dinsdag 15 november 2011

Ganzendiner

Ik had het al gemeld, ter ere van Márton nap, Sint Maarten, genoten wij van een speciaal Márton nap diner, een ganzendiner dus. In de regionale krantjes die we zo goed en zo kwaad lezen stonden meer restaurants met aanbiedingen van ganzendiners. Blijkbaar is de samenstelling van deze menu's een traditie want de één was bijna identiek aan de ander. Slechts het voorgerecht was wisselend.

In ons geval was het voorgerecht gevulde ganzennek met groente en fruit. Dit bleek in de praktijk een soort ganzenterrine te zijn met sla en peer. Erg smakelijk. Daarna een ganzensoep met huisgemaakte pasta/deegwaar en zoals altijd werd deze supergastvrij opgediend in een soepterrine die qua hoeveelheid minimaal voor een gezin zou kunnen zijn.

Sowieso was het een avond van hoeveelheden en we moesten snel capituleren, het hoofdgerecht van ganzenpoot, borst, rijst met gans, aardappel met ui en rode kool met appel was al van aanzienlijke omvang én zwaarte en toen kwam het dessert van chocotaart met maanzaad nog. Even 2 hapjes om te proeven en toen lieten wij de taart voor wat hij was.....

Het restaurant was zeer goed gevuld, 85 gasten, veelal van buitenaf met een sleutel van hun kamer op tafel, zeer praktisch want de karaffen met nieuwe oogst rosé werden af en aan gebracht. Voor de gelegenheid was er deze keer zelfs muziek, een bandje met drum, saxofoon en synthesizer. Wij zaten wat dichtbij......

De volgende traditie is natuurlijk Mikulas, wel van andere aard dan in NL, maar de speculaas zit in de trommel, CFD vonden vanmorgen een kauwbot in hun "schoen" en wij verbazen ons nog steeds over het on-novemberachtige weer! Ik kom net uit de tuin, waar we zonder jas en in de zon een broodje aten.

In ieder geval hebben we al gans gegeten, volgens de traditie zal dit ons het komende jaar goed van pas komen.
5 opmerkingen:

 1. Pffff.....inderdaad een echt s,maar O, o, o, wat een gewichtig gebeuren...Ik vind het al knap dat jullie de eerste drie gangen aan konden. Die taart? O jee, zelfs dat ene hapje zou ik niet meer gered hebben. Maar dat is vaak zo jammer...Heb je de taart in een doosje laten stoppen? Vind ik zo leuk dat dat kan in H.Hier moet je dan hypocriete smoesjes ophangen over doggybags. Daar is het gewoon leuk om nog ietz mee naar huis te kunnen nemen.Hadden jullie ook een kamersleutel liggen of liet je de rosé maar staan, Katinka?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Boe, er is iets mis met mn tekst: had moeten staan: een echt maartensdiner, Sorry! En ietZ schrijf ik normaal met een s hoor...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ziet er indrukwekkend uit hoor, zo'n heel menu met gans.
  enne..wij nemen in nederland ook de restjes mee naar huis,maar wel echt voor de honden hoor,haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. We hadden alleen onze huissleutel en autosleutel mee en ik dronk water. Na 1 slok rosé vond ik dat niet eens zo heel erg...we hebben geen doggy bag meegenomen, we zagen niet gebeuren dat wij het nog zouden eten, en hondjes en choco is geen goede combi. Maar in het algemeen is het hier inderdaad makkelijk om restjes mee te vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat er hier nog ganzen vrij rondlopen is mij een raadsel na het lezen van jouw verhaal. Maar leuk dat het zo druk was en dat er veel kamersleutels op tafel lagen. Gefeliciteerd dat jullie er volgend jaar in ieder geval goed voor zullen staan.

  BeantwoordenVerwijderen