woensdag 16 november 2011

Het mannenuitje


In tegenstelling tot andere jaren hadden wij minder fruitpulp voor de Palinka. Echter, samen met Márton en Manfred werd het toch weer een aanhanger vol. Plaats van opladen was het erf van Márton en Maria, flink tillen, met behulp van een loopplank rollen en uiteraard goed vastsjorren.
Het Palinka stoken is een soort mannenuitje. De vrouwen mogen wel mee, als ze zouden willen, maar het wordt geenszins aangemoedigd, liever nog voorzichtig een beetje afgeraden. Vrouwen doen ook veel dingen liever alleen, dus Maria en ik begrijpen het. Maria is nog wel zo verzorgend dat ze de mannen broodjes met salami meegeeft, voor tijdens het lange wachten, het doornemen van alle roddels, het kijken naar voorbijgangers en het herhalen van deze stappen.
Het stookproces is uiteraard hetzelfde, maar blijft altijd prachtig om te zien. Hoe je van viezige smotsige zooi zo'n helder en flitsend drankje krijgt, het blijft een klein wonder.
Als de mannen terugzijn, zijn ze voldaan. Goed gesproken, lekker die broodjes van Maria, natuurlijk hier en daar wat drupjes Palinka die "van de wagen vielen" en een mooi koffie apparaat, zo maar voor gebruik. En dit alles in het mooiste weer dat je je kunt wensen. Zonnig en koud, precies goed om het binnenwerk op te warmen met Palinka.
Het erf van Márton en Maria is ook weer aflaadstation en trots wordt een glaasje ter keuring aangeboden. Eigenlijk moet je het even laten staan, de smaak echt laten intrekken. Gelukkig hebben we nog oude Palinka voldoende om eventuele winterkou te verdrijven.
Keuze uit inmiddels 5 jaargangen!


9 opmerkingen:

 1. En... na zo'n mannenuitje is dan de standaardvraag in het dorp toch: hoeveel liter? hoeveel procent?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk is dat, die echte mannen- en vrouwendingen!
  Tijdens de slacht bij Frouke was dat ook zo duidelijk: in de keuken vrouwen aan het koken, in het schuurtje vrouwen aan het knoflook pellen en in nog een ander schuurtje vrouwen de darmen aan het schoonmaken. De mannen buiten voor het "grof geweld". Maar uiteindelijk toch als één groep samen; eerst aan de superverse varkenslever om 10.00 uur in de ochtend ( wat smulden we) en om 12.00 uur aan de hamlappen: er was niks mis mee, sterker nog, het was geweldig! Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vergeet het "bijna" belangrijkste: de Palinka! Om 06.30 u kregen we dus al een glaasje om bij onze positieven te komen. Gauw in één teug achterover slaan en wat is het gevolg: zo, die dame kan er wat van: nóg een glaasje, haha!!
  Barbara

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk Barbara dat dit verhaal je zo terug doet denken aan "onze" slachtdag....Kijk nog vaak in jullie onvolprezen varkensboek. Was één van de leukste cadeaus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. oh wat ziet dat er leuk uit,ook nog een soort van droom van mijn mannetje,ooit gaat ie dat nog eens doen: eigen palinka stoken.....
  leuk die foto's,mooi verhaal....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ja die palinka heeft wat voeten in de aarde hier.
  groetjes Trudy

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Aha, Palinka. Wat een mooie gewoonte is dat toch om dit met elkaar te doen. Een fijne bindende factor deze drank. En wat zijn de foto's leuk! En P voor altijd behulpzaam, inclusief het testen van de Palinka.

  En Frouke heeft gelijk. Hoeveel liter en hoeveel procent?

  Hier ook nog steeds prachtig en koud. Zo meteen weer lekker naar buiten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Eindelijk weer tijd genomen om de nieuwe blog te lezen.
  Die pet staat P goed trouwens.
  Hier lijkt het langzaam winter te worden.
  Als ik de foto's zie en verhalen lees, denk ik niet dat jullie op korte termijn hierheen komen.
  Volgens mij zijn jullie al behoorlijk ingeburgerd.

  vloon100
  Geniet er van en groetjes aan de hondjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik loop een stukje achter, maar heb er niet minder om genoten! Leuk verhaal hoor, maar vinden jullie de pálinka echt lekker? ik vind het nl zo vies....kan er nog steeds niet aan wennen...ik heb een gekke vraag, en dat is: de één na laatste foto, op de veranda is die bij jullie gemaakt? ik vind nl de kleuren zo mooi! Is het huis licht geel of wit? wij twijfelen nog heel erg welke kleur we het huis en de rest van de gebouwen moeten geven... vandaar mijn vraag :-)
  groetjes, Marti

  BeantwoordenVerwijderen