donderdag 14 februari 2013

Rondje Azie

Als we in de stad op onze bus wachten, komt er steevast een andere bus eerst, bus 173. We zien dat al uit de verte, want 173 is altijd lang. Een extra lange bus met harmonika scharnier. Blijkbaar is 173 een drukke lijn en dat blijkt ook wel want er stappen meer mensen in en uit dan in onze nummers.
Waar 173 in Buda naartoe gaat wist ik eigenlijk al wel, maar het Pest gedeelte had ik nog niet eerder uitgeprobeerd, dus was dit traject gisteren aan de beurt.

Ik zat achter de harmonika en husselde lekker mee. Zoals altijd zie ik veel moois onderweg. Geweldige stadspanden met mooie binnenplaatsen, winkels die ik bijschrijf op mijn to do lijstje in mijn hoofd. Het statige Keleti station. Dan de wijk Zúglo, geweldige villa's, tuinen erbij, soms voor de klusser, soms al klaar.
De Amérikai ut die ik vooral ken van de kankerkliniek met de dokters die research doen.

Ik vorder gestaag en reis steeds verder Pest in via de Thököly en de Csömöri ut. De villa's worden flats en opeens zie ik dat ik hier toch al eerder ben geweest met een tram die deze buslijn kruist en ook richting randen van de stad voert.

Als het zicht weidser wordt en de flats groter weet ik dat ik er bijna ben, bij het eindpunt Új Nyírpalota.
Ik stap uit tussen de flats en er staan nog veel meer 173-igs en ook 173-E's, te wachten op nieuwe reizigers.
Als ik om me heen kijk zie ik opeens het Azsia Center. Al veel over gehoord, ook over gelezen maar nog niet eerder geweest. Een klein stukje lopen en dan betreed ik een zeer ruimtelijk opgezet stukje Budapest. Voordat ik bij het Azsia Center kom, zie ik eerst nog een China Mart. Ik rol van de ene verbazing in de ander. Het assortiment lijkt sprekend op dat van de Chinese Markt die we kennen uit district 8, maar hier is alles uitgestald in units zoals we die kennen uit de "gewone" shoppingmalls zoals Arkád. Heel apart. Dure locatie met goedkope spullen. Je kunt een kanon afschieten en ik bedenk dat ik de markt in district 8 leuker vind, maar lekker warm is het hier wel.

Uiteraard val ik voor iets goedkoops, een leuke shawl, en ik maak een praatje met de mevrouw bij de kassa. Ze legt me uit dat de kelder en de 2e verdieping voor meubels zijn en dat de bovenste verdieping voor sport dingen gaat worden, conditie dingen zegt ze letterlijk.
Ik zie al meubels staan, niet echt mijn smaak, maar wel heel andere spullen dan ik ken uit de Hongaarse meubelwinkels, het meeste is van heel donker teakhout.
Ik vraag de mevrouw naar het Azsia Center en ze beaamt dat daar ook veel winkels zijn en ze voegt eraan toe dat zij bij de China Mart wel goedkoper zijn.....

Ik loop door naar het Azsia center. Ik word verwelkomd door een Chinese Boog en een Chinees beeld. Het gebouw bestaat uit 2 megagrote vleugels.
Ik loop naar binnen en opeens waan ik mij in een echte Aziatische shoppingmall. Het is zo groot en zo kleurrijk dat ik niet meer weet waar ik moet lopen en kijken. Hetzelfde assortiment, kleding, heel veel kleding, schoeisel waaraan je al kunt zien dat je op den duur voetproblemen zal krijgen. Ondergoed, koffers, tassen, maar ook veel toiletspullen en levensmiddelen. De uitbaters zijn Chinees en de klanten Hongaars en Chinees. Blijkbaar zijn de wasmiddelen extra goedkoop want daar zie ik veel mensen mee sjouwen.

Ook hier is de omgeving luxe, panorama liften en roltrappen, mooie verlichting en luxe materialen. Ik begrijp niet hoe dit centrum winstgevend kan zijn, maar misschien is het dat ook niet. In ieder geval is het ook een ontmoetingsplaats voor Chinese families want er wordt veel afgelachen, gepraat en gegeten uit heerlijk geurende plastic bakjes.

De meeste klanten zijn met de auto gekomen want het parkeren is ruim en gratis en in het centrum is een jas alleen maar lastig want ook hier is het om te stikken.
Ik ben blij als ik weer in de frisse en winderige buitenlucht ben en ik verbaas me nog een tijdje over deze Aziatische enclave.
Lange bus 173 staat alweer klaar en peinzend rijd ik terug naar mijn deel van de stad.

Ik word geen vaste bezoeker denk ik, maar de ervaring had ik niet willen missen. En wie weet....ooit voor goedkope laarzen(5 euro) een hippe grote koffer op wielen(22 euro) of een mega grote verpakking toiletpapier?

5 opmerkingen:

 1. Toen ik begon te lezen dacht ik even dat je een bijzondere ontdekking zou doen. Nu is het natuurlijk wel een ontdekking maar niet eentje om terug te keren. Het valt mij al tijden op hoeveel rotzooi je hier kunt kopen tegen zeer lage prijzen. Niet kopen hoor, die laarzen!!! Spaar nog maar even door.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij kopen sinds een tijdje ons toiletpapier bij het Kruidvat omdat wij deze beter vinden dan het AH merk. Kosten: 1 pak van 8 rollen € 1.99 en daar komt het: soms 3 pakken voor slechts €5.00.
  Vergeleken bij de Hongaarse prijzen zal dit in jullie ogen duur zijn maar genieten van onze zachte billen!!
  Barbara.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik hoor van iedereen die hier langere tijd woont, dat de schoenen echt waardeloos zijn, slechte kwaliteit.
  ik heb niet veel schoenen,geef er ook niks om hoe ze eruit zien,maar ik wil wel góede schoenen hebben, dus heb ze laatst toch maar in NL gekocht,bij mijn vertrouwde schoenenwinkel met de vertrouwde(slik) prijzen. en ze lopen heeerlijk.
  Dus ben het eens met Mip, lekker doorsparen voor een paar goede!
  Leuk he,koopjes lopen?
  Mooi verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wees gerustgesteld......ik ga niet meer voor goedkope/slechte schoenen! Ik heb 2 paar zomerschoenen die niks kostten maar alleen blaren geven.....
  Gelukkig zijn hier ook de goede te koop en soms zelfs in de aanbieding.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kom je weer een keer in Den Haag: bezoek de begane grond van ons Warenhuis! Momenteel is deze voor de helft klaar: damesaccessoires waaronder dus damesschoenen. Op YouTube kijk je naar "de Bijenkorf is vernieuwd"
  http://youtu.be/jCjV-s7-ejk
  Ik zag een leuk paar schoenen voor "slechts" € 400.00, verderop een paar voor maar liefst € 950.00!!!
  In mei is de gehele begane grond verbouwd: dan hebben we de grootste cosmetica afdeling in NL.
  Het Japanse merk "Senzai" (of zoiets) is dan toegevoegd: kun je een potje crème kopen van zo'n 100 tot zelfs 600 Euries: waar blijf jij met je Clinique en ik mijn Carita...
  Barbara
  Oh ja; hebben jullie in BP iets gemerkt van het Chinees Nieuwjaar, met zoveel Chinezen in de stad?

  BeantwoordenVerwijderen