woensdag 21 december 2011

Vis in 3D

Eén van de dagen stapte ik in tram 18 richting Moricz Zsigmundtér en ging daar op zoek naar bus 33. Ik had weer een tochtje naar een buitenwijk op het programma. Ik had vorige keer gehoord dat er een mooi oceanium zou moeten zitten, net naast het Campona winkelcentrum. Dat Campona daar kom je langs als je met de trein uit het Zuiden Budapest nadert. Het was wel leuk om nu eens met de bus de andere richting op te gaan. Zie je toch meer dan van uit de trein. Bijvoorbeeld de grote Pince(kelder) van Törley peszgö, de H champagne. Uit de trein zie je alleen magazijnen en vanuit de bus zag ik een mooie kelder met daarachter een groot kasteel!
Ik had al eens op internet gekeken of er bezoeken aan Törley mogelijk waren, maar voor individuen schijnen ze de deur niet open te doen. Nu ik deze kelder en kasteel heb gezien, ga ik toch nog eens verder te speuren.

Campona lijkt op alle andere winkelcentra en is dus niet speciaal. Ik ontdekte wel een internet café met 4 computers waarvan er helaas maar 1 het deed.....in H is het belangrijk om geduld te hebben en daarom dronk ik eerst een espresso en checkte toen mijn mail.
Het oceanium was druk. Er stonden 2 schoolklassen te wachten met kinderen van een jaar of 4. Ik verbaas me er altijd over hoe goed de kinderen hier luisteren, ondanks dat je de dames die de groep begeleiden nauwelijks hoort. De groep loopt en roept zoals kinderen dat doen en op het moment dat de dames met hun armen beginnen te zwaaien en op fluistertoon wat zeggen, wordt de groep een mooi rijtje kinderen die allemaal elkaars handje vastpakken en netjes meelopen naar de kassa.

Zoals bijna overal binnen, was het ook hier om te stikken en kon ik mijn jas afgeven.
Ik ben misschien te verwend voor het oceanium, ik was al eerder op andere plekken en die vond ik eerlijk gezegd spectaculairder dan deze. En toch vond ik het leuk om er even naartoe te gaan, gewoon al met al, de busreis ernaartoe, de andere bezoekers en uiteraard waren er ook heel mooie vissen bij!


De gevaarlijke krokodil

Kerst in het aquarium!En nog had ik geen genoeg van de vissen. Na mijn vorige bezoek aan de grote stad was de bioscoop wel heel goed bevallen. Ik keek naar alle mogelijkheden en die zijn er volop. Elke buurt heeft zijn eigen bioscoop en de voorstellingen zijn de hele dag. Ik schiftte dus in eerste instantie op buurt en keek toen naar de films. Waar je goed op moet letten is de taal. Hongarije is nogal van het nasynchroniseren en als je een mooie film met veel dialogen kiest, dan is H voor mij nog te hoog gegrepen. Ik zag een film over een dolfijn en dat paste wel in deze dag. Wel in het Hongaars maar tegelijkertijd een kinderfilm dus dat durfde ik nog wel aan.
En het was notabene een film in 3D!

En zo zat ik daar, in mijn eentje in een mooie zaal op een prachtige plaats met een zwart brilletje op en genoot van de film. En ik genoot eigenlijk van alles om de film heen. Van de eerste 3D ervaring, van het feit dat ik de film gewoon kon volgen en van het moment, in Budapest te kunnen zijn en gewoon naar de bios te kunnen, naar buiten te gaan en daarna lopend iets te gaan eten.

Ik denk dat ik de film in NL voorbij zou hebben laten gaan. Toch wel meer voor kinderen misschien, wel erg Amerikaans en behoorlijk tranentrekkend, maar hier in de Mooie Grote Stad in de Hongaarse taal was het echt genieten! En het is nog gebaseerd op een echt gebeurd verhaal ook.....wellicht hebben jullie de film in NL al lang gezien?
Ik stuur de link van de trailer mee, kijk maar waar ik ben geweest en denk het brilletje en Budapest er dan maar bij.

2 opmerkingen:

 1. Wij hebben met de groep van Pascalle (toen zij nog leefde) een grappige 3D film gezien over het leven onder water: geweldig hoe het publiek reageert als er ineens 8 armen van een inktvis op je afkomen: gillen en wegduiken, hilarisch!
  Ik heb nu de rust niet om de film te bekijken maar weet zeker dat het jeugdsentiment opwekt, leuk.
  Wat is het trouwens mooi wit bij jullie in Nagyvejke, geniet daarvan: Den Haag is in regen nevelen gehuld en met de Kerst zijn de verwachtingen 10 graden...
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb de trailer bekeken, en idd het lijkt me een heel leuke film!
  En dan zeker in Budapest :-) En wat goed zeg dat je de film hebt kunnen volgen...Heerlijk hoe je toch genieten van zo'n mooie dag!
  Groetjes, Marti

  BeantwoordenVerwijderen