maandag 30 april 2012

De Koningin

Het belooft een stralende Koninginnedag te worden. In ieder geval hier rondom de Pastorie. De zon schijnt volop en de hemel is strak blauw. Zo meteen gaat toch echt de televisie aan om mee te kijken met vele anderen hoe Koninginnedag in NL wordt gevierd.
Wij waren afgelopen donderdag in Budapest. Twee redenen. De eerste, daarover later meer maar de tweede was ook een echte belevenis.
We waren op de Koninginnedag receptie in de residentie van de ambassadeur in Budapest. Nu wonen ambassadeurs over het algemeen niet echt beroerd, maar in Budapest is de residentie echt een plaatje uit een droom. Heel toevallig was ik tijdens 1 van mijn laatste struintochten er langs gelopen en toen had ik me al vergaapt. Niet alleen aan dit huis overigens. De hele straat is een tochtje waard. Prachtige villa's, oprijlanen, tuinen als parken, mooie poorten en hekken met aan het begin een hokje of beter gezegd een huisje voor de portier.
De dress code was tenue de ville, dus we hadden eerst uit verre kledingzakken wat nets gepakt, te warm voor de 28 graden van die dag, maar we zouden in ieder geval niet opvallen door oude zooi die we hier normaal in de tuin aanhebben.
De entree was al prachtig, de poort door, even langs de beveiliging en de trappen op door de tuin naar de ingang. Een korte tocht door een hal, een kamer, wat trappetjes, om vervolgens in de tuin terecht te komen waar een grote party tent stond opgesteld. Het was druk, zeer druk. We zagen een paar bekenden, maar vooral niet bekenden en praatten hier en daar wat en keken om ons heen, genoten van de muziek en van het uitzicht. De hapjes kwamen af en aan. Uiteraard voor landverhuizers de haring en de bitterbal maar ook mooie hapjes als foie gras, een mini terrine, Hollandse garnalen etc etc.
De ambassadeur speechte en na afloop zongen we samen het 1e en 6e couplet van het Wilhelmus, waarvoor zeer attent de kaartjes met tekst op de tafels lagen. Het klinkt raar, maar ik vond dat een emotioneel moment, daar in de heuvels van Buda, in een NL enclave in Hongarije. De foto's zijn met de mobiele dus geven slechts een indruk.


Dan was deze week ook eindelijk ons vachtje gereed. Heel lang geleden schreef ik over het kalf dat aan de overkant werd geslacht en over zijn vachtje dat wij mochten hebben en bij een preparateur hadden gebracht. Dat duurde nogal. Wij gingen langs en belden en kregen steeds nul op het request, tot 2 weken geleden toen wij de man aantroffen en het verhaal hoorden over zijn verblijf in de gevangenis. Achteraf weet iedereen om ons heen natuurlijk dat deze man daar heel vaak verblijft, maar toen wij meldden dat we de vacht er gingen brengen was iedereen dat misschien vergeten. Anyway, de vacht is klaar en in ons bezit.
Hier hangt hij over de lijn in de tuin om even de ergste lucht kwijt te raken.


Met het herstel van Daksi zijn we niet helemaal tevreden. Daksi zelf wel gelukkig. Hij speelt met de bal dat het een lieve lust is, hij is wild als altijd en tierig, maar de wond is nog niet helemaal geheeld en daarom loopt hij nog steeds met zijn gekke kraag om. Donderdag gaan we weer naar de dierenarts, nu met alledrie voor hun vaccinaties en dan wordt de wond nogmaals gecheckt.
Een prettige Koninginnedag!

3 opmerkingen:

 1. Dat is nog eens een reden om in diplomatieke dienst te gaan. Hoewel ik het huis heel mooi vind krijg ik de kriebels van die enorme netheid. Maar wel leuk dat jullie uitgenodigd zijn en hebben kunnen genieten van de haring en bitterballen (grr... wat zou ik daar een trek in hebben, vooral die haring!).

  Ik hoop dat het allemaal goed komt met Daksi, want zo'n kap met deze temperaturen is natuurlijk geen pretje.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, toen wij 3 jaar in België woonden zijn wij geen enkele keer uitgenodigd: in Antwerpen was slechts een Nederlands Consulaat. In de ruimte van de vreemdelingenpolitie zijn we echter vaker geweest en geloof me:
  ik zit liever tussen een enorme netheid van wie dan ook!!!
  Mi en ik hebben vanddag zitten relaxen bij de Staat: (http://www.destaat.info/contact) lekker geluncht en beetje bijgekleurd. We hoorden dat het overal giga druk was, daar waar Koninginnedag gevierd werd: iedereen heeft dus zijn/haar deel kunnen krijgen met dit supermooie weer, gelukkig!
  En met Daksi komt het heus wel goed; is hij al minder dominant? Hij is er in ieder geval niet depri van geworden, haha. Wij mensen maken ons altijd drukker om iets dan dieren; wat heerlijk dan toch om een Daksi te zijn?!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ziet er goed uit zeg, leuk om mee te maken, lijkt me.

  Heel toevallig vroeg jan pas nog of ik wel eens iets over die vacht had gehoord van jullie.
  Wij wilden het toen ook laten doen, met het wilde zwijnvachtje,maar we begrepen dat het behoorlijk prijzig was. En nu hebben we er zomaar eentje van de buurman gekregen.

  Blij te lezen dat Daksi zich prima vermaakt, mét kraag....

  BeantwoordenVerwijderen