dinsdag 19 juni 2012

Vluchten in airco

We keken niet zondagavond. We hadden een ranchparty bij ons in het dorp met Duitsers en Hongaren en met paardjes uiteraard. We werden doorlopend getrakteerd op een voorstelling van de Duitser die telkens even ging kijken en dan buiten voor ons voordeed hoe de wedstrijden verliepen. In het kader van de ranch deed hij oude manke paarden na, want zo waren de spelers volgens hem, zowel die van ons alsook die van de Mannschaft. Zijn optreden was waarschijnlijk vermakelijker dan het spel met de bal en na de tussenstand gaven we ons snel over aan het aaien van de paarden en het kletsen over van alles en nog wat.

Dit weekend begon de hittegolf, een echte van boven de 30 graden. Zo eentje die lamlegt en op je kop valt. Binnen de dikke muren van de pastorie is het goed uit te houden, maar daarbuiten is het moeilijk, heel rustig met een boek in de schaduw en een fles water binnen handbereik.

We besloten CFD te douchen. Buiten op het gras. De slang aan de kraan gekoppeld en even laten voor warmen zodat het water lauw zou zijn. Prinses Flicka mocht eerst en met de staart tussen de beentjes liet ze zich wassen, het afspoelen was al leuker en het schudden daarna was feest. Daarna Daksi, mooie zwarte krulletjes, al de meegesleepte rotzooi van de pootjes en weer glans op de vacht. Hoofdhond Coco lag erbij en keek ernaar. Toen Daksi klaar was en schuddend wegrende, stond hij op, heel langzaam maar doelgericht en meldde zich bij de kraan.
Dat vind ik zo mooi aan Coco. Coco heeft geen woorden nodig en ik heb geen woorden nodig van Coco. Hij ziet wat de bedoeling is en als hij er brood in ziet dan werkt hij mee als de beste. En daarom voorafgaand aan de douche nog veel extra knuffels.
Coco heeft een wolvenvacht.
Waar F en D binnen 10 seconden kleddernat zijn, heeft Coco langer nodig. Zoals de Duitsers het zo mooi noemen, Coco heeft Unterwolle. Een boven- en een ondervacht, verschillend van kleur en structuur. Hij is niet zomaar nat en heeft de hele dag nodig om droog te worden.
En alle drie zijn ze nog mooier dan ze al waren!

Maandagmorgen was het uit met de pret binnen de muren van de pastorie. Ik ging op pad voor een afspraak in Szeged. De routeplanner dacht dat ik er 3 uur en een kwartier over zou doen, de afstand valt wel mee, zo'n 180 km, maar geen snelwegen en veel dorpjes. Ik vertrok iets na zessen en toen was het nog een lekkere 18 graden, maar onderweg, na elk dorp steeg de temperatuur met een paar graden.
De route was mooi, groen, landelijk, leuke dorpjes. Szeged ligt in het zuiden bij een aantal grenzen. In mijn hoofd, onder het genot van airco was ik op reis. Ik passeerde Subotica in Servie, ik zag de borden met Belgrado en toen ik Szeged binnenreed werd ik door de borden uitgenodigd om verder te rijden naar Bukarest.
Szeged zag er heel mooi uit. Liggend aan de rivier, prachtig groen. Het ziekenhuis ligt ook aan de rivier en is omgeven door een parkachtige begroeiing. De parkeerplaatsen weten dat je hier vaak lang moet wachten en daarom kun je voor 4 uur betalen, ideaal.
De afspraak vond plaats in de bibliotheek, heel goed gekozen door mijn gesprekspartner want er was airco. Ik liep langs wat kamers met patienten, donker, de luiken dicht om de zon buiten te sluiten, 4 bedden in een pijpenla. Toen we afscheid genomen hadden vluchtte ik terug naar de airco van mijn auto en als een Amerikaan in Europa reed ik door de stad om een kleine sightseeing te doen. Prachtig, veel Jugendstil, koepels, gevelschilderingen, een schone stad en warempel ook hier een trammetje, wel 3 zag ik er, met steeds maar 1 wagon.
De temperatuur was inmiddels opgelopen naar 35 graden en snel nam ik de route terug naar de Pastorie.

Vanmorgen hetzelfde verhaal, even na zessen nog prima weer, in de auto getuige van de buitentemperatuur die maar op bleef lopen, de hele dag in de airco en daarnet toch nog de warmte op mijn kop van de 38 graden die het voor mijn appartement in Budapest was.

Het belooft deze week zo te blijven. Weinig tram en wandelen deze week en des te meer auto en kantoor.
Hieronder wat plaatjes van Szeged, ik ga er graag terug als het 15 graden koeler is! En misschien volg ik dan ook die borden met Bukarest.....

4 opmerkingen:

 1. nounou,wat een hitte he,maar ik klaag niet hoor ;-)

  Haha, bij ons is het Amstel, die ook heel braaf naar de douche loopt en er onder gaat zitten,de schat. Pien en Buck moeten vastgehouden worden,want die vinden er niks aan.

  Nog even volhouden hè? ;-) groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb even op Google Earth gekeken: Boekarest is dan nog wel een verdomd eind doorrijden zeg!
  Belgrado is dan dichterbij. Leuk die paardjes en de waspartij van de honden!
  Geef je de honden met dit warme weer dan stukjes vlees/groenten die je eerst in water in de diepvries heb gelegd: een soort hartig waterijsje?
  Hier is het aangenaam droog weer en dit houden we tot aan het weekend, dat is genieten op de fiets!
  Fijne avond en succes op je werk, Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zo'n baan, kun je gelijk verder werken aan je reis/restaurantgids. De uitvinder van de airco is toch wel om te zoenen. Maar de uitvinder van water is natuurlijk ook om te zoenen. Behalve Pip en Beau vindt Jolene dat niet. Water is niet aan haar besteed. Zonnebaden mevrouw, uren zonnebaden in die hitte!

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,

  Jaaaaahh....Szeged....Wat een lieve mooie stad....
  Vorig jaar een nachtje gebleven tijdens een door reis,met onze motoren.
  Heerlijk gegeten....
  Ook wij gaan er absoluut nog weer naar terug..

  Bedankt voor je prachtige verhalen.

  Lieve Groet Rita, Monyoród.

  BeantwoordenVerwijderen