zondag 30 december 2012

Wonder van de stem

De stad is een centrum van cultuur. Als je zou willen, zou je elke avond concerten kunnen bezoeken, exposities, films, alles eigenlijk.
Behalve een paar keer bioscoop en musea was het er nog niet zo van gekomen. Stom, want als het kan moet je het doen!
Afgelopen vrijdag gingen we naar Kogart ház, een prachtige villa aan de Andrassy ut en een verzameling van expositie ruimte, zalen voor mooie evenementen, een restaurant. Dit alles eigendom van een particulier, geldschieter, kunstverzamelaar, wiens missie het bij het publiek brengen van allerlei soorten kunst is.(www.kogart.hu)

Hier in de stad zo iets doen is makkelijk. Eén bus die ons van deur tot deur brengt, en een entree van zo om en nabij de 5 euro....
Toen we binnen kwamen bleek dat het concert kaartje meteen geldig was voor de 2 verdiepingen met kunst, dus genoten we daar eerst van. Mooie dingen, mooie schilderijen, beelden en objecten voor aan de muur. Vooral dat laatste was leuk, platte objecten van hout die op de muur opeens diepte kregen en zo leek het een gemeubileerde kamer tegen de muur geplakt.


 
 
We waren niet zeker over het programma, iets met zang, iets met film, dus namen we vol verwachting plaats op rij 1. De eerste paar minuten waren we nogal verrast, moesten bijna moeite doen om niet de slappe lach te krijgen. Het 15 koppige koor trad binnen, ik moet zeggen schreed binnen. Gezichten, ernstig als op een begrafenis. De dames hadden aan hun oren vreemde puntjes geboetseerd, zoals in ruimte films, of in the Lord of the Rings, de mannen een vreemd rood teken op hun voorhoofd. Ze begonnen te zingen en het was apart, dat konden we in ieder geval zeggen....
 
Het bleek het begin van een prachtige avond. Wat een vocalisten, a capella brachten ze zo veel moois ten gehore. Muziek uit films, tekst en orkest samengebracht in die 15 stemmen. Full Moon, Indiana Jones, Harry Potter, Star Wars etc. Het één nog mooier dan het ander, een combinatie van 15 individuen, 15 verschillende partijen, die tot iets gezamelijks kwamen. Jonge mensen, een over het algemeen jong publiek en een jonge dirigent die de boel aan elkaar praatte.
Niet uit een film, maar wel kippenvel veroorzakend was het Agnus Dei van Mozart, en zoals zo vaak denk ik op zo'n moment hoe fijn het is dat je zomaar op een vrijdagavond, zo vlak bij huis, zo iets kunt meemaken.
 
 
De volgende dag. Nog nagenietend van het concert waren we alweer op weg naar een volgend hoogtepunt.
Als je van onze Pastorie de stad binnen rijdt, kom je langs een kasteel. In de zomer zie je het niet eens, maar nu, in de winter, nu de bomen hun blad hebben verloren, zie je het liggen aan je linkerhand. Het ligt in het 22e district en op de kaart lijkt dat ver weg.....maar dat is het natuurlijk niet. Slechts 1 tram en 1 bus en je stapt uit in een andere wereld. Huizen met tuinen, honden blaffend wakend aan het hek, geur van kolen en rokende hammen. Een dorp, dat inmiddels bij de stad getrokken is, maar nog steeds een dorpje is.

Het kasteel heet Nagytétényi en het kent een eeuwenoude historie, waarin het kasteel veel verschillende functies heeft gehad. Sinds begin 2000 is er een prachtige verzameling geherbergd, meubels uit alle voorbije periodes, het één nog mooier dan het ander. Elke ruimte voorzien van geweldige tegelkachels. Als wij rijk waren en het kasteel een winkel......dan hadden wij ingeslagen!
In deze tijd van het jaar waren de ruimtes nog eens extra versierd met kerstbomen, ook opgetuigd door kunstenaars, en was er een klein Kerstmarktje.
Dit kasteel was een grote verrassing en zeker ook eens de moeite waard in de zomer als het park eromheen weer in volle bloei staat.(www.nagytetenyi.hu)

Met bus 33 weer terug naar het levendige deel van de stad. Tijd voor lunch! Onze eerste keus van die middag, kávéház Hadik aan de Béla Bartok ut, was vol. Jammer, maar aan de andere kant ben ik er blij mee, met al die locaties waar je géén kanon kunt afschieten. En hier in de stad loop je gewoon wat deuren verder voor een nieuwe kans.
We kwamen terecht in een húspatika, een vlees apotheek, een hartstikke leuk pand, ook leuk ingericht waar alleen het vlees van het Mangalica varken wordt verkocht, in al haar toepassingen. Foto's van de leuke wolvarkens keken ons aan, in het kastje naast ons stond een leuk boekje met recepten van dit mooie beest. Dromend over een ploegje Mangalicaatjes in de wei naast ons huis, aten we en genoten we van heerlijk vlees. Kijk en geniet mee op www.huspatika.hu.

En nu is het alweer zondag en wie weet wat deze dag ons weer gaat brengen.

3 opmerkingen:

 1. Ik voel met blijdschap met jullie mee of toch bijna een afgunstig bij zoveel schoonheid op één dag. Muziek blijft toch altijd zalf voor de ziel. Ben blij dat jullie er zo ontzettend van genieten.
  Het oude jaar eindigt gelukkig en zo zal het in het nieuwe jaar vast ook door gaan. Ik wens het jullie in ieder geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooi pand, het Kogart Ház, en de veelzijdigheid aan kunst nodigt je uit om er met regelmaat naar binnen te gaan! Oh, een stukje mangalicavarken oppeuzelen in het leuke restaurant/ winkel: ik ben jaloers.
  Ik ga zo nog de site van het kasteel bekijken...
  Wij hebben gisteren genoten in restaurant "Smakelijk" in Vlaardingen.
  Ditmaal gezellig met Margriet en Jean Michel die uit Frankrijk over waren. Eigenaar Roeland (broertje van Margriet) kookte weer de sterren van de hemel en onder het genot van een paar mooie glazen wijn hebben we weer ouderwets kunnen bijkletsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. wat bijzonder zeg, die meubels aan de muur. het ziet er allemaal weer heel gezellig uit.fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen