donderdag 27 oktober 2011

Hanenpoot


De afspraak was vanmorgen om 10 uur. Toen P wegreed was hij er nog niet zeker van of hij de kill zelf zou uitvoeren, maar van de 2 hanen die er aan zouden gaan, was de 2e in ieder geval zeer dichtbij de handen en mind van P. Het lot besliste anders, toen P het erf opliep was de kill al geklaard door Maria en Marton zelf.
De reden is niet helemaal duidelijk. Het verhaal zegt dat ze dit P wilden besparen maar onze gedachten zijn er iets anders over. M en M hebben honderden hanen geslacht en zijn een goed op elkaar ingespeeld team. Bovendien heeft P een wat andere kijk op zo'n kill. Quick and clean, met een bijl de kop er af en klaar. M doet het anders. Met een vlijmscherp mesje snijdt ze de keelslagader door laat de haan leegbloeden terwijl hij stevig wordt vastgehouden.
Ze vermoedde waarschijnlijk weerstand van P en een bijl op de achtergrond in de aanslag en daar heeft ze ook geen ongelijk in.
Natuurlijk nog werk genoeg te doen, heel warm water, het plukken van de haan, rotzooi in kranten.
Wat overbleef, 2 nog warme kale hanen die een mooi leven hebben gehad bij Marton en Maria op het erf, goed beschermd tegen de vos door een net opgehoogde schutting.
Maria houdt niet van treuzelen en ging dus voortvarend verder, haar eigen handen in actie en de ogen gericht op P om aanwijzingen te geven. De kop mag naar de katten maar de voetjes zijn een delicatesse, voor hen en eerlijk gezegd niet voor ons. Het maagje en hartje laten wij ook voorbij gaan maar de levertjes daarentegen kwamen onze kant op.


En nu ligt de haan te wachten op bereiding. Keukenprins Mi leeft via de mail mee en geeft tips en trucs om er het beste van te maken. Met door hem bereide haan hebben wij ervaring, niet te versmaden! De haan van M en M ligt in de diepvries voor een later moment, waarschijnlijk wanneer familie zich aandient om langs te komen, want dat betekent in de praktijk dat Maria een hele dag in de keuken staat. Als het niet langer is....
En wat gebeurt er verder in het kippenhok? De rust zal even terugkeren maar nooit voor lang. De volgende haan loopt zich al weer warm voor het slachtritueel!


3 opmerkingen:

 1. Net toen ik een reactie wilde geven zag ik nog een nieuwe blog. Die ga ik zo lezen.

  Kijk, dit zijn nou de mooie gemiste verhalen van twee maanden. Maar je maakt het direct weer goed. Wat een mooie overzichtsfoto's en direct een goed verhaal erbij. En ik ben heel benieuwd wat Mi in gedachten heeft. Dat zal niet misselijk zijn met zo'n fantastische kok. Eet smakelijk van een haan die een mooi en een heerlijk leven heeft gehad.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. brrr,ik zou het zelf echt niet kunnen hoor,als ik zelf moest slachten zou ik vegetariër worden,hoe gek ik ook ben op vlees.
  Maar zoals je weet hbben wij ook een eigen haan laten slachten,dus zover ben ik al wel.Nooit gedacht dat ik dát zou doen.

  mooie foto's ook!
  groet,lin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij de Chinees in de Wagenstraat eens kippenpootjes als dim sum gehad: hoeft voor mij ook niet meer.
  Heb bij de Chinees ook eens stoofpot met eendenpoten besteld: kreeg ik de zwemvliezen in een potje: hoeft óók niet meer!
  Ben jaloers op jullie mooie haan: dat wordt echt smullen.
  Foto's bekijken gaat nu echt heel relaxed! Ba

  BeantwoordenVerwijderen