zaterdag 20 juni 2015

Euro pret

Eind mei vierden we het Eurovisie songfestival op het Hongaarse platteland, in het Noordoosten, vlakbij de grens met Slowakije. Het is maar 2,5 uur rijden of iets meer als je tussendoor lekker luncht maar het lijkt meer buitenland dan als je de M6 naar het zuiden neemt. Meer buitenlandse nummerborden, vrachtwagens uit Oekraine, Roemenie, Bulgarije en natuurlijk de buitenlandse steden die al op de borden staan.
Songfestival, als kind 'deden we er aan'. Opgekruld in de stoel bij oma of thuis ieder op een hoek van de bank met een bakje chips in het midden. Daarna verwaterde het, af en toe keken we met een half oog en soms wisten we niet eens dat 'het' was. Meer dan 25 jaar speelde het zich af buiten ons bewustzijn.

Sinds 3 jaar is het anders. Sinds 3 jaar zitten we in de kring van J en L en begint de koorts vanaf de eerste discussies wie mee gaat doen voor ons land en hebben we net als iedereen meningen en oordelen. Dit jaar viel de songcontest in het Pinksterweekend. Gelukkig maar want het bijwonen en meevieren kost energie voor 3 weekenden. De week ervoor, halve finales met dozen pizza, wijn en water, uiteraard de TV en een Skypeverbinding met J en L.

De zaterdag van het feest, Budapest in stromende harde slagregens, nergens een sprankje blauw. Samen met vrienden B en G op pad, de hondjes mee, doosje wijn en zalige húspité van G.
En natuurlijk klaarde het op en kon het welkomstdrankje gewoon buiten.
Vieren bij JL betekent grote gastvrijheid en grote diversiteit en daarom is het zo leuk. Ik ben het aantal nationaliteiten even kwijt, ik geloof 6 en Eurovisie vieren is een serieuze bezigheid, met score formulieren, het raadplegen van gokkantoren en uiteraard met discussies en doorlopende recensies.

En vieren bij JL betekent heel lekker eten en drinken met natuurlijk de Eurovisie punch naar geheim recept maar in ieder geval met een hoog percentage alcohol.

Even file parkeren om BG op te halen

Alweer beter weer, bijna op onze bestemming

Natuurlijk wel op een groot scherm kijken

De eerste prijs voor de goede gokker, wc bril tulipán

Aan het eind van de avond was Europa 1 en waren we het allemaal wel eens over de winnaar.
De volgende morgen stralend weer en een ontbijt met alles wat je je kunt wensen van verse eitjes en verse jus tot eigengemaakte jams.
Voor vandaag was er een rondleiding geregeld in het kasteel van Edelényi. Hartstikke mooi, gezellig, opeens om te stikken van de hitte.
Scoreformulier

Edelényi kasteel

De afterparty

We namen in de middag afscheid van de Euro vrienden en reden terug richting Budapest, met een stralend zonnetje. FD lagen in een rolletje te slapen achterin en ook wij moesten een stop inlassen, zelfs op dat stukje van 2,5 uur. Even frisse lucht en even een likijsje om klaarwakker de reis te vervolgen.
Gelukkig hadden we nog een 2e Pinksterdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten