maandag 5 maart 2012

Geluk uit de groentela

Het was gistermiddag, zo tegen half 6. Ik had mij geinstalleerd voor de houtkachel, laptop op schoot om eindelijk weer wat aan Hongaars te doen. P was ook net binnen en stond in de keuken de zuurkoolschotel gereed te maken voor diezelfde houtkachel, want waarom het gas gebruiken als de kachel het gratis en voor niets erbij doet?

Opeens de bel.
Wij hebben buiten aan de poort een klok met klepel hangen en die was blijkbaar gebruikt. In de winter als de ramen dicht zijn horen wij het meestal niet maar Coco en Flicka stonden blaffend en dansend bij de deur om het onraad te bestrijden.
Ik bleef bij mijn laptop en hoorde P naar buiten banjeren. Snel was hij terug, gejaagdheid in zijn stem toen hij zei: "Snel het fototoestel, we hebben paarden in de tuin."

Met spijt legde ik de laptop weg, als je eindelijk gemotiveerd bent om wat te doen zijn zelfs paarden in de tuin niet meteen reden om te stoppen, maar nieuwsgierigheid won het natuurlijk van de studiezin.

Ik kwam buiten en daar stonden ze. Twee paarden, een schimmel en een bruintje, uiteraard met hun baasjes.
P was al druk in de weer voor de baasjes. Hongaarse Mannen met paarden zijn stoer en die lusten wel een Palinka en wijn. Mij leek dat vooral de paarden het werk hadden gedaan, van het buurdorp naar hier over velden en paden en vroeg of ze water zouden willen. Dat hoefde niet zei de hoofdruiter en daarom ging ik de paarden maar even aaien.
Lief allebei. Natte haartjes van de inspanning, trouwe ogen die me wijs aankeken.......

Opeens kreeg ik een inval. Ik dacht aan mijn groentela en vroeg of ze wel zin zouden hebben in répa(wortel). Dat was het geval en snel liep ik naar de koelkast, trok met een meer dan gemiddeld gelukkig gevoel de groentela open en trok de wortels er uit.
Ik had ze gekocht, laatst, uit het assortiment dat er momenteel is, kool en wortel en ik had er al 1 keer iets van gemaakt. Het gerecht was door P volledig en door mij grotendeels afgekeurd, het was beland bij CFD die het ook met lange tanden aten, hal(vis) met répa, en de wortels lagen stil te wachten op nieuwe inspiratie.
Die inspiratie was er nu. Twee hongerige paarden, moe van de tocht die ook nu eens zeker een uur terugmoesten. Ik sneed de wortels in stukken, sneed voor de stoere mannen nog wat pittige kolbász en voegde me weer bij het stel buiten.
Zachte lippen pakten de wortelstukken voorzichtig aan. Kauwend keken ze me aan en ik dachts iets van dankbaarheid te zien. Ik aaide het bruintje, Marrakech, en even legde hij zijn hoofd in mijn nek.
Soms vind ik paarden een beetje treurig kijken, dat vond ik ook van dit bruintje en ik wenste hem zachtjes een goede reis terug.
De witte was stoerder, 1,90 meter hoog en duidelijk de leider.

Ik had geen Palinka en kreeg het koud. Snel ging ik naar binnen om de foto's door te mailen naar NL.
Even later kwam P binnen, enthousiast, met plannen voor paarden in de tuin. Hij had nog even een rondje op Marrakech mogen doen, langs de schuur en de notenbomen en de stoere hoofdman had toen gezegd dat hij misschien wel een keer mee kon rijden, op het bruintje dan want die was goed in het luisteren.

De laptop bleef dichtgeklapt en vandaag krijgt Hongaars een nieuwe kans.
De groentela is leeg, gelukkig, de wortels zijn op.

5 opmerkingen:

 1. Gezellig zo'n zondagmiddagbezoekje! En bruintje kijkt op de wortelfoto's toch wel heel blij hoor.Hoe vonden CFD het eigenlijk, van die grote bezoekrs op hún erf? En dat hongaars? Tja, je kunt toch door minder leuke dingen gestoord worden hè? Maar inderdaad soms wil je gewoon eindelijk eens een stevige ruk eraan geven en húp, komt er weer wat tussen.Hink-stap-sprong-leren noem ik dat. Ik ben nog steeds aan het knokken voor de ruimte (en de zelfdiscipline, hihi) om echt gewoon elke dag een uurtje eraan te besteden. Valt niet mee!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik elf jaar was verhuisden wij van 3 hoog (zonder lift) naar een rijtjeshuis met een tuin.
  Onze tuin was iets dieper omdat deze aan het eind van het achterpad was. Na een flatje was dit natuurlijk een walhalla en ik vroeg mijn ouders dan ook een paard; deze kon makkelijk in de tuin...
  Het lapje grond bij jullie is wel wat groter dus ik kan Pieter helemaal begrijpen!!!
  En Katinka; gefeliciteerd met je blog award! Dit is toch dubbel in het kwadraat genieten: jij die zoveel plezier beleeft in het schrijven van je avonturen en overpeinzingen en vele anderen (waaronder wij) die altijd weer uitzien naar hoe het jullie vergaat in den vreemden...
  Nou, succes met je studie van die vreemde taal: neem er lekker wat hapjes bij uit dit vreemde land: voelt het gelijk wat prettiger en leert het makkelijker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik elf was verhuisden wij van 3 hoog (zonder lift) naar een rijtjeshuis met voor- en achtertuin.
  Een walhalla en ik vroeg mijn ouders dan ook om een paard: deze kon makkelijk in de achtertuin...
  Het lapje grond bij jullie is wel wat groter dus ik begrijp Pieter helemaal!
  En Katinka: gefeliciteerd met je Blog-Award! Dit is dubbel in het kwadraat genieten. Jij die zoveel plezier beleeft in het schrijven van jullie avonturen en overpeinzingen en de vele anderen (waaronder wij) die iedere keer weer uitkijken naar hoe het jullie vergaat in den vreemde...
  Succes met je studie in de vreemde taal; neem er een lekker hapje bij, typisch van dit land; dan gaat het vast makkelijker!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ach wat een lieverds, fijn dat je wortelen in huis had,ik heb ze ook, dus ze mogen hier ook langskomen ;-)
  Is nog steeds een stiekeme droom van me, paardrijden leren,en dan,een eigen paard....misschien komt het er ooit nog van.
  ik houd me nu maar bij mijn varkens....

  Ik kom er ook maar niet aan toe,hongaars leren. iedere dag neem ik het me voor,leg mijn boeken vast klaar,maar savonds liggen ze er nog onaangetast....ach, ik luister wel goed naar k, 'weer een gratis hongaarse les gehad', zeggen we savonds vaak tegen elkaar.

  Oh ja, ik ben van plan om hutspot te maken van die wortelen, misschien ook een idee voor de volgende keer, of geef je er niks om???
  fijne dag....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen mooiere manier om van je wortelen af te komen. Een kooltje lusten die paarden dat ook? Wat een leuk idee om bij jullie langs te gaan. Hadden ze daarvoor een speciale reden? En P in al zijn ernst wil een paard. Natuurlijk wil P een paard. Ruimte genoeg op jullie landgoed. En terwijl P te paard met de honden door de bossen trekt krijgt K wat ruimte om iets aan haar Hongaarse les te doen. Misschien wil Hans ook een paard en kan ik eindelijk ook iets aan Hongaarse les doen. Hoewel, de tuin lokt ook al steeds en daarom komt er ook maar niets van al die lessen. Hoe dan ook, het is een leuk verhaal, les of geen les.

   Mip

   Verwijderen