vrijdag 16 maart 2012

Kwartier

Het woord kwartier is in het Hongaars negyed. Een makkelijk woord is het, als je kijkt zit het woord négy er in en dat betekent vier. Het woord leerde ik allereerst toen ik leerde klok kijken in het H. Nou ja, kijken doe je natuurlijk in elke taal hetzelfde, maar om te kunnen zeggen hoe laat het is heb je dat woord negyed nodig. En uiteraard zijn er verschillen met het Nederlands. 16.15 noem je in het NL kwart over vier, in het H zeg je, 1 kwartier naar 5 toe. Even weten en je komt altijd op tijd.

Het woord kwartier heeft net als in het NL ook in het H de betekenis van buurt.
In Pécs heb je het Zsolnay negyed. Zsolnay is een zeer beroemde porselein en aardewerk fabriek, herkenbaar door het gebruik van eosine dat een metaalachtige diepe glans geeft aan het porselein.
In Pécs, maar ook in Budapest zijn er veel voorbeelden te vinden van een Zsolnay toepassing op daken, fonteinen of op gevels. En voor de particulier zijn er serviezen, vazen etcetc.

Het Zsolnay negyed is een groot complex en tot voor kort was het armoedig, afgeleefd, de gevels waren om de gekleurde tegels heen afgekloven en brokkelig. De restauratie werkzaamheden waren al even bezig, helaas niet klaar in het jaar dat Pécs culturele hoofdstad van Europa was, maar nu dan toch wel!
We waren er deze week en volkomen onvoorbereid betraden we het complex, zonder foto toestel dus. De reden van komst was een filmvoorstelling, georganiseerd door The American Corner die in één van de zalen in het Kwartier gevestigd is. Ook nieuw voor ons die Corner, een plek voor Amerikanen in het buitenland en een promotie van de Amerikaanse taal en cultuur voor alle belangstellenden. In hetzelfde zaaltje is een bibliotheekje gevestigd waar gratis boeken en DVD's geleend kunnen worden.

Het Zsolnay kwartier was verrassend prachtig. De panden mooi opgeknapt, versierd door veel Zsolnay details. Trappen met Zsolnay tegels. Wanden, gevels. Mooie terrassen en wandelpaden tussen de gebouwen, goede bewegwijzering, zelfs in het Engels. P maakte wat foto's met zijn mobieltje maar we gaan snel terug om het Zsolnay negyed uitvoerig te bekijken en op de plaat te zetten!


2 opmerkingen:

 1. Mooie plaatjes!
  Leuk om er toch een keer af te spreken in dit kwartier. Helaas hadden wij de film al gezien en zegde daarom af. Achteraf heel jammer, we hadden ook niet voor de film kunnen gaan. Volgende keer zijn we er gewoon bij.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. weer wat geleerd hoor,altijd meegenomen ;-)
  Mooie foto's weer en zoals altijd een bijpassend leuk verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen