zaterdag 12 mei 2012

Zaterdagmorgen

Het leven begint vroeg in de Grote Stad. Of eigenlijk beter gezegd, het leven houdt niet op. De uren tussen de laatste tram van gisteravond en de eerste van vanmorgen zijn te tellen op één hand en tussen door zijn de sirenes, de auto's en de wandelaars met of zonder hond paraat.
Ik had een borrel gisteravond.
Ookal weer een nieuw fenomeen, een borrel waar ik ook gewoon kan drinken omdat de auto stil staat en ik mijn openbaar vervoer abonnement op zak heb. Slechts 3 bushaltes verwijderd ligt een parkje, midden in de stad tussen hoge, prachtige gebouwen en aan de rand van dit park zit csendes tárt, een gezellige wijnbar. We kletsten, mensen die ik nog helemaal niet lang ken, maar waarmee het lijkt alsof we al jaren delen. Op de één of andere manier lijkt het sneller te gaan, misschien omdat je weet dat velen na een paar jaar ook weer vertrekken.

Vanmorgen ging ik naar de markt. Er zijn veel markten hier en die "van mij" is vlakbij Szell Kálmán Tér, 4 haltes met de tram. Eerst ging ik naar het loket van de BKV om een vergissing van mezelf goed te maken. Ik had een abonnement voor een maand gekocht, dacht dat ik daar een foto voor nodig had maar de dame aan het loket had me niets verteld en ik kreeg het kaartje zo. Tijdens een controle deze week werd me toch duidelijk te verstaan gegeven wat de bedoeling was, dus nu heb ik ook een fotokaartje op zak.

De markt was al druk. Ik arriveerde er tegen 8-en en het was al een gekrioel van mensen, karretjes. Ook ik heb mijn HEMA karretje op wieltjes nieuw leven ingeblazen, ideaal om zonder sjouwen veel boodschappen te doen.
Het is niet makkelijk kiezen. Er is zoveel dat lekker is en ook zoveel dat in de pastorale buurten niet te vinden is. Kaasjes, alle soorten en maten van Hongaarse geiten. Eigengemaakte smeersels met aubergine, bosui, zalm, tonijn, mozzarella. Broodbeleg, mooie hammen, fricandeau, diverse paté's. P en CFD komen zo meteen en zorgvuldig koos ik een truffelpaté, een zeer kruidig Spaans salami-tje en Prager ham. Met natuurlijk mooie dunne baguettes erbij. Een slager verderop in het marktstraatje had eigen cevapcici, ook een paar meegenomen om te proberen.
Maar het geluk kon nog niet op.

Aan het eind van de markt staan bloemen. Geen graftakken, geen tulpen die je per stuk moet kopen, maar gewoon bossen. Bossen zoals je graag bloemen koopt. Ik kocht 2 bossen pioenrozen, roze en donkerpaarse en die staan nu te pronken in de kamer.

Op loopafstand zitten een mooie supermarkt, het postkantoor en nagymama's bolt. De laatste is een verzameling van biologische kip, broden, diverse worsten en salami's, maar ook eigen gebak, weer de heerlijke smeersels vers bereid en dan ook nog eens fruit. Een one stop shop dus eigenlijk. Toegegeven, de munten rollen sneller, maar daar heb je dan ook wel wat voor.

En dan heb ik het nog niet eens over alle eettentjes in de buurt. Ook op loopafstand. Mijn keuken in het appartement is niet zo groot, maar dat is ook niet nodig want uitgebreid koken zal ik hier niet doen. Een van de tentjes is gespecialiseerd in Mangalica, heerlijk. P en ik aten er al een keer samen en deze week ik alleen. Het meisje is vriendelijk en met haar oefen ik mijn Hongaars.

Het leven bevindt zich momenteel in een stroomversnelling, er is zoveel te vertellen en over het werk heb ik het nog niet eens gehad....

Het is nu 10 uur, de meter tegenover mijn raam wijst 30 graden. Mijn balkonnetje heeft gelukkig nog schaduw en daarom zal de koffie mij smaken!

4 opmerkingen:

 1. jee,wat gaat dat snel allemaal.
  en wat spannend zeg.
  maar begrijp ik het nou helemaal goed dat je doordeweeks in de stad bent, daar dus ook een verblijf hebt en dan de weekenden terug?
  Het is wel een grote stap hoor,maar echt leuk!
  Veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat kan ik me goed voorstellen dat het "stadse deel"in jou met volle teugen geniet! Maar fijn dat P en de boeven het met je komen delen! Wij bloglezers willen natuurlijk wel een "Schöner Wohnen"-reportage van het stadse appartement....dat snap je! Kíváncsi vagyunk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemiddag dame uit de grote stad. Je hebt er alweer een werkweek opzitten: hoe snel kan iets gaan!
  Als jij over een week een weekend in Nagyvejke uitrust zullen M&M zich verbazen over jouw Budapester accent.
  We zijn erg benieuwd naar jouw verhalen en die van Pieter uiteraard! BaMi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moest veel aan je denken deze week. Hoe zal het gaan om weer in een "werksfeer" terecht te komen? Hoe zal het zijn om weer in het gareel te moeten lopen en je horloge in de gaten te houden? Hoe zal het zijn om je rust te missen? Maar ook hoe zal het zijn om opgeladen te worden door de grote stad? Alles kunnen kopen, eten, drinken, tram, bus, wandelen. Nou ja, zoiets. Ik moest in ieder geval veel aan jullie denken en dat zeker in positieve zin.

   Mip

   Verwijderen