maandag 30 december 2013

Wandeling in de herfst

Het is nog steeds geen winter. De Kerst is groen en geel voorbij gegaan met een uitbundige zon. Wandelaars die wij tegenkomen in het park met de hondjes zeggen ook allemaal dat er geen hó, sneeuw, te verwachten is. Het is zacht, de winterjas over een trui is zelfs een beetje overdreven.

Toch was het echt Kerst, de sfeer was er zeker, met de markten, de kerstbomen en de adventskransen.
Wij hadden geen stress van grote diners en lange rijen aan de kassa's.
Wij hadden deze keer alleen onszelf te verzorgen en daar is nooit stress voor nodig.

Een kleine ergernis was er wel.
Wij zouden echt makkelijk doen, kaasfondue, al heel lang niet gedaan, lekker en gezellig.
Het pannetje en de brander waren uit voorzorg al uit de pastorie meegekomen, kaas is hier zo gekocht en we hadden zalig brood van een Franse bakker. Pain d'épice, pain de Noël en 2 soorten baguette.
Maar toen de spiritus......
Op het platteland kopen we dat bij de verfwinkel, maar die is hier niet meteen in de buurt. We waren bij wat supermarkten, we werden vriendelijk verwezen naar een apotheek waar de dames water zagen branden. En geen spiritus.
De dag voor Kerst zag ik een verfwinkel die al Kerstreces had en uit arren moede trok ik met de bus naar een ver weg Tesco voor de laatste kans. Met een fles spiritus verliet ik het pand en kwam blij thuis. De fles was groen en niet blauw, maar dit is H en niet NL. Het rook ook nogal anders en daarom vertrok P met de fles naar de tuin voor de vuurproef en er gebeurde niks, het spul wilde niet fikken.
Het brood was heerlijk en de kaas wacht nog op het vervolg.

Zoals al gezegd was het prachtig weer en prima voor een wandeling. Eerst 's morgens naar het park met FD en 's middags tegen het ondergaan van de zon "gewoon" naar de stad. En het kleine cameraatje mee voor wat plaatjes van een stad in rust.
Gisteren hadden we zin om de Kiosk te proberen, een deze zomer geopende tent, industrieel hip ingericht in een prachtig oud pand aan het Marcius 15 tér. Voordat we weggingen mailden we wat vrienden wat we gingen doen en of ze ook zin hadden.....
Het werd een leuke middag om bij te kletsen en te genieten van het moois en lekkers om ons heen!

En nu is het al bijna echt het eind van dit jaar, de peszgö staat koud, hapjes komen morgenochtend nog en in onze buurt schijnt een vuurwerkverbod te zijn, dus de hondjes hebben het ook goed!
Een fijne avond iedereen.

Etyeki Kuria bij de Kiosk

Hip, leuke bediening en sfeervol

Istvan basiliek, de stal

Istvan basiliek


Voor de Istvan basiliek

De zon al bijna onder

Wel heel rustig op straat

Bij onze bushalte

Eén van onze trams

3 opmerkingen:

 1. Wat een leuke zaak, Kiosk, daar zal ik me prima thuis voelen!
  Heel goed, een vuurwerkverbod: ben ik ook voor, in het hele land; en dan georganiseerd, professioneel vuurwerk in veel steden en dorpen!
  Wij genieten nu van een glaasje Sherry/ Port met dungesneden plakjes Fuet (Spaanse droge worst) erbij.
  Hier is het vandaag ineens veel kouder en de wind is stormachtig: wat heerlijk om dan binnen te zijn en te luisteren naar de Top 2000!
  Morgen traditioneel Gerdie op bezoek die uiteraard blijft slapen: we maken er een gezellige avond van en we zullen alle moeite doen om van
  2014 een superjaar te maken: BaMi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Allereerst: Een heel gelukkig 2014. Veel gezondheid, liefde en voorspoed natuurlijk. Voor jullie en FD niet te vergeten.Wat een geluk geen vuurwerk. Scheelt veel stress. Hier slechts wat rotjes en kleine vuurpijlen. Maar genoeg voor Beau om met een klapperend gebit op de bank te zitten. Pip en Jolene klapperden lekker mee, al was het alleen al voor de aandacht.

   Spiritus hebben wij hier nog nooit gevonden. Ooit vonden we een blauwe fles maar dat bleek later een soort gootsteenontstopper te zijn. Jammer van het "diner" maar kaas is gelukkig ook zo lekker weg te happen.

   Kiosk ziet er wel heel aantrekkelijk uit, wat een leuke zaak! Het wordt tijd voor een dagje BP binnenkort.

   BaMi ook voor jullie een fantastisch 2014 gewenst natuurlijk.

   Mip


   Verwijderen
 2. Leuk verhaal. We wensen jullie een fijne jaarwisseling en veel geluk en gezondheid in 2014.

  BeantwoordenVerwijderen