zaterdag 31 maart 2012

Kip, het lekkerste stukje vlees. KIP!!

Toen P een praatje maakte over het hek met buurvrouw M werd het al groots aangekondigd. Er zouden kippen komen. Geen kippen voor in het hok maar kippen voor in de pan. Ze zouden levend worden aangeleverd, voor maar 350 forint per kilo, en de rest zou natuurlijk op het erf plaatsvinden.
Het erf werd ook al in gereedheid gebracht. Tafeltjes met plastic kleedjes of zonder. Grote pannen en emmers om heet water in te doen en de kippen te wassen.

Buurvrouw M had de regie maar werd uiteraard bijgestaan. En niet in het minst door haar moeder, Zsofianéni, inmiddels aan de laatste weken van haar 89-ste levensjaar bezig. Pas sinds deze winter is haar leeftijd haar aan te zien. Op de laatste begrafenis schrokken we van haar witte, ingevallen gezicht. Binnenkort hopen we getuige te mogen zijn van haar 90-ste verjaardag, die in ieder geval niet zonder Palinka voorbij zal gaan, het lijfdrankje van Zsofianéni!

Terug naar de kippen.
P zou natuurlijk foto's maken van deze gebeurtenis en hield het erf onder ons goed in de gaten. Over het algemeen gaat niets hier ongemerkt voorbij. Een vreemde auto, een geluid anders dan anders of stemmen die ver klinken en soms zelfs letterlijk te verstaan zijn. En toch was de kippenslacht bijna anoniem begonnen, waarschijnlijk hadden de beestjes zich geschikt in hun lot en was het kabaal minimaal. De start van de slacht staat dus niet op beeld. P was er niet heel rouwig om, dit was ook weer zo'n slacht met het mes op de keel en daarna het opvangen van al het kippenbloed voor verdere verwerking.

Het team werkte gestroomlijnd, honderdvijftig jaren ervaring bij elkaar, snelle handen, rappe monden en een fantastische stemming. Het groepje mensen voerde een soort ballet op klein podium uit, omgeven door 4 hondjes en katten uit alle hoeken.
We weten niet precies wat er allemaal gemaakt gaat worden van de kip, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk bijna onuitputtelijk. Wat er zeker op tafel komt.....de kippenvoetjes want zoals bij veel H zijn die voetjes ook bij buurvrouw M een delicatesse!

Buurvrouw M met heet water

Onder dierlijke belangstelling

Zsofianéni


Lekker die voetjes....


Uiteraard, tijd voor een Palinka!

en nog eentje.....

5 opmerkingen:

 1. ja,varkens slachten is mannenwerk en kippen slachten is vrouwenwerk,toch?
  Prachtige foto's,maar na mijn ervaringen van de afgelopen dagen, wel met gemengde gevoelens naar gekeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie plaatjes en de kippen zien er netjes uit. Waarschijnlijk snelle dood en weinig stress (hoop ik). Gisteren waren wij bij vrienden waar twee pasgeboren lammetjes gezellig liepen te mekkeren. Ze krijgen geen naam die lammetjes om er geen band mee te krijgen. Slachten blijft toch een lastig ding. We houden van vlees maar als we het kunnen aaien wordt het moeilijk. Maar gelukkig denken veel Hongaren daar anders over en kunnen we er nog wat van leren of gewoon hun vlees kopen natuurlijk.

   Mip

   Verwijderen
 2. Ik moet zo nog boodschappen doen en dat wordt dan een avondje kip voor mij: heb ik zin in na het zien van de foto's! Die voetjes kun je bij de Chinees ook eten als dim sum maar die laten wij voor wat het is...
  Gisteren hadden Mi en ik lamsrack met lamsoren en piperade: zalig: we proefden dat dit lammetje een goed leventje heeft gehad! En, hebben jullie genoten van de verse kip?
  Zsofianéni is een tanige, kranige dame. Geweldig toch als je op zo'n hoge leeftijd nog lekker buiten aan de slag kunt: zij kent de uitdrukking "achter de geraniums zitten" vast en zeker niet!
  Hier is het mooi maar weer behoorlijk fris. Trek mijn schoenen aan en ga eerst maar eens naar de kapper voor een "lente-coupe". Groetjes Barbara.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik ben gek op kip maar ik ben blij dat ik geen detail foto's heb gezien.
  en waar gebruiken ze dat kippenbloed eigenlijk voor?
  Welnu hier is het koud in Utreg maar desalniettemnin; pretige pasen en bedankt voor die blumen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. die reactie is natuurlijk van de burgemeester van apendorp en utreg

  BeantwoordenVerwijderen