zondag 1 juli 2012

De eigen achtertuin

Afgelopen woensdag had ik wat afspraken in de eigen achtertuin, in Pécs. Mijn collega en ik ontmoetten elkaar op 1 van de heuvels in de stad, gelukkig met een parkeerterrein.....Dat parkeren was apart. Er stond een man bij de slagboom en bij een portiershuisje. Ik zette mijn auto neer en liep naar de man om te betalen. Het was 200 Forint en dat vond ik niet duur, totdat ik zag dat ik nu slechts voor 1 uur had betaald. In de verwachting dat het zeker langer zou duren en dat ik na deze afspraak waarschijnlijk in de auto van de collega zou stappen voor de rest van de dag, vroeg ik om meer uren, veel meer dus. Dat kon niet.....ik kreeg een verhaal over de parkeer discipline aldaar en ik begreep er uit dat ik dan maar bij vertrek het restant zou moeten betalen. Prima.

De afspraak vond plaats in 1 van de nieuwere gebouwen, uitstekend en gelukkig met airco! De middag/avond ervoor had ik een educatieve meeting bijgewoond in het ziekenhuis van Szekszard en dat was wel een tikje minder....niet de zaal, die was prima, warm maar netjes. Echter, wat ik tot nu toe had weten te voorkomen of uit te stellen kon hier echt niet, ik moest even naar de wc. Het was schemerig want het licht deed het niet en gelukkig had mijn wc een raampje naar buiten. Er was geen papier, er was geen zeep en er waren geen handdoekjes en gelukkig kwam er nog wel water uit de kraan......ik had visioenen over bacterien die ronddansten over wastafels, langs deurknoppen en over drempels, maar optimistisch bedacht ik dat ik niet zo snel iets oppik van anderen, nooit gedaan, als kind al geen mazelen van mijn vriendjes gekregen.

De andere afspraken in Pécs waren in andere gebouwen, zeker niet op loopafstand en omdat we nu maar 1 auto hadden, konden we die ook nog redelijk gemakkelijk kwijt. Het 1e gebouw was een prachtige oude villa in een groene omgeving, gedeeltelijk oud en gedeeltelijk al gerenoveerd met een groen tegeltje, lijkend op de oude, mooi gedaan. Ik kwam in een kamer met apparatuur en die wc van de dag ervoor indachtig was ik hier wel weer gerustgesteld. Pécs is wel up to date, tenminste voor wat betreft "mijn" werkveld.

De temperatuur liep alweer op en we stikten bijna, ook van de dorst. Op weg naar het 3e gebouw was er gelukkig een winkeltje met flesjes water. Dit 3e gebouw was echt oud en afgeleefd maar het personeel zo aardig als altijd.

Uiteraard hadden we ook nog van alles te bespreken en bovendien was het al ruim na lunchtijd dus op weg naar een terras! Mijn collega wist wat leuks en vroeg of dat goed was. Ik liet me graag verrassen en we kwamen uit op een schitterend plekje. Op de berg, prachtig uitzicht op Pécs, al weer een paar graadjes koeler dan beneden. In de eigen achtertuin, al vaak op het lijstje gehad en er nooit toe gekomen en dan nu eindelijk wel. Het terras was koel genoeg door de vele tenten dakjes en het eten was lekker en het gezelschap prettig. Als je in de buurt bent, het heet Tettye vendeglö.

Aan het eind van de dag kwam ik weer bij mijn auto. Ik had mijn portemonnee al in de aanslag maar tot mijn verbazing was de slagboom open, het portiershuisje dicht en de man gevlogen. Een goedkoop parkeerdagje dus.

En nu is inmiddels de volgende hittegolf gearriveerd. Gisteren was het niet uit te houden, noch in de voor-, de achter- noch in de zijtuin. En het schijnt de hele week zo te blijven. Om moedeloos van te worden....ik ben de hele week in de Grote Stad en ik kijk al uit naar de herfst en de winter!
Hieronder wat telefoonplaatjes van Pécs Tettye.

4 opmerkingen:

 1. ja,ik wil ook niet klagen hoor,maar mèn,wat is het heet.....smiddags zitten we noodgedwongen binnen en smorgens om 9 uur liggen we al in het zwembad,iets anders kun je gewoon niet doen.en dan zo lang he....maar ja,ik mopper niet hoor,ben alleen zó blij dat ik niet hoef te werken deze week.....fijne zondag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En, spreek je Engels met je collega of lukt het stapje voor stapje steeds beter in het Hongaars?
  Hoe zijn de dieren er eigenlijk onder, zo in die hitte?
  Maar wat raar dat je dus ziekenhuizen bezoekt waarin de toiletgroepen niet in orde zijn;
  oud is niet erg maar in zulke gebouwen verwacht je toch dat hygiëne op plek nummer 1 staat!
  Zo waardeer je je eigen huisje weer des te meer en dat is altijd goed.
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. t,ja aan alles zit een achterkant,...soms kan de hitte hier ook overdrijven. Maar we zullen het wel doorstaan.
  Over de toiletten het volgende. Ik was bij de keuringsdienst van waren die vergunningen regelt voor restaurants. Het duurde een hele middag van voorlichting over de meest bizarre regels ....en wat schetst mijn verbazing eveneens...toen ik naar de toilet ging aldaar, lapte men hun eigen regels compleet aan hun laars. Tja blijft .....Hongarije.Een tikkeltje anders maar wel een uitdaging.
  Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sterkte met deze hitte in de stad.

  BeantwoordenVerwijderen