vrijdag 23 december 2011

Kunst en Kerst

Voordat ik overga naar de orde van de dagen in de pastorie, nog een blogje over mijn tripje naar Budapest.
Ik was weer in het volkenkundig museum, tegenover het Parlament. Voor het gebouw alleen al zou je hier naar binnen gaan. Prachtige pilaren, vloeren en plafonds. De permanente expositie is erg leuk, sowieso voor toeristen om meer te weten te komen over het leven van de Hongaren door de jaren heen, maar ook voor inwoners is het leuk om te bekijken. Kleurrijke klederdrachten, boerenwoningen, tradities zoals huwelijk, geboorte en rouw, heel mooi in beeld gebracht en omlijst door oude gebruiksvoorwerpen.

Ik ging deze keer voor een tijdelijke expositie, geweven kleden van de streek, gemaakt door vrouwen in hun thuis omgeving. Ik vond de kleden echt prachtig! Hongarije, Servie, Roemenie, gemaakt in kleine dorpen. Ik had er zo een paar willen oprollen en meenemen naar de pastorie, ze zouden er heel goed hebben gepast.
Ook in dit museum waren 2 schoolklassen, één met kinderen van een jaar of 15 en één met kleintjes. De juffrouw met de kleintjes had het goed begrepen, vol vuur legde ze uit wat er te zien was en pedagogisch als ze was betrok ze de kinderen in haar verhaal en werd het een leuk geheel. De juffrouw van de tieners nam de kinderen mee naar de grote tekstborden en las alles letterlijk voor in het Hongaars, snel en niet geinspireerd en zo keken de kinderen dus ook. Ik was even in verwarring, ik dacht, zijn de kinderen misschien blind, gaan ze zo meteen voelen aan de kleden? Zijn het kinderen met een grote lees achtersdtand of zelfs analfabeet? Beide was niet het geval, de juffrouw draaide gewoon haar lesje af en ik zag dat de groep een beetje ging wijken......
Ik geloof dat de kleden nog een paar maandjes hangen, als je de kans hebt, snel er naartoe dus!
Op het plein voor het Parlament was een gratis foto tentoonstelling over alle Advents tradities in het oude Hongarije. Ook heel leuk om deze foto's te bekijken. Tradities als Mikulas, Kerst met al haar aspecten, Luca verhalen en de weersomstandigheden van de maand december goed in beeld gebracht.En verder was de stad uiteraard getooid in Kerstsfeer, het ene plein nog mooier dan het andere, kerstmarkt na kerstmarkt, alle bomen en struiken versierd met kleine lampjes. Dit jaar voor het eerst veel led lampjes en dwarrelende led sneeuwvlokjes. Kastanje verkopers in mooi tenue, forralt bor, rumthee, allerlei eterijen om warm van te worden. Geuren all over the place. Mijn foto's kunnen nooit aangeven hoe mooi het was, maar geven slechts een kleine indruk. Van al het handwerk dat er was uitgestald kocht ik een mooi wijwaterbakje voor in de pastorie.


En uiteraard ging ik even kijken naar de ijsbaan, die er zo prachtig bijligt, achter het Heldenplein aan het begin van Városliget, uitstekend te bereiken met de mooie oude metro. Nu was er nog plek voor de liefhebber, maar in het weekend van 7 januari zal dit plekje het toonbeeld zijn van de EK schaatsen all round. De tribunes staan al klaar, de kaartverkoop is gestart, als je kunt een mooie gelegenheid om dit mee te maken in dit unieke decor, en als je gewoon op tv kijkt, goed opletten op alles buiten de schaatsbaan!3 opmerkingen:

 1. Mooi! Die kelims, geweldig. Ik hoop ze inderdaad nog te kunnen gaan zien. En ik zag een filmpje over de buitententoonstelling, de opening ervan, op internet. Mooie plek en mooi tentoongesteld in die ruime vitrines. Wijwaterbakje een snoepje, maar als ik de fotoserie zag van een vriend van ons die op de kerstmarkt staat, dan heb je je wel gigantisch beheerst! Knap hoor! Zo veel "leuke dingen voor de mensen"...Fijne dagen nogmaals!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je in Budapest ook kunt schaatsen!
  En merkte jij op de Kerstmarkt dat veel jongelui na hun werk daar met elkaar afspreken: in Dld vond ik dat zo gezellig. Dit jaar is het er niet van gekomen maar misschien bezoeken we volgend jaar wel weer een Kerstmarkt, in België of Dld.
  Ik nog één dag gigadrukte en dan 2 dagen uitrusten voor we wéér een week of twee vakantiedrukte krijgen te verwerken! Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Katinka,
  wat een prachtige, sfeervolle foto's! En dat wijwaterbakje! Dat herinnert me aan mijn kindertijd. Bij ons in huis hing er in elke kamer wel een. Uiteraard met wijwater en soms een palmtakje, om het wijwater mee te sprenkelen bij onweer. Het bakje dat jij gekocht hebt is een heel mooi exemplaar!
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen