zondag 20 november 2011

De fazanten, thuisverwerking, een mooie ervaring.

Nou, we hebben weer een mooie ervaring achter de rug. We hebben zojuist de 2 fazanten schoongemaakt. De berichten spraken elkaar tegen. Internet zei laten besterven, de jager zei meteen schoonmaken. Vrienden hier in H zeiden besterven, maar ja.....BAMI zeiden meteen schoonmaken en omdat wij de mening van BAMI hoog hebben zitten, gingen wij meteen aan de slag.

Waar internet wel weer heel handig voor was, we keken naar een Engels instructiefilmpje van 9 minuten, dat precies stap voor stap uitlegde wat we moesten doen. Very easy zou het zijn. En eerlijk gezegd, het viel ook reuze mee. Easy was het echt en in ieder geval niet difficult.
Kijk maar mee.

Het geheel begint bij de vleugels. Je buigt de vleugel en legt hem plat en met het mes op de vleugel is hij er zo af.
Na de vleugels is de staart aan de beurt. Je kunt de veren er heel makkelijk uittrekken.
Eén van de lastige klusjes is het klusje van de pootjes. Bij het gewrichtje, het knietje, snij je de huid rondom een beetje in. Daarna kun je aan het pootje trekken en is het de bedoeling dat je de pezen in het bovenbeen ook mee trekt. Dit lukte niet elke keer even goed, maar met een tang bij de hand zijn alle pezen er uit.
Dan volgt de kop. Even voelen waar de krop zit, en zo dicht mogelijk bij het lichaam afsnijden.
Gelukkig hadden we 2 fazanten want we wilden dit allebei doen en zo hadden we er gelukkig ieder één.

Het ontvellen ging redelijk makkelijk. Een sneetje in de huid, 2 vingers er in en het verenpak uittrekken als een oude jas, zoals het filmpje zo mooi zei.
Fazant 2 ging al weer wat makkelijker dan 1, het leert erg snel dus. Helaas hebben we van de mooiste stap geen foto. Het wegnemen van alle ingewanden. Je maakt een snee van een paar cm, je steekt wijs- en middelvinger zo ver mogelijk in het dier en je schraapt als het ware alles in 1 x mee. Ging makkelijker dan gedacht. Omdat we met open monden en met vieze handen stonden te werken dan wel te kijken, zijn er geen foto's.
CFD vonden het reuze interessant, hoopten van harte dat we wat zouden laten vallen en keken belangstellend toe.

Let op Coco naast me!


En nu liggen de schoongemaakte fazanten netjes in plastic in de diepvries. Lekker voor later. En wat vooral leuk was, was deze nieuwe ervaring. Fazanten schoonmaken kunnen we bijschrijven op onze lijst van ervaringen....3 opmerkingen:

 1. mooie foto's zeg,et is wel even wennen ja,voor ons nederlanders,maar wij zullen er ook aan moeten geloven.
  Alleen heeft j zoiets: als ik dan toch iets laat slachten,dan maar een varken of zo,want daar hebben we een jaar vlees van,zo'n kippie of een fazantje is in één maaltijd op.
  Maar het ziet er allemaal echt hongaars uit,leuk zo'n traditie,lijkt me echt geweldig om van zo dichtbij mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat bijzonder zo'n jacht en bijbehorende fazantenslacht! Is P nou ook echt mee geweest op jacht, of kwam hij bij de ceremonie. Beiden bijzonder lijkt me, ondanks slacht van andere beesten dan fazanten. Zo lang het nuttig is ivm eten heb ik er niet zo'n moeite mee. En het slachten van de fazant is dus wel heel anders dan bij een kip of niet? mn het stukje over het ontvellen. Niet plukken dus? benieuwd hoe het smaakt!
  groetjes Rolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgende keer gewoon een video dan weten wij het ook. Heb er wel een keer les in gehad maar toen waren poten, kop en ingewanden al verwijderd. Slechts het verenpak heb ik leren uittrekken. Het ging over talgklieren e.d. Maar mooi dat dit er bij kan op de lijst. Dank aan BaMi natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen