woensdag 9 november 2011

Het kan verkeren

Vandaag is een bijzondere dag, in meerdere opzichten. Het is november, het is de 9e en vanmiddag hebben we buiten in de zon een broodje gegeten! Het landschap is prachtig. Ik reed vanmorgen naar H les en het landschap vertoonde de mooiste herfstkleuren die je maar kunt verzinnen, aan het begin van de rit in een verstilde nevel maar aan het eind, en zeker op de terug weg, in zonovergoten licht.

P heeft net de winterbanden onder de auto gezet, niet dat er iets duidt op winter, maar je kunt maar beter voorbereid zijn. Bovendien, in de zon is het beter banden binden dan in bewolking op zompige bodem. Ik mocht mijn gewicht in de strijd gooien om op de krik de moeren los te krijgen en dat lukte. Waar chocolade toch niet allemaal goed voor is....

De H les was leuk. Ik was wel een beetje trots op mezelf. Ik moest een tekst voorbereiden, als vervolg op het onderwerp familie en bevolking en deze tekst ging over het dalend inwoneraantal in H, en daarmee natuurlijk het dalend geboortecijfer. Het was een zeer moeilijke tekst was mij verteld, eigenlijk boven mijn niveau, en ik was dus gelukkig dat ik alles begreep. Uiteraard komt dat mede omdat de problematiek hier in H een beetje lijkt op die in NL. Vrouwen studeren langer dan vroeger, trouwen niet meer automatisch en als ze al trouwen willen ze niet automatisch kinderen, of stellen ze kinderen krijgen lang uit. En als er dan kinderen komen krijgt de H vrouw er gemiddeld 1,28 terwijl voor het stabiel houden van de bevolking er 2,10 nodig zouden zijn, laat staan voor een groei.

Wat wel weer anders was in de tekst dan in NL, was dat er in H een duidelijk keerpunt wordt genoemd, namelijk het jaar van de Wende, waar in het H uiteraard weer een mooi eigen woord voor bestaat. Rendszerváltas, letterlijk verandering van structuur.
In het stuk wordt ook het onderwerp immigratie aangeroerd dat in West Europa mede helpt bij de bevolkingsaanwas en een hoger geboortecijfer. Een deskundige oppert dat dit in H misschien ook een oplossing zou kunnen zijn.
Iets in mij zegt dat de huidige H wind die er waait, daar niet voor zal kiezen.....

Afgezien van bevolkingspolitiek is het al aardig om H familie termen te horen. Wat te denken van het woord nukleáris család tegenover nagycsalád? Család betekent familie/gezin en nagy betekent groot. Als je in een nucleaire familie woont, woon je alleen met je vader en moeder en de kinderen dus(1 atomig?) bij een nagy család wonen in ieder geval ook de grootouders erbij, en misschien nog wel meer leden van de familie. En omdat men hier vroeger heel vroeg aan kinderen begon is er uiteraard ook een woord voor over-over-grootmoeder.
En dan een woord voor ouwe vrijster en gelukkig ook een woord voor "ouwe vrijer", zo'n mannelijk equivalent ken ik in het NL-s eigenlijk niet.
Ik vroeg naar woorden als homohuwelijk, LAT relatie, hokken, maar daar lijken geen gebruikelijke H termen voor te zijn, tenminste hier in de provincie dan.

Vandaag is het precies 23 jaar geleden dat P en ik "verkering" kregen, het was toen zeker niet zo'n mooie warme dag als vandaag. In de vensterbank staat een amaryllis, nog in knop, maar veelbelovend.

4 opmerkingen:

 1. Welgefeliciteerd met jullie 23-jarige verkering en deze mooie dag! Ook wij genoten tussen de bedrijven dooor van de zon en da warmte! Heel bijzonder,een echte vénasszony nyár/ ouwewijvenzomer dus....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. allereerst: gefeliciteerd, 23 jaar,das niet niks!

  het is echt genieten en het was hier vanmiddag 20 graden,absurt eigenlijk he?

  De winterbanden zitten er bij ons ook om, als we eind november teruggaan naar Nl,kan het zomaar nodig zijn.

  Ik denk dat ons dorp dat gemiddelde aardig bij kan stellen,ze hebben hier allemaal gemiddeld 5 kinderen,haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd en op naar de 46 jaar!
  Voor een oude vrijer zou ik de term "verstokte vrijgezel" gebruiken, meer weet ik ook niet.
  Leuk onderwerp trouwens: wist je dat, als ik niet voor de Hotelschool had gekozen, demografische geografie had willen studeren, geweldig!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, die herfst kan hier dit jaar niet op. Elke dag met open mond kijkend naar de schoonheid van wat de natuur ons te bieden heeft.
  Leuk om "verkering" te vieren met een amaryllis, die kreeg ik met de Sint jaren achter elkaar van mijn moeder. En ik gaf ze later weer aan de dochters van Hans. Die plant staat voor mooie dingen.

  Mip

  BeantwoordenVerwijderen