woensdag 26 oktober 2011

Lady Gaga

Eind september bezochten we een leuk evenement in Pécs. Pécs kent al 150 jaar een levendige en beroemde handschoen industrie. Pécsenaren op straat weten er soms van en soms ook niet en dat komt omdat er niet zo veel ruchtbaarheid aan wordt gegeven, laat staan dat er reclame voor wordt gemaakt of dat er sprake is van een provinciale of zelfs landelijke trots!
Maar toch, er lijkt iets te veranderen, exposities, projecten waar de handschoen centraal staat, zelfs een speciale handschoenenwinkel in het centrum van Pécs en dus recent het festival.
En er is nog een andere reden waarom de Hongaren er niet allemaal vanaf weten. Een zeer groot deel van de handschoenen wordt geexporteerd, met de hand gemaakt voor Gucci of voor Chanel, naar mooie en dure winkelstraten elders in Europa of nog daarbuiten....
En toch maakt Pécs ook prachtige handschoenen die zeer betaalbaar zijn, gewoon te koop voor jou en mij en toch die vleug van exclusiviteit en luxe meedragen.
Soms ben je in de mood voor kopen en die mood had ik de dag van de handschoen. Ik wist zeker dat er wel een mooi paar voor me bij zou zijn en ik sprak mezelf toe dat ik tenslotte slechts 1 paar bezit, van de HEMA, al een jaar of 8, nog goed maar niet meer zo mooi. En naast handschoenen voor wandelen met de honden zijn handschoenen uiteraard ook voor bezoekjes aan De Grote Stad geschikt.

Prachtig weer was het, bepaald geen handschoenenweer maar je kunt maar beter voorbereid zijn op de winterse dagen. Het plein glom van de mensen, parasollen hielden de ergste straling tegen en de terrassen vol. Dames achter naaimachines met mooie lapjes soepel leer waar ik in de verste verten nog geen handschoenen in kon zien. Een naaimachine verder, opeens 4 vingers en een duim zichtbaar. Gepriegel met gaatjes in het leer waar kleurige leren veters doorheen werden geregen.
Om 1630 begon de modeshow, dames van het handbalteam en de brede heren van waterpolo droegen de collectie van zo'n fabriek of 4, ongeveer de helft van de totale Pécser handschoen industrie. Mooi, heel mooi en afwisselend gewoon draagbaar en exclusiever voor een feestje.
Immers, de Pécser handschoen is niet alleen voor de gewone sterveling, zelfs Lady Gaga en Madonna betrekken hun handschoenen uit Pécs!
De winkel is niet groot maar stijlvol, in een donkere muur zijn rondingen uitgespaard die mooi zijn uitgelicht en waarin een handenpaar met handschoenen staat. Gelukkig zijn dit slechts de modellen want in brede lades en in een magazijntje achter ligt meer, veel meer.
Mijn mood was nog steeds mijn mood en ik begon met bruin, erg mooi, toen zwart, ook erg mooi, toen rood, ook mooi......ik paste en paste, en dubte en rekende in mijn hoofd. Ik legde een paar apart, dat was zeker. Twee paar lagen mij nu aan te kijken en ik keek terug......uiteindelijk gingen we dus met 4 paar handschoenen de winkel uit, 1 voor P en 3 voor mij.
Later op de expo kwamen wij vriendin Zs tegen die mijn tasjes zag en vroeg. Omdat ik vond dat ik mezelf wel erg had verwend zei ik kleintjes, drie.....Ze sloeg me op de schouder en ging mij vertellen hoeveel paar zijn ongeveer had en dat je uiteraard voor elk seizoen dan wel gelegenheid andere handschoenen kunt gebruiken. Elkaar bevestigend kletsten we nog even door en genoten van al het moois.
Ze liggen klaar, netjes in hun verpakking in de lade naast mijn shawls. Ik kijk uit naar het moment dat het zover is.

Om het feest van die dag compleet te maken genoten we 's avonds van een heerlijk diner bij Corso.

Voor iedereen die nog iets meer wil zien, hieronder een link van een filmpje over het handschoenenfestival.
150 éves a Pécsi Kesztyű videó


2 opmerkingen:

 1. ziet er allemaal weer leuk uit,er zal vast een tijd komen dat wij ook dergelijke evenementen gaan bezoeken in hongarije,lijkt me echt heel erg leuk.
  jullie hebben in ieder geval warme handjes van de winter,laat die sneeuw maar komen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hebzucht, grote hebzucht krijg je er van. En terecht. Toen wij een rondleiding kregen in één van de fabrieken voelde ik dat precies zo. Vooral de kleuren, zo mooi in dat kalfsleer. Weet jij trouwens dat de eigenaar van die fabriek vegetariër is? Vreemde combinaties zijn er soms toch. Wel leer, geen vlees.

  Mip

  nb: morgen maar weer naar je blog kijken want je schijnt de smaak behoorlijk te pakken te hebben. Groot gelijk.

  BeantwoordenVerwijderen