dinsdag 1 november 2011

Weer en familie

Uiteraard gaat de Hongaarse les gewoon door. Mijn lerares heeft het talent om af te wisselen tussen leuk en saai en daarom is het saaie toch weer leuk. Ze is bevlogen en draait geen lesjes af, ze maakt ze speciaal voor haar leerlingen en dus voor mij. De vorige keren had ze een les over honden in elkaar gezet, dat scoorde natuurlijk als een tierelier en nu hebben we het over het weer. Aangezien het hier in de buurt altijd gaat over het weer, is dat een praktisch onderwerp. Tot nu toe bleef de kennis beperkt tot warm en koud, regen en mooi of geen mooi weer maar nu zit er wat meer achter het weer. Wind, bewolking, neerslag, vriespunt, temperatuur, handige algemene begrippen en een Hongaarse weersite die ik snap.
Morgen gaan we verder met familie. Dat onderwerp heb ik al eens gehad, maar toch is het helaas weer wat weggezakt, vooral als het gaat om nichten, neven, schoonzuster of zwager en daar de kleinkinderen van. Ik heb wat foto's op een stickie bij me en daarmee gaan we aan de slag. Uiteraard gaat het niet zo zeer om de familie zelf, het gaat vooral om de bezitsconstructies. In het Nederlands is het simpel, je gebruikt het woord "van" en je bent klaar. En natuurlijk mijn, zijn, haar etc. In het Hongaars heb je ook duidelijke uitgangen die aangeven van wie de zuster is en van wie de kleinkinderen van de zus van de moeder......
Over familie gesproken. De afgelopen dagen is het een drukte van belang op het kerkhof achter ons. Het is weer begin november en de graven worden mooi gemaakt met plantjes, bloemen en lichtjes, vooral veel lichtjes. De supermarkten liggen er al weken vol mee. Uit Kina komen de meeste lampjes, ze kosten bijna niks en zijn zelfs al in Led verkrijgbaar. Per graf staan er minstens 5, maar veel meer loopt het tegen de 10 of nog meer. Wij doen een beetje mee in onze tuin en hebben lampjes gekocht voor onze oude hond Max.
Vanavond, of liever gezegd tegen 5 uur, als het hier al donker is, zullen we even naar boven lopen om de sfeer die ongetwijfeld prachtig zal zijn, op te snuiven en mee te maken.

4 opmerkingen:

 1. Zaterdag waren we op de markt in Pécs. Nog nooit zoveel bloemen, kransen, planten, boeketten (echt in plastic) bij elkaar gezien. En iedereen liep ermee te sjouwen. Het leken de dwaze dagen van de Bijenkorf wel. Tegen zonsondergang zijn we er weer en zullen we de graven van bekenden bezoeken. Hoewel ik deze gewoonte niet ken vind ik het toch heel bijzonder en vooral mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wij gaan vanavond lichtjes ontsteken. We maakten een lijstje voor wie allemaal en schrokken toch: sinds we hier zijn (nu 12 jaar) is het aantal nodige lampjes gegroeid tot 15....Dus ook wij liepen te sjouwen met kaarsjes op de markt. Onze zoon maakte in opdracht een prachtige lichtinstallatie op het kerkhof in Groningen. Uitzonderlijk voor zo'n noordelijke stad, maar druk bezocht en zeer gewaardeerd:http://www.flickr.com/photos/_edzo/sets/72157627889423799/
  We gaan voor onze eigen geliefden en op verzoek van de mensen hier ook weer een paar thaise ballonnen oplaten. Zo mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik wil vanavond ook even naar de overkant lopen,maar het uitzicht is echt schitterend.

  En de taal,tja.....ik merk dat het wegzakt zodra we weer een poosje in nederland zijn geweest,maar we doen ons best,al heb ik echt niet meer de illusie dat ik ooit vloeiend hongaars zal spreken...
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In de Bijenkorf verkopen wij geen echt plastic bloemen: béétje jammer Mip...
  Nu is heel Hongarije zo vol van 1 november: Allerheiligen. Maar wordt er ook aandacht besteed aan morgen, 2 november: Allerzielen?
  Katinka: ik ben gewoon vrolijk van die 2 foto's van Max, echt geweldig!
  Fijne avond, Barbara.

  BeantwoordenVerwijderen