dinsdag 3 januari 2012

Op weg naar de Hongaarse Lente?

Januari, de eerste week alweer. Wat zou 2012 ons gaan brengen?
Natuurlijk wens ik alle lezers een gezond en voorspoedig nieuwjaar toe en onszelf uiteraard ook. De afgelopen 2 dagen genoten wij van onze Muligatawny soep, dus de voorwaarden voor geluk en voorspoed zijn in ieder geval geschapen.
De jaarwisseling was rustig, eerlijk gezegd naar mijn smaak wat té rustig, maar voor CFD was het geweldig ideaal. Een paar knallen, maar niet zo hard dat ze niet door het geluid van de TV konden worden overstemd en een dof knalletje van onze fles rode mousserende wijn uit Villány die erg smakelijk was.
En nu is het 2012, januari, maar als je buiten loopt lijkt het lente. De ramen open, de vogeltjes fluiten vrolijk, de zon schijnt en CFD en wij zitten in de zonnestralen in de boventuin. Gisteren ruimden we de buitenlichtjes op maar de boom en stal staan nog te pronken, te gezellig om ze al te slopen.
Hongarije is wereldnieuws, al tijden, maar sinds 2012 nog weer wat meer. En zoals zo vaak is dat niet positief. Nieuwe maatregelen, wetten, de Grondwet die in onze Westerse ogen geen vooruitgang zijn, maar veel meer een inperking van verworven vrijheden.
In ons dorp leeft het niet zo, zoals zo vaak als het om zaken gaat waar wij nog wel opgewonden van raken. En als wij proberen uit te leggen wat wij als gevaren zien dan is er een standaard antwoord dat altijd vergezeld wordt door een gebaar. "Lehet" ('t kan zijn) met de schouders opgetrokken en dan het zinnetje, "dat is allemaal Budapest".
Er is een lichtpunt en dat lichtpunt ontstaat inderdaad in Budapest. Protesten, beter laat dan nooit, grote mensenmassa's op de straten bij de Opera, die hun zorgen delen met de rest en met de pers. Volgens mij zijn Hongaren nogal into Facebook en als dit het vehikel kan zijn tot mobilisatie van betrokken burgers zou dat mooi zijn.
Onzekere toestanden dus maar de Lente is in aantocht en misschien de Hongaarse ook wel.....

3 opmerkingen:

 1. Ja....lente en vooral die Hongaarse. Dat zou fijn zijn! De laatste tijd kregen wij verzuchtingen te horen van Hongaarse vrienden die zich zeiden te schamen Hongaar te zijn. Nu en inderdaad mede dankzij facebook en het www krijg ik berichten van diezelfde vrienden dat ze bezig zijn weer een beetje trots terug te krijgen. Gelukkig maar....het was afschuwelijk om te zien hoe de afgelopen jaren de apathie de boventoon voerde (diezelfde apathie die jullie in je dorp bespeuren)en goed om te zien hoe de energie aan het terugkomen is. Het zal tijd kosten, maar mijn hoop is weer een mini beetje terug. BUÉK en Leve de lente!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mmm,ik had eigenlijk nog wel een pak sneeuw te goed, maar voor lekker lenteweer doe ik daar graag afstand van.

  Wij kijken er naar op tv hier,de protesten in Budapest.....het is ook overal wat he? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Trots ben ik op degene die het durven maar ook doen. Het helpt in ieder geval want de buitenlandse pers besteed er nu ook steeds meer aandacht aan. Toch spraken wij zaterdag iemand die een groot geloof heeft in deze man. Ik kon mijn oren niet geloven. En diezelfde dag vertelde een kennis (getrouwd met een H vrouw) dat zijn vrouw nu eindelijk gaat geloven dat er dingen niet kloppen. Hoop heb ik nog steeds wel, vooral als de straten van BP weer volstromen met mensen die demonstreren tegen een grondwet die hen uiteindelijk monddood zal maken. Ik kijk uit naar de lente!

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen