donderdag 1 december 2011

Paleizen

Over die paar dagen Budapest is zo veel te schrijven, maar vandaag dan voorlopig even het laatste verslag. Een verslag met 2 bezoeken die ik zeer kan aanraden.
Het museum der schone kunsten, op het Hösöktér(Heldenplein). Alleen al vanwege het plekje en vanwege het gebouw zelf is een bezoek de moeite waard. De echte reden dat ik er deze keer naartoe ging was dat er een mooie expositie staat. De collectie van Marcell Nemes wordt tentoongesteld.

Marcell Nemes is belangrijk geweest voor de Hongaarse kunstwereld. Geboren als Mozes Klein, als zoveelste kind van een arme Joodse familie, trok hij als kind al naar Budapest. Kwam terecht in de mijnbouw, maakte carriere en begon kunst te verzamelen. Wat typisch was voor die tijd en typisch voor Nemes, was dat hij zich niet zo veel aantrok van wat te doen gebruikelijk was. Hij verzamelde gewoon wat bij zijn eigen smaak paste en dat betekent dat er nu een collectie ten toon gesteld wordt die heel divers is. En ik vond hem mooi, zo mooi dat er wel wat schilderijen bij waren die ik onder mijn arm had willen meesmokkelen naar de pastorie. Muur genoeg......

En dan een heel andere dag. De dag van de paleizen. In district 8, ook weer uitstekend bereikbaar met tram 4/6 is er ongelooflijk veel gebeurd de laatste jaren. Stond het bekend als het "mindere" district, nu is een tripje ernaartoe alleszins de moeite waard, en zoals gezegd, het is niet eens een moeite.
De straten staan vol met de paleizen, de straten zijn weliswaar aan de smalle kant en dus moet je je nek even strekken om alles goed te zien, maar het ene pand na het andere is prachtig. Stel je geen paleizen voor met oprijlanen, kantelen of romantische torentjes. Dit zijn de echte stadspaleizen, stoer, strak qua vorm maar rijk versierd. De functies zijn divers. Hotel, kantoren, school, appartementen en gelukkig hebben ze een functie gekeregen die ze bewaart voor de eeuwen na ons.
En zoals overal in Budapest, heerlijk koffie drinken kun je ook nog in deze buurt en als je wat later komt dan ik, ook nog prima eten. In de Krudy Gyula utca, ook helemaal opgeknapt en nog voetgangersgebied geworden ook, zijn er meerdere mogelijkheden.






Het tentje waar ik koffie dronk was klein, zeer klein maar wel hoog. Daarom was er van metaal een hippe trap gemaakt en dronk ik koffie op een vide. Lekkere koffie en heerlijke geuren van verse broodjes, want ontbijten kun je er ook. Open vanaf 7.30. Eigenaren zijn een Hongaar en 2 Italiaanse architecten. Probeer het maar eens, leuk en lekker! Het heet Nostro Gastronomy.(www.nostrogastronomy.com)

3 opmerkingen:

 1. Ik was een beetje achterop geraakt zie ik. Maar gelukkig weer alles gelezen. Mooie vertellingen K! Bijzonder mooi.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de alternatieve Budapest-gids begint al aardig vorm te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi hoor,mooie foto's en leuk verhaal weer. Tis alsof ik er zelf ben,haha. Ik zal het zeker doorgeven aan mensen die Budapest willen gaan bezichtigen.

  BeantwoordenVerwijderen