zaterdag 11 januari 2014

Schild, Klier en Schildklier

Vorige week zochten wij het Hongaarse woord voor schildklier. En zoals zo vaak, was het niet zo eenvoudig als we dachten. In het Nederlands en Duits lijkt het op elkaar, en in alle andere bekende talen lijkt het op elkaar omdat ze de term uit het Latijn gebruiken.
In het Hongaars was het weer anders. Schildklier is pajzsmirigy. Tja......

Een Nederlands-Hongaarse vriendin van ons riep ons terecht tot de orde. Het is juist zeer eenvoudig, pajzs is schild, mirigy is klier en daarom is schildklier pajzsmirigy. Hoe makkelijk kan het zijn!

Uiteindelijk hadden we het Hongaarse woord niet eens nodig en kon het in het Engels.
De reden was Flicka.
We hadden al een tijdje het idee dat er iets met Flicka was. Ze was een beetje somber, keek depri uit haar oogjes. Ze kwam aan terwijl we haar niet meer eten gaven, ze was kouwelijk, kroop bijna in de kachel. En moe, veel slapen.
Dat gecombineerd dachten wij aan een niet goed werkende schildklier.

Tijdens onze wandelingen kwamen wij vaker een mevrouw tegen met een oud teckeltje. We kletsten wat en natuurlijk waren onze honden altijd onderwerp. De laatste keer vertelde de mevrouw dat haar hondje diabetes had, dat ze zo'n fijne dierenarts had, die zelfs thuis kwam, goed Engels kon en jong was. En toen ik hoorde wat het hondje als medicatie had gekregen leek het ons een prima dierenarts voor Flicka.
Hij kwam thuis, luisterde naar ons verhaal en vond het geen gek idee van ons. Bij het onderzoek bleek dat Flicka ondertemperatuur had. Verder gelukkig geen nare dingen. Het bloedonderzoek ging voorspoedig, niet eens scheren, even goed voelen aan het pootje en toen meteen bloed te pakken.
Inmiddels is het lab rapport per mail binnen en de diagnose klopte. De schildklier werkt niet goed en nu zijn er tabletjes, elke dag 400 microgram en daarmee moet het worden opgelost.

En ook die tabletjes kwam de lijfarts van Flicka thuis brengen en legde meteen het lab rapport nog eens goed aan ons uit. Voor mensen met dieren die in Budapest wonen kan ik hem aanraden.

Nu hopen we voor Flicka dat de tabletten heel snel aanslaan!
In de tussentijd weten we in ieder geval weer 3 Hongaarse woorden extra!

Knappe Flicka

2 opmerkingen:

 1. Wát een prachtbeest is die Flicka toch.
  Daar moet een keer een schilderij van gemaakt worden; zo stoer in de natuur, in de bloei van haar leven!
  Natuurlijk zal zij snel opknappen, ga je weer een keer naar de dierenarts om te kijken of Flicka van de pillen af kan of moet zij die nu altijd blijven slikken? Barbara.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn voor Flicka. Geen wachtkamers met andere honden en/of katten. Niet wachten, maar gelijk aan de beurt en nog wel in eigen mand. Ik hoop dat de medicijnen helpen en dat ze weer snel die donderse rakker wordt.

  Dat met die woorden aan elkaar plakken herken ik wel. Bij de opticien hadden ze het over szemizom en ik begreep gelijk dat het over oogspier ging. Omdat ik zowel het woord oog als spier in het Hongaars weet kon ik de koppeling vrij makkelijk maken. Eigenlijk een hele makkelijke taal als je het zo bekijkt. Nou ja, voor een Hongaar dan.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen