zaterdag 16 juni 2012

Oranje jasje

Ik hoor van meerdere kanten dat het virus leeft in Nederland. In Oranje uitgedoste fans en gelegenheidsfans banen zich een weg door alle wedstrijden en zelfs de chipsverkoop, paprika natuurlijk vanwege de kleur, viert hoogtij.
Hier leeft het niet zo, tenminste voor zover ik het kan beoordelen. Ik vroeg aan de collega die tegenover mij zit of hij had gekeken......de ogen keken toegeeflijk maar het antwoord was ontkennend, geen interesse.
Een andere collega had een prachtige oranje jurk aan met bijpassend jasje.....ik legde mijn associatie uit, maar daar had de jurk natuurlijk niks mee te maken. Het was deze week de week van belangrijke presentaties, Powerpoint en de kleurenprinters draaiden volop en als je dan op de Bühne mag, doe je dat ook een beetje netjes.

En toch, er hing een Oranje jasje klaar aan mijn kledingrek. Ik ben een fan als het uitkomt en afgelopen woensdag kwam het zo uit. De nieuwe vriendinnen en ik hadden afgesproken om met elkaar te eten, twee van hen gaan ons verlaten om een nieuwe post te beginnen. De aanleiding was dus treurig, maar zo is het leven van ex pats. Zo kom je en zo ga je weer en alle mooie herinneringen neem je mee en de slechte laat je achter. En bovendien, de wereld is zo klein tegenwoordig en voor augustus staat er al een reunie gepland.....dus de sfeer zat er goed in.
Na het eten togen we met z'n 10-en naar het Margit Sziget, daar was de NL enclave neergestreken in een open lucht paviljoen om de wedstrijd te zien. Ik in mijn Oranje jasje, t-shirts hier en daar en kransen in het haar lopend naar de spanning.
De route was eenvoudig, in de verte hoorde je de Oh en Ah's, de frikandel en bitterbal lucht waren zwaar en Heineken sponsorde.
De uitslag is bekend. De Oh's werden Boeh's, de frituur leverde volop troostvoer en als we niet net gegeten hadden, had ik zeker meegeproefd. Heineken had bonnetjes geleverd met 1, 2, 3 er op. Elke goal van NL zou een gratis biertje opleveren en dat het bleef bij 1 en dat die 1 te weinig is, was spijtig. En toch was het leuk. Midden in de stad, open lucht, veel platte schermen aan de zijkant en het grote mega scherm in het midden. Een praatje met bekenden en na afloop met de tram naar huis, binnen het kwartier!

En nu de zondag. Misschien gaan we kijken en misschien niet want we hebben een afspraak hier in het dorp bij niet Nederlanders. Het oranje jasje heb ik in Budapest gelaten, hangend aan het kledingrek, achteraan....

6 opmerkingen:

 1. oh wat klinkt dat leuk, gezellig hoor.
  jammer dat de uitslag niet wat beter was,maar we gaan het vast wel redden.
  twee punten meer dan portugal en die duitsers winnen zeker weten van de Denen en mocht duitsland verliezen van de Denen, dan is de conclusie: dan heeft Nederland het toch niet zo slecht gedaan, als die Duítsers zelfs niet kunnen winnen van denemarken? mooie theorie,of niet? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Carmen Reijers16 juni 2012 om 09:13

  Klinkt zeker hartstikke gezellig!! Nu maar hopen dat het nog een paar weken zal duren. Aan ons zal het niet liggen..... Jan gaat vandaag de bbqspullen en de oranje tompoucen kopen, ik ga het huis gezellig maken met rood wit blauw oranje bloemen en beau gaat morgen volledig oranje verkleed..... 2-0?? Makkie!!! Groeten uit het oranje NL, jcb

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig staat oranje nog voor zoveel meer anders dan voetbal alleen. Mooie kleur is het ook. Mooi zacht oranje op een net gebruinde huid. Of lekker fel oranje jasje om als fietser veiliger door het verkeer te komen. Oranje lelies vind ik ook heel erg mooi. En oranje samen met korenblauw vind ik een hele mooie kleurencombinatie. En een zon die oranje ondergaat is iets om heel erg van te genieten. Ik hou echt wel van voetbal maar oranje trek ik voor dit clubje niet aan. Trouwens nooit gedaan dus heeft het niets met wanprestatie te maken. Paprika chips vind ik daarentegen wel lekker op z'n tijd. Misschien ga ik dat morgen maar kopen, zodat het lijkt alsof de chips kraakt en niemand mijn tandenknarsen kan horen.

   Maar natuurlijk vind ik het voor jou wel leuk dat jij, samen met vriendinnen, een biertje hebt gekregen van meneer H en dat het gezellig was, want dat maakt het leven in BP natuurlijk ook weer aangenaam. In ieder geval hoop ik dat jullie zondag toch van een mooie wedstrijd mogen genieten.

   Verwijderen
 3. Wij komen net van de "Fred" en hebben een oranje strandtas gekocht! Niet knaloranje maar een beetje perzik-oranje. De tas kan dicht met een rits dus is handig als handbagage voor als we over 3 weken naar Galicië vliegen; we kunnen bijna niet wachten. En dan is alle commotie rond het voetbal al weer lang voorbij.
  Vanavond zitten we gezellig in Rotjeknor bij onze oudbuurtjes en morgen is het een dagje Apeldoorn.
  Wellicht horen we dan het wedstrijdverslag via de autoradio terug naar huis: altijd spannender dan in werkelijkheid! BaMi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor BaMi,

   Galicië? Waar oh waar? Naar de kust of naar het binnenland? Bewaar ik mooie herinneringen aan. Een groep voorbij trekkende dolfijnen terwijl de zon langzaam (en zacht oranje) in de oceaan zakte. Veel plezier daar en geniet vooral (als jullie aan de kust zijn) van het bijna niet te overtreffen zeevoedsel.

   Mip

   Verwijderen
  2. Ik mail je onze vakantie zo even door! Barbara

   Verwijderen