zondag 8 september 2013

Vakantie in eigen land

En weer is er een week voorbij. Een soort vakantie week was het eigenlijk wel.
Het begon met een gastvrije en gezellige BBQ en Pörkölt avond in ons buurdorp bij de Vlaamse vriend. Om ons heen alle talen die we inmiddels als gewoon dagelijks beschouwen. Heerlijk gevulde borden, kruidige worstjes en cevapcici uit de hand met een zalige saus stijf van de knoflook.

Ik bracht P naar de trein en zelf reed ik met CFD door naar mijn moeder en zus die dankzij mij in hun vakantie om 6.30 op moesten zijn.....en dat waren ze, niet alleen waren ze op, de ontbijttafel stond al gedekt en het weerzien met hen en met de 6 hondjes was geweldig.
En dat was de rest van de week ook. Er werd op de eerste avond een belofte ingelost, een hondentaart voor de verjaardagen van Panurs en Flicka die de afgelopen maanden waren geweest.
Helaas nu geen foto's want die staan op een ander toestel en ter plaatse hadden wij geen snoertjes of WIFI toestanden om te "beamen".

De dagen vlogen om, leuke markten, zalige wandelingen met de hondjes, zomaar een appelboom met appels voor de pak, onderweg met de emmer voor pruimen en als bonus vonden we een maal aardappels, waarschijnlijk van de kar gevallen.
In het dorp van mijn zus is een leuk initiatief ontstaan. Zoals in alle dorpen is er een bepaald budget om werkloze dorpelingen aan werk te helpen. In ons dorp is dat vooral snoeien en gras maaien in de berm. In het dorp van mijn zus is een dorpsboerderij ontstaan. Een grote moestuin, een kleine kas van plastic en aan de straatkant een groot schoolbord waar met krijt op staat wat er te koop is. Uit het dorp, door het dorp en voor het dorp dus.
Erg leuk, wij kochten strengen hete paprika's, tomaten, nog meer aardappels en uien. Met veel zwaaien en groeten liepen we langs de hekjes met honden naar huis, dat is nog eens leuk boodschappen doen!

Mijn zus is niet alleen goed in hondentaart, ook in gulyás, heerlijk van smaak en in een geweldige gepottenbakte schaal waar alles super warm in blijft. Op de laatste dag vonden we nog meer pruimen, peren en kweeperen, waar mijn zus meteen jam van heeft gemaakt toen ik weer vertrok.

Na de leuke en relaxte dagen vertrok ik weer richting P in de Grote Stad. Ook daar voelt het meteen als thuis en de eerste morgen was ik al weer op pad met bus en tram. Vrijdag hadden we de maandelijkse avond van de NL club en deze keer maakten wij kennis met de nieuwe ambassadeur. Het was een zeer sfeervolle avond, met leuke, inspirerende mensen om ons heen, veel nieuwe contacten met vergelijkbare en onvergelijkbare achtergronden en uiteraard de contacten die we al eerder mochten opdoen. Een feestje om dit mee te mogen maken, een andere outfit en andere hapjes maar net zo geanimeerd als de vorige happenings uit dit blogje en de blogjes hiervoor.

Zaterdag trokken wij de stoute schoenen aan om naar IKEA te gaan, op zaterdag, in de Grote Stad naar IKEA......
Wij gingen voor tuintafeltjes en stoeltjes die P nog voor zijn verjaardag mocht uitzoeken van goede vrienden uit NL. Het parkeer terrein beloofde al veel, de verkeersregelaars in hesjes hadden alles onder controle en gelukkig was er zelfs nog plek dichtbij de ingang.
IKEA op zaterdag in BP is ongeveer zo als in Amersfoort of Amsterdam, géén aanrader om vaak te herhalen, maar toch, we slaagden en er liepen geen kinderwagens voor onze voeten, ook geen rollators en de kinderen waren lief aan het spelen in de Ballenbak en hoefden blijkbaar niet te worden opgehaald.

Via de andere Scandinavische keten Jysk voor kussenhoesjes reden we terug naar huis en gingen we onze buit in elkaar zetten met precies voldoende onderdelen en schroeven en bouten!

Snel omkleden voor een avond in de stad met vrienden uit NL die een weekend BP doen en zaterdag met ons wilden eten.
Het was alsof het niet 7 jaar geleden was dat we elkaar zagen, we pakten de draad weer op, genoten van diverse glazen H wijn, heerlijke vis en ganzenlever, van een leuk terras achter de grote overdekte markt en later nog bij een ander terras om de Palinka te testen.
Met de allerlaatste bus stapten we tegen twaalf uur onze tuin weer in.

In BP is zoveel te doen, elk weekend en soms moet je kiezen maar soms kun je gewoon bijna alles. Vanmorgen vertrokken we met de tram naar het Street Food Festival in de Hold Utca, het was nog rustig en zoals de vorige keer was het ook nu weer gezellig. Vooral een nieuw Spaans restaurantje en een nieuwe Vietnamees trokken onze aandacht. Deep fried pepertjes met zeezout uit Catalonie en heerlijk Vietnamese loempia's met hete saus zoals uit de kraampjes op de markt in NL.
Het Spaanse tentje is een gezinsbedrijfje dat over 3 weken opent in district 8 op de Horánszky utca 10. De zoon deed het woord maar de drijvende kracht is de moeder die haar hele werkzame leven tot dusverre op Spanje heeft gevlogen als purser bij de Malev, en na het faillissement wel weer wat anders moest. Wij gaan het zeker een keer proberen.

Na het streetfood was het tijd voor bier. Achter de Muzeum Körut in district 8 was het festival, standjes met alleen ambachtelijk bier van kleine brouwers uit Hongarije, Tsjechië en België. Ik nam een bier met vlierbloesem en dat smaakte prima maar viel wel diep zodat ik het daar bij liet. Ook hier louter gezelligheid en internationaal gezelschap.
Toen we thuis kwamen genoten wij verder van onze nieuwe tuinset en maakten nog een praatje met onze bovenbuurman met het hondje Lájos waar al eerder een foto van op deze blog staat.
Lájos en zijn baasje gingen ook naar het bierfestival en Lájos mocht mee in een mandje voor op de fiets.
Of zijn baasje veel is toegekomen aan bier drinken weet ik niet, ik denk dat drommen ach en oh roepers zich om de fiets hebben verzameld.....
Wat er in de komende week allemaal gaat gebeuren, ik weet het nog niet, maar afwisselend zal het zeker zijn, want dat is nou eenmaal wat wij zoeken.
Geen kliek, geen sleur of standaarden, maar gewoon een beetje van alles en daarbinnen onszelf blijven.

lekker voorgerecht van lever met een zalige wijn erbij

Een mooi Tsjechisch biertje

Zomaar in BP, de ideale camper...

De bovenbuurman met lieve Lájos op weg naar het bier
Het mooie nieuwe tuinset.

2 opmerkingen:

  1. Dat was een gezellige week zo te lezen. Wel jammer dat er geen foto's van de hondentaart zijn. Maar gelukkig zijn er wel andere leuke sfeerfoto's. De stad kriebelt wel als ik dat zo lees en gelukkig genieten jullie er ook met volle teugen van. Hier de geur van geroosterde (gisteren gepelde) amandelen. Ook gezellig, maar zeker heel anders.

    Mip

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een leuke tuinset! En de twee kleine tafeltjes zijn handiger dan één groter: kun je ze tegen elkaar zetten indien nodig maar ook verspreid plaatsen: ideaal. Nog prachtig weer bij jullie: ben benieuwd of het van zomer ineens naar winter gaat, de lente hebben jullie dit jaar toch ook overgeslagen?
    Barbara

    BeantwoordenVerwijderen