vrijdag 24 februari 2012

Opstarten

We zijn weer als een vis in het water in onze Pastorie, heerlijk om weer thuis te zijn. In ons eigen gedoe, onze eigen spullen, een continue Internet en alle rust en ruimte om ons heen.
Het huis is nog niet helemaal doorgewarmd. We hebben zowel de houtkachels als de gasconvectoren in de strijd gegooid en de woonkamer en keuken/eetkamer zijn al behaaglijk. De muren moeten nog op temperatuur komen en aangezien die wel een meter dik zijn....duurt dat even.

Het eerste dat we deden bij thuiskomst was checken op schade, vriesschade dan wel te verstaan. De wc's beneden functioneerden, de kranen geen centje pijn en de was- en afwasmachine eveneens. Gelukkig maar! Na een dag checkte P alles boven en daar trof hij de thermostaatkraan van de douche aan op de grond, gedeeltelijk losgesprongen waarschijnlijk toch door de vorst. We hadden het water  afgesloten dus was er geen bassin ontstaan, maar toch moeten we hier iets mee. In de toiletpot een klomp ijs, ook daar nog even voorzichtigheid geboden.

Inmiddels waren we bij onze verzekeraar, op wiens kantoor helaas alleen H gesproken wordt. We kwamen er uit, met behulp van wat toneel en vandaag gaan we de leidingen checken want de verzekeraar doet wel wat met leidingen maar niet met kranen. En toch hopen we dat er niks met de leidingen aan de hand is!
En plotsklaps gisteravond liep de wc beneden door en was niet te stoppen. Dit lijkt een kleinigheid maar past in de opstart loodgieterklusdag.

Om er helemaal weer in te komen aten we gisteren in Bonyhád ter gelegenheid van torkos csütörtök, gulzige donderdag. Een aantal restaurants verdeeld over heel H geeft op deze dag 50% korting op de rekening. Heel eerlijk gezegd moesten we na alle verwennerij en sfeervolle ambinances weer even wennen aan de kale, kille inrichting, de eenzijdige kaart en het minder "uitzijngevoel", maar voor die prijs mag je niet te veel zeuren en het smaakte oké.

En er staat weer lekkere kefir in de koelkast, broodvoorraad is aangevuld, een voorbeeld van iets dat we veel lekkerder vinden in H dan in NL. Verder was de supermarkt snel klaar. De groente- en fruitafdeling was zoals gebruikelijk hier in de winter geslonken als spinazie in de pan en om mee te doen hebben we winterwortels en selderijknollen in de kar gelegd, met gelukkig nog wat heerlijke paprika's en mandarijnen! En uiteraard ligt er zuurkool klaar maar dan wel met een NL worst, ik kan er goed zonder maar voor P is dit de kers op de taart.

En al drie dagen eten we buiten een broodje met de zon op ons gezicht. De sneeuw is hard als beton en heeft nog wat tijd nodig om te verdwijnen maar de drassige leemgrond wordt in steeds grotere vlekken zichtbaar. Binnenkort verwachten we onze tulipán!

4 opmerkingen:

 1. Alles helemaal herkenbaar. Ik zal maandag avond aankomen in Porva en ben ook nieuwsgierig naar de winterschade. Hopelijk valt het mee maar vrees het ergste.
  De dikke koude muren is iets waar ook bij ons veel energie zowel menselijk als warmte in gaat zitten.
  Hebben jullie iets gedaan aan isolatie of iets dergelijks.????
  En ja in H uit eten gaan is inderdaad wel iets anders als in Ned of belgie.
  groetjes Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Trudy, ons dak is goed geisoleerd en de buitenmuren ook. Ik wens je een goede reis en hopelijk een goede thuiskomst zonder gekke dingen in en om het huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien een tip voor de volgende winter-expeditie naar NL: een flinke scheut anti-vries in de toiletpot(ten)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heerlijk he, de zon weer terug en de sneeuw weg,hier is het helemaal verdwenen nu. we hebben heerlijk buiten gezeten,was hier 24 graden op het terras,echt genieten!
  oh ja,ik heb een foto van amstels nieuwe kapsel speciaal voor jou op mijn blog erbij gezet. je moet wel even tegen m zeggen dat ie er weer mooi uitziet, want het was afzien voor hem hoor,zo lang stilzitten.
  groetjes...(blij dat je er weer bent,miste je blogjes.)Linda

  BeantwoordenVerwijderen