zondag 23 augustus 2015

De wolkbreuk en een late viering

we moeten er uit...

schuilen

nog langer schuilen
wachten op het vuurwerk

druk midden op de brug, uitzicht naar alle kanten

en alsnog verjaardagseten
Over het algemeen gaan we niet uit eten op een maandag. Deze maandag zouden we wel gaan voor P's verjaardag. De keus van die avond is altijd goed, Borbiroság, achter de grote markt.
We liepen er op ons gemakje naartoe, tenminste dat was het plan maar P zag de donkere lucht snel dichterbij komen en stelde een tram voor. Net over de Donau barstte het los, een bui die ik lang niet heb gezien, zo hevig en zo lang. Van de tramhalte renden we naar het portiek van de grote markt en gingen wachten. Eerst even wachten op G die met een andere tram kwam en van dat kleine stukje ook al kleddernat was. Het werd niet minder, het werd eerder erger.
De stemming was prima, heerlijk die regen en het zou toch zo wel ophouden?
Het hield niet op en na een uur wachten werd het een beetje ongemakkelijk. Het restaurant was al gebeld en de tafel werd vastgehouden. Vriend B wappte, op zijn kantoor regende het ook binnen dus hij werd daar terugverwacht. Later nog meer slecht nieuws, dak van kantoor vertoonde instortingsgevaar en het dineetje werd al minder zeker. Voor de laatste paar honderd meter konden we nog een taxi aanhouden met een dikke fooi.
In het restaurant sombere gezichten, de keuken was ook net getroffen door een overstroming, geen eten meer die avond. Buiten hielden lampen het voor gezien, lantaarns, verkeerslichten. Het restaurant was vriendelijk, we kregen wijn en een glaasje Palinka aangeboden en een plaid om warm te worden. We overlegden. G ging naar B om te helpen in het kantoor en wij pakten een tram terug naar Palack voor een glas wijn en een snack. En vroeg weer thuis. Gekke verjaardag maar wel ééntje die je bijblijft.
De dag erna, schade overal, restaurants die hun deuren moeten sluiten, hopelijk niet voor altijd. Gaten in de weg, wegafsluitingen, maar wel wat opgefrist, heerlijk.
De 20e waren we natuurlijk in de stad, eerst naar de food markt langs de Donau en 's avonds voor het vuurwerk. We stonden midden op de Elisabeth brug met goed uitzicht naar alle plekken waar het vuurwerk vandaan kwam. Prachtig was het, druk maar nooit vervelend.
En vrijdag gingen we terug naar Borbiroság, met z'n tweetjes deze keer, met BG gaan we ook snel terug om de verjaardag alsnog te vieren. Het was goed als altijd, lekkere wijn, lekker eten en uiterst vriendelijk en alweer kregen we een glaasje peszgő en een Palinka aangeboden om te vieren dat alles weer in orde was.
Eind van de week gaat de temperatuur weer omhoog, boven de 30, ik moet er nog niet aan denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten