donderdag 12 september 2013

Verjaardag in herinnering

Gisteren was de geboorte dag van mijn Hongaarse oma. Het is mooi dat ik op dit moment in haar geboortestad kon zijn.
Het is spijtig dat ze er niet meer is, maar ondanks dat is ze zeker niet vergeten, in tegendeel, in Hongarije, maar zeker in Budapest is zij springlevend.

Ter ere van haar verjaardag ging ik uitgebreid koffie drinken in de straat van haar geboorte bij Déryné. In haar tijd was er nog geen Déryné, maar in het pand kwam ze zeker, toentertijd was de cukraszda Auguszt er gevestigd, van wiens interieur we nog een foto vonden in één van oma's oude albums.

In tegenstelling tot P kom ik met veel plezier bij Déryné. De meeste ontbijtyuppen waren al weg, slechts wat lange zakelijke ontbijters en vriendinnen die elkaar ontmoetten op dit mooie plekje waren mijn gezelschap. En uiteraard de zaak zelf, waar altijd veel te zien is en te genieten van de aankleding en versiering.

Onlangs is er een test geweest, van Hongaarse sajttorta, kwarktaart, uitgevoerd door een site die uitgebreid over Budapest bericht. Toen ik daar zo zat schoot het mij te binnen. Ik was al van plan om de verjaardag te vieren met wat lekkers en dit gecombineerd nam ik de sajttorta.
De site heeft niet overdreven toen zij de sajttorta van Déryné de lekkerste van de stad heeft genoemd. Ik ken al die andere niet, maar deze was echt heerlijk en ik weet zeker dat oma er ook van had genoten!

Het jury rapport zegt:

Déryné Bistro

 • The Cake: If you went to the quieter part of the city, you can visit the businessmen’s favorite bistro, where you can find the best cheesecake of the city. The patinated restaurant has patinated cheesecakes, in two different tastes: the classic one comes with permanent chocolate, and the seasonal one is always made of some fruits. The selection changes every day.
 • The Best Part: This cheesecake is made without baking and contains no egg, just the important deliciousness.
Ik had gisteren de seasonal one....


Heerlijk

Tegenover Déryné zit oma's kerk maar deze kerk is geen pleisterplaats voor toeristen dus waren de deuren dicht, de ochtendmis was immers al lang afgelopen.

Na de koffie liep ik haar straatje nog even wat verder in, bekeek "haar" hoekpand, in de oorlog gebombardeerd, tot op de grond en daarom nu een modern exemplaar.
Via haar postkantoortje liep ik naar de bus en zette mijn dag voort.

Elke dag wandelen we met FD in het park vlakbij ons.(C blijft liever thuis). Ook gisteravond iets na 6 uur waren we er, de eerste keer op dit tijdstip. Dat was een goede keuze, er was een grote verzameling honden met baasjes aan het spelen en kletsen en die van ons konden er goed bij. D was zijn bal vergeten en kreeg een tennisbal te leen van één van de vrouwtjes en we maakten kennis met leuke honden/bazen. De meesten komen lopend, maar soms stopt er een auto aan de rand, waar de honden enthousiast uitspringen.
Ik raakte de tel kwijt maar op een gegeven moment waren we denk ik met 20 hondjes en alle bazen die we spraken waren belangstellend en konden ook nog Engels of Duits. Bij het weggaan spraken we nog met 2 dames en hun 2 hondjes. Zestigers, ze spraken zeer duidelijk Hongaars, maar de één kon Engels en de ander Duits en de Engelse kreeg binnenkort vrienden uit Friesland te logeren, met wie zij meer dan 20 jaar geleden bevriend was geraakt toen zij als tolk voor hen optrad.
Stuk voor stuk zijn het leuke ontmoetingen en daarom gaan wij vanavond weer!

De helft van de groep....met F op de voorgrond

Dió en Lájos

Allemaal in actie!


2 opmerkingen:

 1. Wat betreft Déryné begrijp ik Pieter én jou!
  Wat een prachtig interieur, wat kun je er lekker eten/ drinken en wat is het toch leuk om daar naar het publiek te kijken. Maar de arrogantie van menig medewerker (gelukkig niet van allemaal) kan behoorlijk irritant zijn.
  De kwarkpunt lijkt me heerlijk en lach niet maar hij doet me denken aan de kwarktaart die ik als tiener vaak maakte, met behulp van Dr. Oetker!
  Het kerkje zie ik zo weer voor me; heerlijk dat je er zo met al je herinneringen hebt kunnen rondwandelen.
  Geweldig, al die loslopende honden; en ik zie zowaar geen Hongaarse Vislas (schrijf ik dat goed?) maar wél twee Bobtails!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, Barbara, helemaal gelijk wat betreft Déryné. In de middag werden geholpen door een ontzettend aardige jonge vrouw. Mooie zaak en veel te zien. Maar bij het ontbijt betrok Pieters gezicht: Oh nee, toch niet die kwal als ober? De ober was een kwal maar het ontbijt en de rest van de sfeer fantastisch!
  Leuk om je Oma zo te kunnen herdenken en dat ook nog eens samen met een heerlijke kwarktaart. Ze zou zeker trots op je zijn als ze zou lezen hoe je dit allemaal beschrijft.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen