woensdag 9 januari 2013

De randen van de stad

Ik heb er al weer 2 struindagen opzitten.
Nu ik ook overdag weer meer tijd heb, pak ik mijn oude plannetjes weer op en geniet van alles dat bus en tram mij bieden.
En ik had een paar dingen nodig, zwarte schoenpoets bijvoorbeeld en dat kwam ik steeds niet tegen, bij mij in de buurt alleen de bruine variant of het alombekende woord in Hongarije, nincs.

Bij het eindpunt van de mooie oude metro, bij Mexico ut dus, staan 2 trams op je te wachten, andere trams dan vóór het Városliget, deze hebben andere bankjes, de opstap is hoger en de kleur nog geler.
Tram 3 had ik al eens een stuk genomen dus nu nam ik 69.
Het eerste stuk is mooi, de tram rijdt door Zuglo, oude villa's, wel toe aan een opknapbeurt, maar in essentie prachtig. Daarna volgt een druk stukje met flats en winkels en daarna een vrij lelijk stuk...lelijke grijze betonnen hoge flats, wel met veel bedrijvigheid en veel gyros stalletjes.

Af en toe een flat die geverfd is en meteen ziet het er leuker uit, strepen geel golven over het gebouw, van kanarie tot oker en meteen lijkt de flat een appartementengebouw met beautysalons op de begane grond.
Tussen al het grijs popte opeens een gloednieuw gezondheidscentrum op, hip van vorm en van materiaal en een groot bord ervoor legde uit dat er Europees geld in zat.
Ik stapte uit bij de markt. Zo heet de halte ook. Een oud afgekloven gebouw met eromheen buiten de losse stalletjes. Lelijk, maar zoals een markt altijd is, wel leuk en druk. De uitbaters hier waren een mengeling van Hongaren en Chinezen en de spulletjes gevarieerd.

Ik ging een dierenwinkeltje binnen en vroeg naar hondentandpasta.....maar blijkbaar zat ik hier toch echt in de verkeerde wijk want het meisje keek me aan alsof ze water zag branden en ging toen snel naar het jonge stel met het mini rattige hondje dat een glimpakje mocht uitzoeken.

Het volgende stalletje met allerlei en daar vroeg ik naar zwarte schoenpoets, die hadden ze, zonder problemen! En slechts 150 Forint voor een metalen doosje. Een aardige H mevrouw die zei dat ik een mooi Frans accent had.....ik vertelde haar dat ik uit Nederland kwam en toe zei ze bij het afscheid Auf Wiedersehen....
Door met de tram naar het eindpunt.
Aan de ene kant een Lidl en een Spar, aan de andere kant flats met grote nummers op de gevel en daarachter het einde van de stad, groen leeg gebied, prima voor wandelaars, honden, mensen zonder vast dak boven het hoofd.

Ik houd nooit zo van dezelfde weg terug dus pakte bus 196, ik reed langs de randen van de stad, veel garages, een grote begraafplaats, nog meer flats, nog meer gyros en opvallend veel grote broodbakkerijen. Inmiddels was ik alweer op bekend terrein, bij het István tér en stapte uit om nog wat te wandelen, ook hier is een overdekte markt maar inmiddels was het ver in de middag en dan is het gedaan op die markten.
Zoals altijd is er weer een andere bus die je nog verder in de gewenste richting brengt, nummer 30 deze keer, die mij netjes afzette bij Café Antique tegenover het Heldenplein voor een lekkere kop koffie. En van daaruit is het bus 105 via de mooie Andrasy ut naar huis.

Gisteren bleef ik aan de Buda zijde. Een bekend traject van tram 17, en een leuk traject ook nog. Langs het mooie Lukacs bad, het vriendelijke gezellige Kolossy tér en aan de rand mijn doel, een goed gesorteerde dierenwinkel, die tandpasta had voor honden, dit ook de normaalste zaak van de wereld vond, diverse tandenborsteltjes erbij, en veel lekkere dingen voor honden die je met een schep uit diverse bakken kunt pakken. Ik kocht groente koekjes en maisbagels en ik kan inmiddels vertellen dat CFD ze heerlijk vinden. F heeft gisteravond uren zitten waken bij de zakjes in de keuken.

Helemaal aan het eindpunt van tram 17 zit een Oosters tentje dat behoorlijk aan de weg timmert. Papir Tigris heten ze en we hadden ze gezien op de streetfood markt in de Hold Utca, eind 2012.
Van buiten lijkt het niks maar van binnen is het warm en gezellig. De muren behangen met een Chinese kranten behang, leuke place mats van dik papier en stokjes in plaats van gewoon bestek.
De kaart is gevarieerd en biedt diverse wokgerechten, veel sushi en natuurlijk de voorgerechten en dim sum. Ik nam noodles om uit te proberen en die smaakten prima.
De bekende Thai en de bekende Indier winnen nog steeds, maar leuk om eens uit te proberen was het zeker.
Ik stapte uit op Kolossy tér en liep van daaruit helemaal naar Széna tér, geen straf want lopend zie je toch nog het meeste, van daaruit naar de markt voor wat lamsburgers en beleg voor op brood en daarna weer naar huis met tram 18.

En nu is de wereld weer wit! Het begon te sneeuwen gisteravond en dat bleef het doen en het bleef liggen. Het leek al een paar dagen voorjaar, maar de winter is er toch nog echt.
Maakt niet uit, want de trams en bussen blijven hier gelukkig gewoon rijden!

6 opmerkingen:

 1. Toch kan ik me er wel iets bij voorstellen: hondentandpasta. Ik had er ook nooit van gehoord, tot ik het las. In jouw blog. Maar wel leuk dat het gewoon bestaat. En Papir tigris bestaat ook, dat heb ik gezien. Ik krijg wel trek na al die verhalen, vooral als het allemaal zo makkelijk bereikbaar is. Geniet van alles, de sneeuw was hier al snel weg.

  Oh ja, die kroepkoek die wij kochten in de overdekte markt in BP is fantastisch. Die kun je gewoon aanschaffen. En zelf bakken natuurlijk.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kroepoek en natuurlijk geen kroepkoek

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou Míp..... wij zeggen al járen kroepkoek, want dat hebben onze kinderen er toen ze klein waren van gemaakt, net als perzikbonen en bootschatters.Overigens kun je die zelfbakkroepkoek ook in Pécs krijgen hoor! Je weet wel, in dat winkeltje in Ferencescek utca.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Perzikbonen zijn dus sperziebonen maar ik kan niks maken van bootschatters!!!!
  Heeft iemand de aflevering "Kroepoek" gezien van "De Keuringsdienst van Waarde": was leuk:
  Nederland heeft ervoor gezorgd dat er lange plakken kroepoek bestaan: geen ander land had dit.
  Verleden zondag in Rotterdam heerlijk Indiaas gegeten!
  Morgen met Jos en Simone dimsummen bij de beste Chinees hier (volgens BaMi).
  Als jullie ooit weer Bij ons komen moeten we er echt naar toe: kan ook met lunch.
  Vanavond heeft Mi een prachtig menu in elkaar gezet waar wij zo van gaan genieten:
  we zijn vandaag alweer 22 jaar getrouwd: time flies when you're having fun!!!!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 5. BaMi, gefeliciteerd met jullie trouwdag! Jullie weten er waarscbijnlijk als geen ander een geweldig feest van te maken. Was zo leuk jullie bij óns feest te hebben ( al weer een eeuw geleden...)Maar...boodschatters zijn boodschappen, zoals broekspijkers broekspijpen waren. Onze Nynke was zeer creatief in taal: een lieveheersbeestje? Welnee... een heersliefbeestje. En zo kan ik bijna een woordenboek vól schrijven.
  En dan te bedenken dat dat kind al weer haar derde kindje verwacht...., dat we wéér opa en oma mogen worden. Nog héél eventjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Frouke! Ik schreef je net een email en ik zie één van de antwoorden al staan.

   Wat betreft die kroepoek gaat het hier om de lange uitvoering waar BaMi net over schreef. In Pécs is alleen de kleine uitvoering te krijgen, maar ook die zijn best lekker hoor. Alleen die lange vind ik net wat lekkerder.

   BaMi gefeliciteerd met jullie trouwdag ben ik toch benieuwd wat Mi gemaakt heeft.

   Mip

   Verwijderen