zondag 4 december 2011

De Sinterklaas zonder baard en de blanke Piet

Gisteren was de avond dat de kalfslever van het overbuurkalf in de pan zou belanden. Voor de lever was een mooi plan ontstaan. Vrienden HM zouden komen en aangezien lever een specialiteit is van H was het deze keer mannenkookavond. H en P hadden grootste plannen.
Voor de zekerheid maakte ik een dessert en iets kleins voor bij de borrel en de lever lag klaar in de koelkast. Ik had nog gevraagd, wat heeft de chef nodig, wat moet ik in huis halen, maar de chef liet dat een verrassing zijn.

Om 4 uur geronk van een auto die achteruit onze oprit opreed, zeer verstandig, want dan kun je er als het aardedonker is, vooruit weer afrollen.....en blijft de aftocht greppelvrij.
De hondjes en wij naar het hek en daar was het uitladen al begonnen. De tasjes van persoonlijke aard, de jassen en de shawls, maar er was meer. Een tas vol, een opvouwbaar krat, tot de rand gevuld.
En binnen werd het gepeld, een heerlijke gele tomatenjam uit eigen tuin, een mooie plaatselijke kolbász en uiteraard alles wat nodig was voor de lever. En zelfs toen was het niet op. HM weten dat wij mosselen heerlijk vinden en dat wij ze hier maar zeer zelden eten, dus als voorgerecht waren er fraaie mosselen meegekomen.

En op het moment dat er waarschijnlijk in veel gezinnen het feest van Sinterklaas plaatsvond, vierden wij ons eigen feestje. Kletsen, veel kletsen, dat in feite helemaal geen geklets was, dat woord doet het gesprek onrecht aan. Heerlijk eten, heerlijk drinken ook, en de uren duurden minuten.

Wij namen hartelijk afscheid van Sint en Piet en zij ook. En na een dik uur hadden we weer mailcontact, iedereen weer veilig op honk en al weer plannen voor de volgende keer!

10 opmerkingen:

 1. Zalig toch, zo'n gezellig culinair avondje: daar is iedereen voor te porren. En tijdens zo'n avondje aan tafel wordt er meer besproken dan samen naar bijvoorbeeld de bioscoop of concert.
  Dat is ook leuk maar dan moet je je mond houden dus moet je meer tijd hebben en er een hele dag van maken om toch nog bij te kunnen kletsen.
  Hoe is uiteindelijk de lever bereid: wij zijn er dol op dus een nieuw idee is altijd welkom! Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heerlijk zulke avonden toch? Wij vierden Sint en Piet met prachtige surprises, met de allereerste gedichten van onze niet langer gelovige kleinkinderen (en ze hebben talent!)en een door mij gebrouwen oerhollandse pan snert, waarvoor ik oerhollands biologisch vlees haalde, heerlijk! We ontdekten dat er zelfs in NL tegenwoordig biologische rookworst te krijgen valt en die wás lekker!!! Evenwel nochtans desalniettemin net zo nieuwsgierig naar dat leverrecept als BaMi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De tijd vloog inderdaad voorbij. Nu waren onze boodschappen misschien wel lekker maar die appeltaart!!!! Heerlijk!!! En net zo lekker was de wijn die P gelukkig niet zo lekker vond, zodat wij (K en ik, Hans was BOB) er samen volop van konden genieten. En terugweg? Die was zomers met 11 graden boven nul terwijl het al bijna nacht was.

  Voor het recept, jullie weten het emailadres en wie weet geeft H het wel prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. M: ik heb jullie mailadres niet dus heb ik net een reactie op jullie eigen blog gezet maar die komt niet tevoorschijn!!! Wat doe ik fout en moet ik nu via Frouke aan het recept komen???
  Ik schreef ook in de reactie dat jullie kippenfilmpje zo leuk was en dat ik die aan het bekijken was terwijl ikzelf verse walnoten en verse hazelnoten aan het oppeuzelen was. Die noten hebben we meegekregen uit het Groningse Wildervank, samen met 10 kleine overheerlijke eitjes. Het gezin van 1 haan en 3 kippen is daar inmiddels uitgegroeid tot 3 hanen en 7 kippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi BaMi! Ja hoor, ik zal morgen H een lief mailtje sturen en als ie er dan mee over de brug komt , stuur ik het aan je door, oké?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. BaMi en Frouke,

  Het kan even duren maar ik zal H overhalen tot het geven van zijn recept. Hij is nu even doende met andere dingen maar als zijn hoofd ernaar staat gaat dat zeker lukken. Ik zal hem een beetje onder dwang houden, maar niet teveel natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helemaal top!
  Wij hebben alle geduld van de wereld.
  BaMi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo is dat! We hebben best heel veel geduld hoor....ookal lijkt het soms niet zo. Liefs (daar gaat het om!)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Katinka. He, je herinnert sinterklaas nog! Mis je hem niet? Nou bedenk dan het volgende: de nederlandse gemeenschap in Canada heeft een discriminatieklacht aan de broek, vanwege zwarte piet. Gelukkig kan het ook gezellig zijn zonder sinterklaas. Bij ons is hij dit jaar ook niet langsgekomen, maar het samenzijn is er niet minder om. Groeten uit een stormachtig Groningen. Gert

  BeantwoordenVerwijderen