zaterdag 8 september 2012

Donker

Het begint al weer vroeg donker te worden. Sowieso merk je een groot verschil met Nederland, het is hier veel eerder donker en het schemert ook niet zo lang. Op een gegeven moment is het gewoon donker.
Op dit moment is het tijdstip zo 10 voor 8, de lantaarns aan en donker.

Hoe donker het echt is verschilt nogal in Budapest, vergeleken met de Pastorie.
Ook in de stad wordt het donker om 10 voor 8 maar echt donker is het daar nooit. Uiteraard een veelheid aan lantaarnpalen, maar ook de etalages, de niet aflatende stroom auto's en het openbaar vervoer. Echter het allermooiste licht in de Stad is het gelige licht van alle prachtig uitgelichte monumenten.
Zo ongeveer elke avond stap ik uit een tram 18 en mag genieten van de geweldige Vár waar ik als het ware onder woon. Maar meestal heb ik dan net ritjes met tram 4 of 6 achter de rug of 2 of 47, uitzicht op de Donau met alle prachtige bruggen, de beelden, kerken, Parlament. En elke avond geniet ik er even veel van en voel ik me bevoorrecht dat ik in die stad kan werken en wonen.

Nu het zo donker is heb je in je hoofd dat het ook koeler geworden is. Geen sprake van in de stad. Weliswaar tikt de meter de 40 graden niet meer aan maar de 35 wordt nog elke dag gehaald en ook na 10 voor 8 blijft het warm en lopen de mensen in mouwloze shirtjes en korte rokken in het donker.

Deze week werkte ik 1 dag thuis in de Pastorie en sliep er dus 2 nachten. En hier is 10 voor 8 natuurlijk hetzelfde, alleen is het hier echt donker. Een paar lichten langs de straat, de kerkklok verlicht en licht dat uit onze ramen schijnt en dat is het dan ook wel.
De andere huizen zijn donker of ze lijken in ieder geval zo. Luiken dicht, heel vroeg naar bed en hoogstens een blauwige schijn van de TV die aanstaat en waar vanuit de bedden naar gekeken wordt.

En wat er in de stad wel is maar niet zichtbaar, de hemel vol met sterren!
En wat het op het platteland bijzonder aangenaam maakt, het begint weer echt af te koelen 's avonds! De stoel met kleding begint weer gevuld te raken met de omkleedmomenten voor de avond, lange mouwen en lange broek. Verder nog niet want koud is het nog lang niet.

Gistermorgen vroeg reed ik weg en keek als gebruikelijk op de temperatuurmeter van de auto.
Acht graden, 8 graden, ik keek nog eens goed, geen 80, geen 38, gewoon 8, en het was heerlijk.
 's Middags op de terugweg was de stand al weer boven de 30 maar we gaan de goede kant op!

Ik ben wel klaar voor de Herfst.

3 opmerkingen:

 1. Die afkoeling in de avond is inderdaad heerlijk. Vanochtend had ik zelfs koude voeten toen we de honden uitlieten. Die warmte in de stad lijkt me lastig. Ik vind het vaker benauwd en daar hou ik niet zo heel erg van. Maar daarentegen in de avond lekker slenteren langs terrasjes in zomerse kledij, dat lijkt me heerlijk. En die sterren? Die verrassen altijd weer met hun indrukwekkende hoeveelheid.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben net een lange wandeling gemaakt over de steeds mooier wordende boulevard.
  Het is vandaag truckersdag hier met als gevolg: véél toeterende gehandicapten in vrachtwagens die door Den Haag en Scheveningen rijden, met prachtig zonnig, zomers weer!
  Morgen wordt het zo'n 25 graden en maandag ook nog prima. Vorig jaar hadden we in oktober een paar zodanig warme dagen dat we op het strand hebben ontbeten: was niet verkeerd!
  Wij moeten nu ook de lampen in de avond aan doen, zo rond een uur of negen denk ik.
  Als dan de klok een uur achteruit gezet wordt gaat het ineens heel hard en dan mag de herfst komen!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker he, katinka, ik vind het ook hoor. Wij merken het heel erg aan de kippen,die gaan steeds vroeger op de avond naar binnen.
  En nu...het regent!!! Jammer voor mijn familie die hier logeert,maar oh,wat zijn wij er blij mee.Heerlijk kletterende regen, niet zo'n lullig buitje wat we heel af en toe hadden deze zomer(een keer of drie,meer niet) maar écht regen!!!We hebben het zó nodig. Dus ik ben zomaar blij met regen.En de afkoeling ook.Op naar de herfst, laat maar komen.....groetjes, lin

  BeantwoordenVerwijderen