo netjes houden als het altijd was.
M is in het zwart, zoals het hoort en zal dat voorlopig nog blijven. Gelukkig zijn er ook weer dingen om over te lachen en het lieve kleine hondje, ook een M, is een grote aanwinst. Officieel woont hij achter het hek, waar de kippen woonden en op de berg achter het huis, maar als wij komen is alles anders en zit M gewoon op schoot en loopt M gewoon de keuken in om alle geuren op te snuiven.

Onze honden hebben het ook geweldig op het platteland. In en uit lopen naar believen, blaffen naar alles dat beweegt, neuzen met buurhonden M en P en 's avonds rusten en dromen van alles dat op het pad kwam.

Wat een fijne bank

Wat een heerlijke stoel

Kleine lieve M van M, met cadeautjes van BAMI

Vorige week zaterdag hebben we genoten van wat de stad ons biedt. Allereerst een tamelijk nieuw restaurantje dat Boekenbar heet. Gezellig is het er natuurlijk meteen, met boekenkasten vol boeken en posters van bibliotheken. De mensen waren super vriendelijk, de wijn was zalig. Elke week wordt er een boek uitgekozen en volgens het thema van dit boek wordt er gekookt. Het menu en het boek vind je terug op de papieren placemat, echt een leuk concept. Het eten was niet bijzonder eerlijk gezegd, maar de gezelligheid en de vriendelijkheid maakten veel goed.

Het tentje zit op de Dob utca, midden in de Joodse wijk en dat betekent veel mogelijkheden om na het eten nog even door te genieten. Voor koffie eerst naar Kisüzem, waar ik voor het eerst was om de verjaardag van B te vieren een paar jaar geleden. Altijd een leuk plekje met brede vensterbanken buiten die een soort hangterrasje vormen. Leuk uitzicht op een zeer levendig stukje stad. Veel mensen met hondjes, Joodse jongen mannen in groepjes op weg naar de synagoge en bijbehorend gekleed, vrijgezellenfeestjes met gek uitgedoste jongens en meisjes, zowel HU als buitenlanders.

Een stukje verder in Kőleveskert, een heerlijke oase in de stad, mooie biertjes, super gezellig en relaxed sfeertje, oud en jong door elkaar, geanimeerd kletsend. Na een klein stukje lopen weer een groot terras bij Akwarium, iets minder ons sfeertje, maar toch ook prachtig gelegen en vriendelijk.
Het laatste glas dronken we bij 0,75, de grote broer van onze stamplaats Palack, nieuw geopend bij de Basiliek. Een prachtige plek met de lekkere wijnen voor een betaalbare prijs die we kennen van Palack aan de Buda zijde.
En met één telefoontje een taxi voor onze neus, hoe mooi kan het zijn.
Kőleves0,75 voor lekkere wijn op een mooie plek

Afgelopen woensdag was het feest. Niet voor velen maar wel voor mij. Compleet onverwacht begon het te waaien, werd het donker en opeens barstte de bui los. Grote hagelstenen kletsten op onze tuintafel. De stad was in rep en roer. Trams stopten ermee, terrasjes hadden te kampen met modderoverlast maar ik vond het een welkome afwisseling en 's avonds op het terras van Palack was het heerlijk fris! Een kort genoegen voorafgaand aan de nieuwe hitte periode.

Dikke hagelstenen en zalig verfrissend

Wat we vandaag gaan doen? Ik weet het nog niet, ik vrees dat wij in en om het huis blijven en van schaduw naar binnen en weer naar schaduw lopen. Gisteravond waren BG hier om samen de hitte te trotseren en omdat voor eten naar de stad gaan te veel moeite was, kwam het eten gewoon naar ons, heerlijk Taj Mahal en daar eten we vandaag ook nog van. Voorlopig blijft het hitte alarm nog van kracht, in ieder geval de komende week.
Ik kan alleen dromen van storm.

1 opmerking:

  1. Elk land heeft zijn eigen charme maar wat betreft het weer ben ik maar wat blij dat ik in het "saaie" Nederland woon: vier seizoenen die over het algemeen niet extreem zijn, tornado's / tyfonen zijn ons nagenoeg vreemd, extreme droogte komt nauwelijks voor. Mede dankzij ons klimaat wonen wij in een rijk land. Het natte water is van levensbelang en de brandende zon kan levensbedreigend zijn! Dat is andersom natuurlijk ook: te veel water is levensbedreigend en voldoende zon is prima voor mens, plant en dier.
    Stad en platteland: wat ben je toch een bofferd dat jij van beiden kan genieten! Je bent een stadsmens en daar vertoef je door het werk dan ook de meeste tijd van jullie leven momenteel. Tja, de pastorie op je schouders naar BP nemen gaat nu eenmaal niet maar gelukkig kun je met de auto de rust en boeken opzoeken waar je soms dringend behoefte aan hebt!
    Lief, de foto met M en m, ik geloof er heilig in dat kleine, ondeugende m continu bij M in de buurt is en 's nachts naast haar bed slaapt, hihi.
    Barbara

    BeantwoordenVerwijderen