maandag 29 juli 2013

Binnenblijven of smelten

Op zo'n dag als vandaag probeer ik mij haarscherp te herinneren waarom we ook al weer naar H zijn vertrokken. Er waren meer redenen, veel meer dan één, maar in ieder geval waren we van plan om veel van het Landleven te genieten, het Buitenleven dus.

Op zo'n dag als vandaag probeer ik mij te herinneren of we wel helemaal toerekeningsvatbaar waren, of we wel voldoende hebben nagedacht en onderzocht.
Wij gaan nooit over 1 nacht ijs, ook niet over 2, wij hebben de ijsdikte nodig van een Elfstedentocht alvorens wij de knoop doorhakken en toch....

Op zo'n dag als vandaag, als het binnenblijven geblazen is, als de hondjes voor dood op de koele tegels van de gang liggen of uitgeteld in het mandje. Als het ophalen van de container beneden aan de straat al weer voldoende is voor een tijdje niks.

Dan vraag ik mij af waarom ik niet aan Zee zit, met een jack aan achter glas en een stevige wind die mijn haren alle kanten op laat waaien. Of op een Berg waar de eeuwige sneeuw een mooi contrast vormt met de blauwe lucht. Of gewoon in Noord Europa waar het zeker 15 graden koeler is en niet eens donker wordt vanavond.

Natuurlijk weet ik al lang dat ik mij binnenkort wel weer verzoen met de keuze voor H. Net keek ik even op de meter in de keuken die in de schaduw staat, 42 graden was het daar....

H zucht en steunt en in het dorp is alles stil en heeft iedereen de deuren, ramen en gordijnen gesloten, alsof het winter is en om half 4 iedereen hier de dag aan het afsluiten is.
En dan heb ik nog niks te klagen, als ik wil, dan stel ik uit tot morgen wat vandaag niet uitkomt.

De voorspellingen zijn nog een tijdje hetzelfde, dus afzien of genieten, net zoals de pet staat of de wind waait.....de warme wind, die voelt als een föhn die te heet is afgesteld.

Ik was ooit in Kirkenes, toen was het ook juli, en als ik mijn best doe, kan ik nog de vochtige mist op mijn gezicht voelen en de druppels die uit mijn lokken vielen.
Straks mag ik de groenten buiten gaan sproeien, met water dat eerst warm, dan lauw en dan lekker fris de put uitkomt!

Met dank aan weerstation Cikó, hier vlakbij.

2 opmerkingen:

  1. Oh wat erg, ik heb echt met je te doen. Ik kan me nog herinneren toen we bij jullie waren: ook boven de 40 en wat genoot ik van het strijken in de koele hal. Ik vond jullie alle drie toen ook al niet toerekeningsvatbaar want jullie bleven buiten, weliswaar in de schaduw maar toch. Mi en ik komen net vanuit de haven gefietst waar we, na zijn eerste werkdag alweer, ieder van een speciaal biertje hebben genoten op het terras in een heerlijk zonnetje met voldoende wind erbij: dit is een beetje zout in jouw wonde strooien, sorry...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen wij gisteren in de schaduw van de grote bomen snel een loopje naar het zwembad namen, wisten we dat we de juiste keuze hadden gemaakt. Met de auto op airco voor vijf uren naar het zwembad, daarna boodschappen doen in een hele koele supermarkt met auto op airco weer naar huis. Eerlijk gezegd had ik ons leven in Hongarije ook iets anders voorgesteld. Maar gelukkig waren we vroeg genoeg uit de veren om alsnog de moestuin op orde te brengen. Ik snap de vragen die je jezelf hebt gesteld heel goed. Vannacht kwam er onweer en regen en nu waait er een koele wind. Niet zo'n heerlijke bries als bij BaMI, maar er moet wat te verlangen overblijven natuurlijk. Misschien toch maar een weekje Kroatië?

    Mip

    BeantwoordenVerwijderen