zondag 20 december 2020

De Sint is dood

De Sintperiode is voorbij en de Sint is dood. Althans, Nederland heeft afscheid moeten nemen van de weergaloze vertolking van Sinterklaas. Bram van der Vlugt schrikte ons landje op door zijn verscheiden, nota bene aan de gevolgen van Corona. Zo'n tijdloze man, die je zijn 86 niet aanzag, die geestelijk en lichamelijk nog wel 100 had kunnen worden. Één van de Corona doden, te midden van zovelen, de anoniemen die in hun kring de wereld ook op zijn kop zetten, maar nu was heel Nederland er even stil van. In alle hevige discussies van de Zwarte Piet bleef onze Nederlandse Sint rustig en beschaafd.

En nu zijn de voorbereidingen voor Kerst begonnen. We waren niet de vroegsten, wij zijn zo hoekig in ons hoofd dat Sint echt weg moet zijn, dat ons werk grotendeels af is, en dat we er ook zin in moeten hebben. Die zin is wisselend dit jaar. Soms nemen de dingen die niet meer kunnen even de zin weg, maar al snel weten we weer wat er allemaal nog wel kan en dus liepen we vrijdag even naar de hoek van onze straat waar een kerstbomenman staat. Elk jaar vinden we ze wel duur maar elk jaar vinden we een mooie en lopend met de boom tussen ons in kwam de zin in Kerst toch weer een beetje terug.

De boom deze keer is kleiner dan anders. Normaal kiezen we een boom op plafond hoogte wat hier behoorlijk hoog is in het oude stadsappartement. Dit jaar is het een Daksi bestendige boom. Daksi heeft dementie dat veel symptomen kent, maar kenmerkend is dat Daksi zich vast loopt, in hoeken, onder tafeltjes, tussen stoelpoten, waar eigenlijk niet. Een boom op de grond met snoeren naar alle kanten is dan geen goed idee. Veilig op een tafeltje, rondom vrij en snoeren hoog en hiermee kan het voor ons alledrie leuk zijn.

Omdat hier in Budapest nog geen totale lock-down is, kunnen we nog op pad voor dingetjes onder de boom. Gemaskerd en met hand sanitiser overal gingen we naar de parfumerie. Niet meer vliegen betekent geen parfum kopen op Kopenhagen airport, geen bodycreme en olie van hetzelfde merk, maar Douglas zou het toch wel hebben? Zo'n bekend merk dat overal is? Douglas had het niet, het stond niet op het schap en bij navraag bleek dat ze alleen hebben wat op het schap staat. Een onverwachte uitdaging, maar we hebben nog een paar dagen voordat het Kerst is......

Het lijstje voor P werd voorspoediger afgewerkt, geholpen door kleurige borden met winterkorting en uitverkoop. En toen hadden we ook wel weer genoeg van die benauwde shoppingmall en liepen we de BB út in voor wat frissse lucht en meer Kerstinspiratie van leuke winkeltjes en tentjes die warme chocola en Glühwein buiten hebben staan.

Om de morgen shopping af te sluiten deden we iets wat we nooit doen, we bestelden lunch bij een foodtruck, stonden buiten bij een sta tafeltje, op goede afstand van de andere sta tafeltjes en bankjes met hamburgers, Belga frites en giros.

Morgen is het alweer maandag, maar voor mij zal het voelen als wkend want de vrije dagen die op moesten gaan morgen in. Geen tig gangen diners, geen bezoek en dus geen gedoe voor boodschappen of gerechten die kunnen mislukken. We bestellen wat en maken een paar gouwe ouwe die altijd lekker zijn. Het lijstje to do is kort, zo kort dat ik het niet eens hoef op te schrijven.

En die parfurmerie natuurlijk nog.


werk in uitvoering


Mijn zus is de bakker uit ons gezin! Helaas op grote afstand.



Veilig voor Daksi



2 opmerkingen:

  1. Ah, die Daksi: op zijn manier geniet hij volop van jullie, het tennisballetje en een lekker hapje op zijn tijd: méér hoeft niet op zijn leeftijd!
    En Sinterklaas ja, pure pech voor hem dat Corona is opgedoken en dat hij er vatbaar voor was, zoals vele lotgenoten...
    Zijn vaste hoofdpiet was Erik van Muiswinkel maar vóór Erik was dat toch Piet Römer?: die staat mij in het geheugen gegrift en Piet Römer vond ik geweldig!
    Geniet alle drie van de fijne, warme sfeer in jullie huis en tot het volgende blog!! Ba (ik moet nu écht aan de mini loempia, ander wordt die koud, sorry Katinka...Ba

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook voor mij is zeker de aanloop naar kerst anders geweest. Normaal gesproken de meest hectische weken op werk, veel diners/recepties/borrels/ drukke restaurants en heel veel vergaderingen en wat al niet meer.
    Dit jaar is er bijna serene rust. Alleen af en toe een wat late avond doordat iemand zo nodig weer een extra debat aanvraagt.....
    De beide kerstdagen zullen we wel in traditie doorbrengen; gewoon zoals altijd met z'n tweeën! En ik kook, ook dat is traditie. Mi

    BeantwoordenVerwijderen