dinsdag 26 juni 2012

Vertroeteld en opgegeten

Dit weekend waren wij weer eens te gast bij vrienden HM. Gelukkig waren de temperaturen inmiddels draaglijk maar toch konden wij ons in bermuda vervoegen op het terras. De terrassen liever gezegd, de ene voor de pastis, de ander voor het eten.
Maar eerst kletsen uiteraard, proberen in te halen en bij te kletsen, wat natuurlijk nooit helemaal lukt. En niet te vergeten de dieren, de hele dierentuin van het landgoed, allemaal heerlijk los door elkaar en om ons heen.
In de keuken was al bedrijvigheid en nieuwsgierige P liep er eens binnen en daarom was de verrassing eerder ontdekt dan moest, maar niet minder leuk.

SLAKKEN!! Een grote schaal met slakken, nota bene uit eigen tuin!

Klopt, hier zijn veel slakken, ook bij ons in de tuin. In ons buurdorp verschijnt elk jaar een bordje op de hekken, slakken te koop, 300 forint voor een kilo, 1 eurootje......
De Hongaarse slak schijnt ook te worden geexporteerd naar Frankrijk en hier zie je ze nooit op de kaart. Wij hebben er zelf ooit over nagedacht, lekker slakken met veel knoflook en vroegen advies aan vrienden BAMI. Uiteraard wisten zij hoe het moest en we kregen een college slakkenbereiding. Ongeveer halverwege waren wij er al van overtuigd dat we die bereiding maar aan anderen zouden overlaten en gelukkig, zeer onverwacht maar gelukkig, kregen wij daar nog bevestiging in ook. Leuk en lekker om te eten, maar niet zelf maken.

En nu hadden HM het toch gedaan. En we vroegen hoe en weer was er daar het college. Even twijfelden we nog, toch een keer zelf proberen, maar hoe makkelijk is het toch als de ander er werk van heeft en wij zomaar mogen aanschuiven. Want een werk is het.....vangen, een paar dagen vertroetelen met lekkere dingetjes, meel, veel meel en de slak schoon krijgen, ook van binnen.....dan koken, de huisjes ook zeer goed schoonmaken en pas op het eind de vorm geven die we kennen, een gekookte slak in een schoon huisje met heerlijke knoflookboter.

Het magische moment was daar, de ovendeur open, de schaal eruit, en wij met het goede gereedschap in de aanslag. Een slakkentang om vast te houden en een prikker om de slak uit het huisje te verwijderen. En natuurlijk was er zelfgebakken brood bij zodat de geuren zich heerlijk tussen ons mengden. Ik maakte even een foto van de slakken maar meer dan een indruk geeft dit niet.


En we bleven bij de huisjes want daarna kwamen er zalige mosselen met eigengemaakte pasta. En daarna nog kaas.....het was verwennerij ten top. Als we even nadenken hoeveel uren werk daarin hebben gezeten, voelen we ons bijna schuldig.

De zondag was een rustige (na)genietdag, met een boek op de deckchair en een nieuw soort van geluksgevoel. Ik zou de maandag niet om 5 uur opstaan, maar gewoon 2 uur later. Ik heb deze week wat afspraken die beter zijn vanaf de pastorie dan vanaf de Grote Stad, dus blijf ik nog even op honk. Tot woensdag.

Nette kleren hangen klaar maar voor al het werk dat gewoon achter de laptop kan, zit ik heerlijk in het oude kloffie in de prachtig geworden, nieuw gestucte studeerkamer/bibliotheek, omgeven door de honden die ook blij zijn dat ik er nog even ben.
4 opmerkingen:

 1. Wat heerlijk: slakken! Mi bereidt ze niet zelf hoor: voor ons komen ze uit de diepvries van Simonis in de haven. In Arcos de la Frontera (Andalusië) kon je ze vers kopen of uit de heggen halen, wat veel bewoners dan ook deden!
  De studeerkamer ziet er goed uit: lekker fris is dat hè zo'n likje verf doet wonderen.
  En je haar zit prima! BaMi

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou dat is niet helemaal duidelijk wat Ba geschreven heeft denk ik. Nu bereid ik geen verse slakken meer maar in een vorig bestaan toch echt wel. De lekkerste waren ooit met verse witte truffel. Tja, dat is dan weer niet zo moeilijk, hoor ik de lezer nu denken! Overigens zijn de slakken uit de vriezer van de viswinkel in de haven inderdaad niet slecht. Mi

   Verwijderen
 2. nooit gegeten slakken en ik mis er niks aan volgens mij,dus ik laat het maar zo.
  maar ik vind het wel heel leuk voor jullie ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je haar zit hartstikke leuk! Het viel meteen op en die prijs had ik er echt niet achter gezocht. Misschien moet je de volgende keer weer lekker vroeg gaan (reactie op je vorige verhaal dat ik wel gelezen heb maar waar ik nog geen commentaar op gegeven heb) dan heeft ze er waarschijnlijk meer zin in.

   Die slakken, boerinnetje, daar mis je heel veel aan. Als Mi ze klaar maakt en Ba eet ze lekker op dan kun je er vanuit gaan dat het een absolute lekkernij is. Echt hoor, gewoon proberen! Alleen is K nog wel een klein doch niet minder belangrijk detail vergeten. De slakken moeten na het paradijs van lekkere dingetjes wel nog een paar dagen nuchteren, zodat hun ontlasting niet in ons eten komt. En Mi die verse witte truffel kunnen wij hier na een goede regenbui misschien wel op de markt op de kop tikken. Lijkt me een fantastisch combinatie!

   Verwijderen