donderdag 17 september 2020

Woensdagavond in Libanon

In de Semmelweis utca zit sinds een jaar het restaurant Byblos. Voor die tijd zat er een thee huis met een eigenaar uit Jordanie, erg lekker en leuk en ooit heb ik daar een blog over geschreven. De inrichting is gebleven, de waterpijp ook maar de thee is ingeruild voor een Libanese en Levantijnse keuken.

De mensen zijn vriendelijk, het eten is lekker, mooie specerijen en in deze tijden belangrijk, je hebt ruimte om je heen en je hoeft niet te socialisen als je dat niet zoekt. We zaten laatst op het terras, ook al leuk tegenover film theater Puskin, midden in de stad en toch een groentje en het verkeerslawaai op achtergrond afstand.

Gisteravond was er een speciale avond, een wijn spijs diner met wijnen uit Libanon. We wisten niet goed wat we ons erbij moesten voorstellen. Wijnen uit Hongarije, bekend, wijnen die we vroeger in NL dronken, ZA, Chili, NZ enzovoort, soms een special uit Spanje, Marokko, maar Libanon was nieuw.

We liepen naar de bushalte want in Budapest is dat een geweldige manier om overal te komen en te gaan en bijna gearriveerd kwamen we er achter dat we onze mondkapjes waren vergeten. P geschwind terug en ook snel weer terug met de vosjes en de pepers.

Die mondkapjes is een nieuwe business, natuurlijk zijn er de officiele witte blauwe, maar al snel gaan die vervelen en op de Czako kert piac bij ons om de hoek zit een mevrouw die leuke katoentjes maakt.

In de Semmelweis utca was het al gezellig druk, we liepen vrienden J en R nog tegen het lijf want Budapest is net een dorp, en we werden naar boven begeleid richting een mooie tafel. Wijnen stonden klaar, muziek was aan het oefenen en glaswerk en bestek waren veel belovend. 

Het stelde niet teleur. Het eten was zeer smakelijk, de wijnen.......leuk om te proberen, nog niet om te kopen, maar één rode komt in de buurt. De presentatie over de wijn ging een beetje mis, de wijnmaker op afstand in Libanon had er willen zijn maar dat kon natuurlijk niet, de partner in Budapest had geen Google Chrome op zijn laptop geinstalleerd en wilde dat zo houden dus als alternatief liep hij met zijn smartphone door de zaal om aan ons te laten zien dat de wijnmaker zijn kelders aan het showen was.

Wij waren met vrienden B en G en zoals altijd was dat gezellig. De koffie aan het einde was speciaal, een bedoeinen koffie in een mooi klein kopje met een zeer smakelijke kardamom afdronk. De eerste ronde koffie eindigde op de grond maar in de herkansing ging alles goed.

Ik kan Byblos aanraden.

Op de terugweg bij de bushalte nog onze vriend geaaid, een grote lieve schat die met een zwerver samen is en die samen met grote zakken en tassen rond scharrelen. Als we in de bus zitten, fantaseren we altijd dat er misschien een dag komt dat de zwerver vraagt of wij de vriend willen overnemen.....maar ze vormen een prima setje, dus alleen fantasie.

Niet slecht voor een woensdag avond zo in Libanon dichtbij.

















2 opmerkingen:

  1. Oh wat fijn dat je weer "in de lucht" bent! Jouw pepermondkapje begrijp ik, die van P is geweldig maar bij hem past er ook eentje met kippen: kan hij afwisselen! Ik zie uit naar je volgende verhaal, fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen