zondag 18 mei 2014

Volle rails

Op het platteland schreef ik nog wel eens over het weer.
Het weer is daar ook veel dichterbij dan hier in de stad. Stroom die het niet meer doet, altijd kaarsen en zaklantaarns binnen handbereik. Goten die gecheckt moeten worden, autobanden die wegglijden op het leem. De eerste zonnestralen op blote armen, rozen in de knop en aardbeienbloesem.

Hier ben ik er minder mee bezig. De stroom is zeker, geen leem te zien en voor de goten is iemand anders verantwoordelijk. En soms heb ik niet eens tijd om naar buiten te kijken of er zonnestralen, wolken of een dikke bui aankomen.
Deze week was er slecht weer voorspeld en dat werd het ook. In de ritjes van en naar het werk maakten de ruitenwissers overuren en zag ik onderweg alleen paraplu's in plaats van gezichten. Zelfs mijn lieve grote vriend Beer bleef in zijn huisje van pallets en liet mijn hondenvitaminesnoepjes voor wat ze waren.
Afgelopen dinsdag had ik 2 afspraken buiten de deur en als dat zo is blijft de auto gewoon staan en ga ik als vanouds met de tram de stad in. Het waren werkafspraken en daarom liep ik voorzichtig langs de plassen, schoof ik naar de gevel als ik een auto zag aankomen. Het risico op een zee van water die de hele outfit doorweekt is groot op de Budapester stoepen. Leuke afspraken waren het, in een mooie omgeving met inspirerende mensen.
Ik zat in een zaal met prachtig uitzicht op Buda, de burcht, de Matyaskerk, Kettingbrug. Voor het raam zag ik de regenstromen horizontaal voorbij trekken, de bomen schudden en zwiepten maar ik zat veilig binnen en luisterde naar een interessant maar niet al te optimistisch verhaal over de Hongaarse economie.

Op de terugweg klapte ik mijn pluutje dat net droog geworden was weer uit en trotseerde wind en buien. De tramrails was volgelopen, 2 lange evenwijdige bassins met regenwater die de tram gelukkig niet konden tegenhouden. Om nog een beetje droog te blijven koos ik voor de nieuwe metro 4 en kwam met redelijk droge voeten aan bij onze voordeur, gewoon via een betonnen pad met fatsoenlijke afwatering.
Voor dit weekend is er nog meer slecht weer voorspeld, Ivette een megastorm schijnt langs te komen maar vooralsnog lijkt het mee te vallen. We zijn net terug uit het park met FD en ook gisteren kon niets ons weerhouden om te wandelen en daarna heerlijk de stad in te gaan.

Er stond nog iets op mijn verlanglijst. Toen ik in 2012 mijn eerste baan hier in de stad kreeg wilde ik dat vieren bij een lievelingsrestaurant. Het restaurant staat niet eens zozeer bekend om een sterrenkeuken, het is meer de totaalbeleving. De muziek, de aankleding, de mensen die er komen, uit de hele wereld. De manier van tafeldekken en opdienen, de wijze waarop je wordt ontvangen en uitgeleide gedaan wordt. Het bleef maar staan op die verlanglijst want ik had mijn wederhelft nog niet overtuigd van de redelijke prijs prestatie verhouding.

Nu ik inmiddels mijn tweede baan te pakken heb en P net zijn eerste jaar heeft volgemaakt ging het er nu eindelijk van komen. En het was zoals ik hoopte, lekker, gezellig en echt die totaal beleving die ik verwachtte.
Een leuk tafeltje in een hoek, goed uitzicht op alles dat er gebeurde. We begonnen met een heerlijk glaasje peszgö en oesters. Alweer oesters, wat een feest en wat was het heerlijk. En daarna een steak tartare, we zijn er gek op maar durven het niet overal te bestellen want ziek worden van rauw vlees zou jammer zijn. Het hoofdgerecht was aardig, niet zozeer om je vingers bij af te likken, maar wel erg leuk zoals het op tafel werd gezet en met een bakje aioli waar je thuis wel een hele emmer van zou willen hebben.
En natuurlijk een lekker glaasje wijn erbij en met tram en bus weer naar huis.

We hebben nog een halve dag en een hele avond weekend voor de boeg en daar gaan we uiteraard flink van genieten. Zoals elk weekend is er weer een festival, vlakbij ons is er nu een Bierfestival met vooral veel mooie biertjes uit Belgie, dus waarschijnlijk zal een volgend blogje daar over gaan.

wat waren ze weer lekker!

Erg lekkere steak tartare.

Seafood in een mandje en zaaaaaaalige aioli.

Drogen tot hergebruik.....


2 opmerkingen:

 1. Water in mijn ond...niet druppeltjes, niet sijpelend, maar hele stromen. Sodemieters, wat ziet dat er heerlijk uit zeg. Wat betreft die aioli, lieve Ká, da's toch een fluitje van een cent? Maak je zo zelf en wanneer van kersverse eieren is nog lekkerder.
  Trouwens...Pieter, niet zo statig en vermoeid kijken op de foto...ga me meteen afvragen of je het wel lekker vond. Smile....

  Hansio

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vanwege het slechte weer moet ik gelijk aan M&M denken: zij denken dat wij in NL ieder moment kunnen vergaan door een of andere stormvloed en nu zit het water bij hen bijna tot aan de lippen! Het is bar en boos, vooral in Bosnië, triest hoor. En wij genieten hier van een prachtige zomer!
  Krijg zo bezoek en we gaan uiteraard naar buiten. Na het vertrek van dit bezoek heb ik al weer een afspraak: om 15.00 u op het terras: hoe vervelend..... Het eten ziet er inderdaad uitnodigend uit en ja Pieter: Hansio heeft gelijk... Ik hoop dat het goed gaat met Beer!
  En gisteren ben ik weer oudtante geworden: Manon, mijn jongste nicht heeft (een maand te vroeg) een zoon gekregen maar alles gaat goed!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen