zondag 7 juni 2015

Bij de Zee

Ons hotel in Pag

Zomaar langs de kust

Een begin selfie, nog niet zo bruin

Dakterras in onze 2e week

Mooi, in zon en vooral bij wind

Vers uit het water de grill op

Begin mei vertrokken we voor vakantie naar ons buurland in het Zuiden, Kroatie. Twee weken maar liefst. De eerste week verbleven we op het eiland Pag. Pag is kaal en interessant tegelijk. Stenen muurtjes waar je maar kunt kijken, rotsachtige kust en hier en daar een beetje groen. Aan de andere kant, in de punt veel meer groen, het zijde achtige groen dat we kennen van de olijf bomen. Prachtige 100 jaar oude olijfbomen, afgewisseld met nieuw aangeplante olijf sprietjes.
Olijven en olijfolie, dan kan je maaltijd al bijna niet meer stuk en op Pag is meer. Het eiland is beroemd vanwege de schapenkaas. Een typisch Pager schapenras dat je alleen hier ziet. Melk van deze schapen heeft iets ziltigs en alleen de kaas van deze melk van deze schapen geproduceerd op dit eiland is de echte. We bezochten de fabriek en kregen het proces uitgelegd. Na de tour begrepen we precies waarom de kilo prijs van deze kaas wat hoger is dan een oud belegen Gouda.

De eerste week was een verwenweek. We hadden een hotel geboekt, niet ver van Zee, gelegen tussen een bos en een olijvenboomgaard met uitzicht op wijnstokken. Het hotel heeft een eigen groentetuin, eigen wijnkelder met eigen wijn natuurlijk en een keuken die aangesloten is bij Jeunes Restaurateurs. Een plek om terug te komen, misschien wel een plek waar je elk jaar even naartoe moet. Aardige gastvrije mensen en alles wat gelukkig kan maken. Glashelder water, voor ons onbekende bloemen, gezellige en sfeervolle terrasjes en een infrastructuur die klopt.
Naast ons hotel lagen wat stukjes particulier eigendom in het bos, kleine groente tuintjes, een paar wijnranken, mooie bruine en zwarte kippen en natuurlijk de schapen, altijd de schapen die tussen al het steen gelukkig nog sprietjes voldoende vonden.
Op een morgen deed P een vondst, een vondst uit een horror film of een Scandinavische thriller. In het tuintje op 5 minuten afstand lag een schaap op haar zij. Het leek alsof ze sliep, maar het donkere gat in haar buik, het geronnen bloed in haar witte vachtje en de vliegen rondom haar ogen vertelden een ander verhaal. P informeerde de hotel eigenares en de tam tam begon. De Europese jakhals schijnt een plaag te zijn, moordenaars met scherpe tandjes en voor de duvel niet bang.

We zagen een keer zo'n jakhals bij de Pastorie, net geschoten door jagers. Zij waren er zo trots op en wij vonden het zo zonde. Een prachtig diertje, bruine vacht met een mooie tekening, de staart met een pluim en een fijn gezicht met mooie oortjes. Wij vonden het een hondje en daarom betreurden wij zijn lot. Op Pag dachten we hetzelfde, ach die jakhals, maar ook de eigenaar van het stukje grond met schapen die in zijn witte auto polshoogte kwam nemen en met ingezakte schouders vertrok liet ons niet onberoerd.

De avond erna hoorden we schoten en iets later toog er een stoet van pick ups met grote koplampen de berg in, op weg naar de jachthut om de overwinning op de jakhals te vieren. Het schaap met het donkere gat in haar buik bleef liggen als stille getuige.

De tweede week zaten we in een mini appartementje van 36m2 met maar liefst een dakterras van 40m2. De Dalmatische kust is zo indrukwekkend. Het uitzicht altijd op de Zee, de eilanden in de verte. Bootjes die voorbij trekken op weg naar hun netten. In de verte één van de ferry's. Op Zee is altijd leven, altijd, is het niet op het water dan wel eronder. Snorkelaars en duikers en geen herry van speedboten of jet ski's. In ons kleine dorpje naast het haventje troffen we een eettentje met vangst van de dag, inclusief de inktvis, inclusief het zalige mengsel van olijfolie en veel verse knoflook.

Het mini appartementje had een mini keukentje zonder al te veel uitrusting. Prima want daar hadden we het ook niet voor gehuurd. Thee zetten ging prima en waarom zou je boodschappen doen als het niet nodig is en op loopafstand de grill uitnodigend geurt?
De plaatsjes in de buurt waren al even sfeervol, Makarska bijvoorbeeld. De haven als centrum met daarachter winkeltjes, kleine smalle straatjes met klinkers, veel terrassen, de één nog verzorgder dan de ander en gastvrijheid volop zonder opdringerigheid. We zagen een wijnbar maar wij waren pas toe aan koffie en gelukkig hadden ze dat ook. Naast ons zat een jonge man met een glas lokale Kroatische champagne omdat elk uur van de dag geschikt is voor dit drankje. We keken elkaar aan en gaven hem gelijk en na deze morgen waren we elke dag te gast op dit terrasje en keken we onze ogen uit naar het leven in dit stadje.

Eigenlijk hebben we een hekel aan vergelijken en ongemerkt deden we het toch. Zo dicht bij ons land en zo verschillend. Zo gericht op buitenland in plaats van intern gefocust.
En zoveel Zee! Vooral dat.

3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijke plek is dat toch....misschien om nog maar eens rond te kijken? Trouwens....leuke blogs.
  https://www.360cities.net/image/makarska-boulevard
  https://www.360cities.net/image/makarska-promenade-west
  Veel kijkplezier.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Alweer zo lang geleden maar het was een mooie vakantie zeg! Tja, vergelijken: natuurlijk niet een appel met een peer dus Kroatië met Hongarije is niet eerlijk, wat betreft de zee althans. Aan de andere kant van de heuvel is het gras vaak groener.... maar ook: je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt.... Jullie wonen in Hongarije en als het drie keer niks was waren jullie er allang niet meer dus er zullen geheit ook "zegeningen" te tellen zijn! Goh, onze vakantie komt in zicht: ook aan de zee, Atlantische oceaan maar liefst en we hebben nu al voorpret.
  Uiteraard wandelen maar we hebben ook twee fietsen tot onze beschikking: wie weet... Zwemkleding mee maar natuurlijk ook regenkleding, je weet maar nooit, het is tenslotte geen Mediterraans Kroatië:-), Barbara.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu het de laatste dagen weer zo heet is droom ik van blauwe zeeën met natuurlijk golvend water. Ik ruik de geur van de visjes op de gril. Het slenteren langs het water en op z'n tijd een lekker koud glaasje wit. Ik zou er afgunstig om kunnen zijn maar dat ben ik niet. Ik weet dat jullie in de stad meer te puffen hebben dan wij hier op het platteland. Het zij jullie gegund zo'n heerlijke vakantie vol heerlijkheden.

  Ja, die jakhals. Een paar jaar geleden sprak de geitenboer hier in het dorp al over ombrengen. Ik vond het een absoluut achterlijk verhaal. Jonge geitjes, kom aan zeg dat pakt zo'n beestje toch niet. Maar achteraf blijkt het wel degelijk zo te zijn. En sinds onze veestapel in aantal is afgenomen heb ik ook niet meer zo'n voorliefde voor deze jakhals. Ik hoor ze in de bosrand, overdag en in de avond. Een paar maanden geleden klonk dat nog spannend maar tegenwoordig tel ik mijn kippen toch een paar keer per dag. Ze zijn sluw, snel en vraatzuchtig. Jammer dat ze op hondjes lijken. Vooralsnog worden ze hier in de bosrand niet geschoten.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen