woensdag 27 maart 2013

Als Pasen en Kerst op één dag vallen

Soms moet ik mijzelf in de arm knijpen of het echt allemaal waar is wat er gebeurt, dat ik echt meemaak wat ik meemaak en gelukkig is het zo.
Afgelopen weekend was ik nog in de stad en het Lentefestival is daar net begonnen. Welke lente er is begonnen is nog niet duidelijk, maar de programma's waren al gedrukt en dus begon het echt.
Er is zoveel keus dat het weer moeilijk wordt maar opeens zag ik dat er een concert was van de 100 violen.....
Ze waren ooit in Pécs, maar het was aan de prijs en ik was de enige die wilde.....en om dan een uur te rijden, best veel te betalen en weer een uur terug en dan alleen, ik liet het voorbij gaan maar had spijt, sinds die tijd.
En nu waren ze zomaar in de stad, zomaar in een leuk theater, waar de trolleybus voor de deur stopt en voor minder dan twee tientjes. Ik boekte on line en alles ging goed en omdat het huis waar ik nu in woon van alle gemakken is voorzien kon ik mijn kaartje netjes uitprinten en klaarleggen.

Het is een beroemd zigeunerorkest. Bestaande uit 100 zigeuners. Ontstaan op een begrafenis van een beroemde muziek zigeuner, waar de groep samenkwam en speelde. En nu zijn ze bekend in de hele wereld, spelen ze van Parijs tot Kiev en staat dit jaar China op het programma. Ze heten op hun website www.100violins.com, maar in het echt is het nog mooier, violen, cello's, contrabassen, cymbalen en klarinetten.

Het was prachtig en het was leuk en het was virtuoos en met een gemak, onvoorstelbaar. Bekende en onbekende melodieën en gespeeld met een enthousiasme dat aanstekelijk was. Het was pauze en ik keek om mij heen. Hongaren en buitenlanders, oud en jong, alles door elkaar. Er stond een standje met peszgö en ik dacht waarom eigenlijk niet, de auto is ver weg en ik ben uit.

De garderobe was zo goed geregeld dat ik aan het eind mijn jas snel terughad en even 100 meter liep naar de Noordafrikaan waar ik de avond voortzette met lekker eten en een glas Sauska cuvée 13.
En daarna naar die bushalte van de trolley die me snel weer thuis afleverde.

De volgende morgen ging ik vroeg op pad want er was antiekmarkt. Op het Erszebet tér. Gelukkig droog, maar wel snijdend koud. Overal tafeltjes, kleedjes, standjes met moois. Er stond best veel van mijn gading, maar ze waren duurder dan op het platteland en er was niet zo af te dingen. Ik bleef met lege handen maar genoot er wel van. Ik keek, genoot en realiseerde me dat het zo mooi is dat ik zomaar op een zondagmorgen in die geliefde stad naar een antiekmarkt kan. Om 10 uur begonnen alle klokken van de stad te beieren en werd het allemaal nog mooier en sfeervoller.

Er zat sneeuw in de lucht. Al een tijdje en bij de Pastorie was er al gevallen. Niet zomaar een centimeter, nee het kwam met bakken tegelijk en in no time was de wereld weer wit.

Inmiddels ben ik weer thuis in de Pastorie. Gisteren aangekomen, deze keer de bus geprobeerd die vanaf Népliget vertrekt, het mega grote busstation in de stad. De sneeuw bleef vallen maar de bus was lekker warm. Er was WIFI beloofd en die was er ook, alleen na een minuut of 10 hield het op en ging ik verder met naar buiten kijken, waar de wereld steeds witter en grijzer werd.

Overal om mij heen verschijnen grapjes. Paashazen met mutsjes, kerstmannen met mandjes met eieren, mopjes over een grot die dichtblijft en de verrijzenis die niet plaats gaat vinden vanwege de kou. De mensen maken er geintjes van om de ergernis over nu weer een nieuwe winter maar van zich af te schudden. Want, iedereen was er wel klaar mee, iedereen had zin in lente en in dagen zonder muts en shawl.
Na Pasen schijnt het dan eindelijk te gebeuren zegt men.....we wachten het af.
In ieder geval is het goed in de Pastorie.
CFD zijn blij en ik ben heel blij dat ik weer bij ze ben. Zij geven niks om de sneeuw en banjeren er lekker doorheen.
De pan soep staat op de kachel te pruttelen. P heeft de afgelopen week heel hard gewerkt en er is hout genoeg voor nog een heel jaar winter, en er ligt een stapel boeken op mij te wachten.

Er kan dus niks meer misgaan. We gaan een gezellige witte Pasen tegemoet!

Met moeite naar boven gekomen

Wintertooi

Daksi de mol-teckel

Heerlijk scharrelen en een beetje blaffen

2 opmerkingen:

 1. aaaah, die lieve daksi in de sneeuw. die teckels hier vinden er niks aan. gelukkig is het meeste weggedooit gisteren en de rest regent vandaag wel weg denk ik.ben er ook zooooo klaar mee, net als iedereen.ben benieuwd met pasen, ik hoop echt niet met sneeuw,dat zou toch gewoon verboden moeten worden!!!nou,fijne pasen alvast en groetjes van linda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een vriendin van ons stuurde een paar maanden geleden een youtube filmpje van dit orkest, omdat ze het zo ontzettend mooi vond. Filmpjes zijn leuk maar live is natuurlijk nog eens 100x mooier.

  Was het reizen met de bus fijner dan de trein? Ik vind de inter city zo ontzettend heet en benauwd in de winter. Inderdaad winter, terwijl het al bijna april is! Maar het kan wel weer leuke plaatjes opleveren, zoals hier boven. Honden hebben er inderdaad niets van.

  De winter smelt hier langzaam weg, maar de lente zie ik nog niet komen. Ik zal de verrekijker eens pakken en bekijken of ik al iets zie gloren aan de horizon. Als ik het zie, laat ik het weten. Want zo'n geluksmoment moet natuurlijk wel gedeeld worden.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen