dinsdag 15 mei 2012

Klokkenconcert

Ik hoef de klokken naast de Pastorie niet te missen op mijn nieuwe woonstekje. Gelukkig maar, want ik was er wel aan gehecht.
Elke morgen om 7 uur hoor ik de klokken van de Krisztina kerk, die ik uit mijn raam kan zien als ik naar rechts kijk. De klokken zijn me nu al dierbaar. Een vast punt zo 's morgens vroeg. In deze kerk is ook elke morgen een mis die druk bezocht wordt door buurtbewoners. Mijn oma en haar familie waren in het begin van de vorige eeuw ook trouwe bezoekers en dat maakt dat deze kerk een speciaal plekje in mijn hart heeft gekregen.
Ik ben er zelf weleens geweest, eerlijk gezegd niet voor een hele mis, maar wel even binnengelopen als ik er tegenover ontbeet bij Déryné. Dat buiten ontbijten is er tot nu toe bij in geschoten. Door de week natuurlijk logisch, geen tijd voor een uitgebreid ontbijt buitenshuis als je gewoon naar je werk moet. Ook in het weekend is het er nog niet van gekomen, maar daar gaat vast nog wel verandering in komen.

Behalve de klokken van de Krisztina kerk is er meer. Afgelopen zondag werden we verrast door een echt klokkenconcert. Om 10 uur beierde het, lang, heel mooi en afwisselend. Schuin achter/boven mij bevindt zich de Matyás kerk die verantwoordelijk is voor dit machtige geluid.
P en ik liepen te wandelen met CFD in het park tegenover. We keken naar het prachtige paleis, naar ons eigen balkon en raam en luisterden naar de klokken. Een moment van geluk om dit te kunnen meemaken zo vlakbij het eigen huis.

Gisteravond merkte ik dat de Krisztina kerk ook 's avonds om 8 uur luidt. Misschien een mis, misschien gewoon om te vertellen hoe laat het is, daar kom ik nog wel achter.
Het weer is omgeslagen, van de 36 graden van zaterdag is het nu zo'n graad of 15. Ik vind het prima zo.
Moe van het nieuwe leven heb ik gisteravond een snelle maaltijd genoten, ideaal, van het werk op weg naar huis, gewoon even uit de tram gestapt bij de Thai, daar een zeer smakelijke, extra hete rode curry gegeten en daarna weer op de tram om thuis heerlijk in de spijkerbroek op de bank koffie te drinken.

Het heeft ook geregend. Aan de geluiden die me bereiken vanaf de drukke straat is een dimensie toegevoegd, je hoort aan de banden, aan het optrekken en vooral aan het remmen dat de straten nat zijn. Je ruikt het ook, de vlieren en acacia in het park geven een nog lekkerder luchtje af en in de tram ruikt het naar vochtige jassen en druppende paraplu's.
Als ik wil kan ik met de auto en maandagmorgen deed ik dat ook. Voor de snelheid hoef je dat niet te doen, waar de tram kan doorracen stond ik in de rij voor de stoplichten en waar de bus vrij baan heeft, stond ik te wachten om in te voegen. Al met al ben ik er toch binnen een half uur en dat is een grote luxe na alle files in mijn herinnering......

Wat het vanavond gaat worden? Ik weet het nog niet maar de stad ligt aan mijn voeten dus het kan alle kanten opgaan.

3 opmerkingen:

 1. heerlijk hoor en zo spannend allemaal.

  trouwens...hier iedere morgen de kerkklokken om 5 uur!!! Dan is 7 uur ineens niet meer zo heel vroeg ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies wat boerinnetje schrijft: 7 uur is zo vroeg niet meer: da's al haast uitslapen, haha.
  Ik kan me voorstellen dat 5 uur ook alleen voor het platteland geldt: daar begint het harde werken al in alle vroegte. Het stadsritme is duidelijk anders en heeft ook haar charme.
  Zijn je voeten al een beetje gewend, Katinka? Succes deze week!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi toch al die mogelijkheden van vervoer. En wakker worden met kerkklokken....gelukkig staat de toren hier een eindje vandaan en die klokken luiden om 6 uur. Maar ja, wij hebben Gino en die kraait vanaf een uur of vier net onder het slaapkamerraam.

   Zijn CFD al een beetje gewend? En P kan hij al een beetje wennen? Ik vind het zo leuk voor je, die baan. Geniet maar lekker, met volle teugen.
   Mip

   Verwijderen